Hyppää sisältöön

Pelaa alle 80: Käytä pelisilmää, kun chippaat raffista

Tällä viikolla GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen neuvoo, kuinka karheikosta chipataan pallo onnistuneesti.

Karheikosta pelaaminen vaatii peliälyä. Taito lukea pallon makuuta ja paikkaa auttaa arvioimaan oikean tavan pelata palloa siten, että etäisyystuntuma mahdollistuu.

Kun saavut pallolle, arvioi ensin, kuinka paljon pallo on uponnut raffiin ja miten vahvaa ruohoa sen takana on.

Mitä tiukempi ruoho on pallon takana, sitä enemmän tarvitaan voimaa, jotta pallon saisi lyötyä haluttuun mittaan. Silloin kun pallo on syvällä heinikossa, vaaditaan jyrkkä svingi, kun taas pinnalla makaava pallo pelataan loivalla svingillä.

Kapea stanssi antaa tuntumaa svingin lowpointtiin eli alimpaan kohtaan ja jyrkentää svingiä. Muista myös, että raffista pelattu pallo lentää matalana ja laskeutuessaan griinille rullaa normaalia pidemmälle. 

Pinnalla oleva pallo

Joskus olet onnekas ja pallo makaa ruohon pinnalla, ikään kuin tiin päällä. Asetu alkuasentoon varovasti niin, ettei pallo liiku. Pelaa chippi nostavalla mailalla rullaavana. Palloon ei synny takakierrettä. koska lyönti lähtee ruohon päältä ”ilmasta”. 

Puoliksi uponnut pallo

Raffiin uponnut pallo, joka makaa irti maasta, on haaste. Vaarana on, että jos avaat lapaa liikaa, maila sujahtaa pallon alta. Tai jos et avaa sitä riittävästi, se lähtee lujaa osumasta ilman kontrollia.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa suosia yksinkertaista lyöntiä, jolla varmistetaan mahdollisimman puhdas osuma palloon. Lyönnin jyrkkyys määrittyy pallon takana olevan ruohon paksuuden mukaan.

Varmuuden vuoksi lyönti kannattaa pelata lapa vähän auki. Valittuun lyöntiin sitoutuminen on merkittävässä roolissa onnistumisen kannalta.

Täysin uponnut pallo

Saavuttuasi uponneelle pallolle selvitä makaako pallo maata vasten vai ilmassa.

Grippaa alempaa mailasta tiukasti, ettei mailaan tarttuva ruoho käännä mailaa suljetuksi. Kallista ylävartalon painopiste pallon etupuolelle jyrkentääksesi osumakulmaa.

Avattu mailan lapa lisää nostokulmaa ja helpottaa mailan luisumista ruohon läpi, kun mailan bounce ja maa reagoivat keskenään. Lyöntiin tarvitaan vriittävästi vauhtia ja mailaan loftia.

Svingaa jyrkästi alas riittävän kovaa. 

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Pärnu Bay Golf Links, Viro

Etsi luettavaa