Hyppää sisältöön

Pelaa alle 100: Hyvä ote luo perustan onnistumiselle – nivo kädet yhteen palapelin tavoin

GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo tämän viikon opetusartikkelissa otteen perusteet. Gripin kertaaminen tekee hyvää myös kokeneelle pelaajalle.

Otteella on suuri vaikutus lyöntiin. Se, miten pidät mailasta kiinni, vaikuttaa golfpallon lentoon ratkaisevasti. Otteen tulisi olla myös sellainen, joka tukee omaa tapaa lyödä palloa.

Hyvässä otteessa on jokaiselle sormelle oma paikkansa. Kun kädet nivoutuvat mailaa kiinni pitäessä yhteen kuin palapelin palat, löytyy helposti myös sopiva puristuskovuus. Sopiva puristuskovuus antaa hyvän tuntemuksen käsiin lavasta ja sen kulusta svingin aikana.

Käsien sijoittumista kädensijan sivuille kutsutaan otteen vahvuudeksi. Jos kämmenet ovat sijoittuneet varren keskilinjan oikealle puolelle, ote on vahva. Jos taas kädet sijoittuvat enemmän vasemmalle puolelle, on grippi heikko.

Otteen vahvuudella on suuri merkitys ranteiden taittumiseen ja lavan kiertymiseen. 

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Vasen käsi kontrolloi lapaa

Aseta maila vasemman ”kuudennen sormen” eli kämmenen alle. Kun puristus kohdentuu vasemman käden ylimpiin sormiin (keskisormi, nimetön ja pikkurilli), tarjoaa hypothenar-niminen lihasten pullistuma pikkusormen yläpuolella hyvän tuen otteelle.

Ylimpien sormien puristus tulee olla riittävän kova, koska se lisää lavan kontrollia osumassa. Jos otteen vahvuus on neutraali ja lyönnit kaartavat vasemmalle, puristusta sopivasti lisäämällä lapa saadaan pysymään helpommin suorana osuma-alueella.

Kämmenessä oleva lihaspullistuma tarjoaa hyvän tuen otteelle.

Älä kuitenkaan purista liian kovaa, koska se vaikuttaa ranteiden toimintaan taakseviennin aikana. 

Oikea täydentää palapelin

Maila asettuu oikean käden sormille ja vasen peukalo jää kämmenen monttuun. Oikea ranne taittuu ja kämmenen monttu painautuu vasenta peukaloa vasten. Peukalo ja etusormi ovat vastakkaisilla puolilla vartta ja pitävät vartta kuin kynää välissään.

Peukalon pään ja etusormen muodostamalla kevyellä paineella on vakauttava merkitys varsinkin lyönnin huipulla suunnanvaihdossa. Peukalon ja etusormen väliin jäävän tumman viivan linjat ovat samansuuntaiset molemmissa käsissä osoittaen kohti oikeaa olkapäätä.

Vasemman käden peukala sijoittuu oikean kämmenen muodostamaan ”monttuun”. Oikean käden peukala ja vasemman käden etusormi muodostavat puolestaan linjan, joka osoittaa kohti oikeaa olkapäätä.

Huomasithan myös tämän jutun pääkuvan paikalla olevan videon! Kerron siinä askel askeleelta, kuinka otat kiinni neutraalisti mailasta.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness, Espanja

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

MAINOS. Tule Timo Karvisen SAM PuttLab -klinikalle perjantaina 17.3.2023 klo 9-16. Klinikan kesto 45 min / oppilas. Varaa aika >>.

Etsi luettavaa