Hyppää sisältöön

Pelaa alle 80: Dynaaminen kierto takaa tasapainon svingissä

Alkuasennolla ja vartalon kierrolla on suuri merkitys tasapainoisen svingin saavuttamisessa.

Selkäranka on liikkeen keskipiste, jonka ympäri mailan kehä liikkuu. Lyöntilinjan takaa katsottuna selän kulman tulisi pysyä vakaana, ei kuitenkaan täysin paikallaan.

Selän kulma vaikuttaa etäisyyteen pallosta sekä osuman korkeuteen, eli lyönnin toistettavuuteen. Tavoitteena on dynaaminen kierto, joka antaa laajuutta svingiin. Kokeneilla pelaajilla vartalon voimantuotolliset liikkeet tapahtuvat selkeästi mutta pienessä tilassa. Dynaaminen liike ei ole jäykkä tai pakotettu liike, vaan oikealla rytmillä mailan liikkeeseen yhdistyvä kokonaisuus. 

Tämän videon pääkuvan paikalla olevalla videolla analysoin kahden huippupelaajan svingiä juuri rotaation näkökulmasta. Lisäksi videon lopussa on suomalaisen ammattilaisen svingi 3D-analyysi.

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Harjoittele taakseviennin kiertoa

Tällä harjoitteella varmistat sen, että selkä pysyy oikeassa kulmassa svingin ajan.

Moni pelaaja ojentuu taakseviennissä joko liian pitkän svingin tai liikkuvuuden puutteen vuoksi. Harjoittele kiertoliikettä pitämällä mailan varsi hartioilla ja kiertämällä taakseviennin yläasentoon niin, että vasen lonkka pysyy korkealla ja vasen hartia alhaalla.

Näin varmistat tasapainoisen selän kulman yläasennossa kontrolloiden liiallista lantion liikettä. 

Vältä oikean jalan liiallista suoristumista kontrolloimmalla polven kulmaa.

Kontrolloi sivuttaista liikettä minimoimalla lantion siirtyminen.

Paina maata vasten ja kierry

Alastulon oikea järjestyksen voi kuvailla seuraavasti: paina jaloilla maata vasten, kierrä kroppa auki osumaan ja ojennu loppuasentoon. Jos liikeketjussa tulee häiriö esimerkiksi liian aikaisen kierron muodossa, häiriintyy yhtenäinen liike, mikä johtaa selkärangan kulman ojentumiseen. 

Aloita downsvingi painamalla molemmilla jaloilla vasten maata. Tämä johtaa ”istuvaan lantion kulmaan”. Lyö tämän jälkeen läpi aggressiivisella vartalonkierrolla. 

Jos lantion liian aikainen ojentuminen jatkuu, olet ehkä liian kaukana pallosta alkuasennossa. 

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Vuosaari Links, Helsinki

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolf-valmennuksen suosituilta talvikursseilta – ja nautit pelamisesta ensi kesänä aiempaa enemmän.

Etsi luettavaa