Hyppää sisältöön

Pelaa alle 100: Mikä on alkuasennossa oikea pallon paikka?

Pallon paikka alkuasennossa riippuu siitä, millä mailalla lyödään ja millaista lentokaarta haetaan.

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Tänä talvena ja keväänä käymme läpi golfin eri osa-alueita eritasoisten pelaajien näkökulmasta. Ensimmäisessä jutussa käymme läpi pallon paikan harrastelija näkökulmasta.

Tämä artikkeli sopii erityisesti sinulle, jos tavoitteenasi on pelata alle sata lyöntiä Mutta toki se toimii hyvänä kertauksena myös kokeneemmille pelaajille.

Mikä on alkuasennossa oikea pallon paikka? Tämä on tuttu kysymys pelaajalta, joka on hiljattain aloittanut golfin pelaamisen.

Vastaus ei ole yksiselitteinen, sillä ei ole yhtä oikeaa pallon paikkaa. Se nimittäin vaihtelee paitsi mailan myös lentokaaren korkeuden mukaan.

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Pallon paikka vaihtelee sen mukaan, missä mailan kaaren alin kohta downsvingissä sijaitsee. Nostavilla mailoilla osuma lyödään alaspäin, kohti alinta kohtaa. Pitkillä mailoilla ja varsinkin draiverilla pyritään lyömään puolestaan ylöspäin, eli palloon halutaan osua kaaren pohjan jälkeen.

Lisäksi pallon sijainti riippuu siitä, halutaanko lyödä korkeaa tai matalaa kaarta.

Kuvassa havainnollistettuna pallon paikan vaihtelu eri mailojen välillä. Huomioi, että kämmenten paikka pysyy samana, vasemman reiden sisäpinnan tasalla.

Lyhyet raudat

Lyhyillä raudoilla pelattaessa pallo sijaitsee keskellä painopistettä tai vähän sen etupuolella. Kämmenet vasemman reiden sisäpinnalla, jolloin varsi on taittuneena kohteen suuntaan. Tämä siksi, että pyrimme lyömään osuman merkittävästi alaspäin.

Varmistaakseen osuman ensin palloon ja vasta sitten maahan tulee vartalon painopisteen olla osumahetkellä riittävästi pallon yläpuolella. 

Lyhyillä raudoilla pallo on keskellä ja kämmenet pallon etupuolella. Ylävartalon painopiste sijaitsee pallon päällä.

Keskiraudat

Keskiraudoilla pallo siirtyy kohti vasenta jalkaa. Rauta 6:lla pallo sijaitsee pystysuoralla linjalla jonka muodostavat pallosta ylöspäin kämmenet ja vasen poski. Koska oikea käsi on otteessa alempana, myös oikea olkapää on alempana. Tämä muodostaa kevyen, luonnollisen ylävartalon kallistuksen oikealle. Osumaan tultaessa alavartalon painopiste vasemmalla, vasen poski pysyy pallon takana. 

Pallon paikka vasemman posken tasalla. Poski pysyy pallon takana osumaan tultaessa, alavartalon painopiste vasemman jalan puolella. 

Draiveri

Draiverilla lyötäessä pallon paikka vasemman kainalon kohdalla. Ylävartalo kevyesti kallistuneena oikealle. Kallistuksen avulla saat linjattua hartiat ja käsivarret lyöntilinjan suuntaisesti. Ylävartalo pysyy osuman takana, jotta maila pyyhkäisee osumassa ylöspäin. 

Pallon paikka vasemman kainalon tasalla. Ylävartalo kevyesti kallistuneena oikealle. 

Matala lyönti

Laita pallo normaalia enemmän oikealle, kädet reilusti pallon etupuolelle. Tunne että ylävartalon painopiste on pallon etupuolella. Lyö rohkeasti alaspäin, jotta pallon nousukulma on matala. Korostaaksesi matalaa lyöntiä, voit saattaa mailaa varsi pystysuorassa osuman jälkeen, jolloin lavan nostokulma säilyy pienenä. 

Korkea lyönti

Normaalia korkeamman lyönnin käyttäminen kannattaa aloittaa tiin päältä. Koska osuma sijaitsee lyönnin kaaren pohjan jälkeen, on osumapuhtaus aluksi heikko. Aseta pallo normaalia enemmän vasemmalle ja ylävartalon painopiste pallon taakse. Lyö normaalisti, maila pyyhkäisee pallon korkeaan nousukulmaan. Tätä lyöntiä voit käyttää esimerkiksi pidemmillä raudoilla, kun viheriön edessä on bunkkeri ja pallon tulisi pysähtyä nopeasti. 

Kuvauspaikka: Camiral Resort and Wellness, Espanja

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolf-valmennuksen suosituilta talvikursseilta – ja nautit pelamisesta ensi kesänä aiempaa enemmän.

Etsi luettavaa