Hyppää sisältöön

Pelaa alle 100: Kahdella kaarella selvität useimmat tilanteet griinin ympäristössä

Matala ja korkea chippi kannattaa alkuun lyödä samalla tekniikalla lavan asentoa hieman vaihtaen.

Tässä jutussa GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen käy läpi helpon tavan lyödä matala ja korkea chippi.

Vaikka golfuran alkuvaiheessa kannattaa lyöntivalikoima pitää yksinkertaisena, täytyy pelitilanne pystyä puntaroimaan ja reagoimaan sen mukaan.

Chipissä pallon alastulopaikka tulisi olla lähtökohtaisesti viheriöllä. joka määrittää sen tuleeko käyttää matalaa vai korkeaa lyöntiä.

Pelaa aina matalalla lentokaarella, kun se on mahdollista. Aluksi molemmissa lyönneissä voidaan hyödyntää yhtä lyöntitekniikkaa, ja mailan kulmaa muuttamalla saamme käyttöön lentokaaren kahdentyyppisiin tilanteisiin.

Lapa suorassa linjassa kohteeseen johtaa osumaan pallon taakse ja matalaan lentokaareen, kun taas lapa auki eli kohteesta oikealle kohdentaa osuman pallon alareunaan nostaen kaaren korkeaksi.

Oppiaksesi etäisyyden hallintaa on tärkeää, että lyönnin liike-energia kohdentuu eteenpäin. Korkea lentokaari syntyy mailan lavan kulmasta, ei koukkaamalla lyöntiä ylöspäin. Kyseessä on chippi, ei vippi!

Käytä matalaa aina kun mahdollista

Kun haluat pelata matalan lentokaaren, aseta pallo hieman keskikohdan oikealle puolelle ja kämmenet pallon etupuolelle. Pelaa mailan varsi kallellaan eteenpäin vielä osuman jälkeenkin.

Pyri liikuttamaan vartta osuma-alueella samassa kulmassa. Näin liike kohdistuu eteenpäin, pallo lentää matalalla ja rullaa. Tavoitteena on lentokaari, jonka seurauksena pallo lentää puoliväliin ja pyörii maata pitkin toisen puolikkaan. Lyö tasavauhtinen liike, jonka pituus määrittelee lentomatkan pituuden.

Korkea chippi samalla tekniikalla

Valitse korkeaan lyöntiin vähintään 58-asteinen wedge. Erikoiswedgeen kannattaa panostaa heti golfuran alusta, jotta osuman käsittely kehittyy.

Kapealla pohjalla varustettu wedge on helppo avata eli kääntää kohteesta oikealle ilman, että etureuna nousee vaikeuttamaan lyöntiä.

Korkea lyönti vaatii enemmän voimaa, joten anna ranteiden taittua taakseviennissä, mutta pelaa osuma eteenpäin, kuten matalassakin lyönnissä. Tasavauhtinen heilautus eteenpäin.

Näin lapa kulkee riittävän alhaalla harjaten nurmen pintaa ja osuma pallon alareunaan mahdollistuu. Korkeassa chipissä pallon tulisi lentää 75 prosenttia matkasta ilmassa ja rullata 25 prosenttia maassa. Näin saat hyvän tuntuman etäisyyteen.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness Resort, Espanja

Etsi luettavaa