Hyppää sisältöön

Pehmeä vai tiukka ote putterista?

Puttituntumasta ollaan montaa eri mieltä. Toiset kehottavat niin löysää otetta kuin mahdollista mutta monella mestarilla ote on huomattavasti tiukempi. Keräsin listan loistavia puttaajia ja miesten mielipiteen puttiotteesta.

Ben Crenshaw tunnetaan loistavana puttaajana 80- ja 90-luvulta. Hän ansaitsi kaksi Masters voittoa suurelta osin puttaamisen ansiosta. Benillä puttiotteen vahvuus liittyy tuntumaan lavasta. 

Jos ote on tiukka Crenshawn maila ei pääse heilahtamaan kunnolla ja tuntuma lapaan heikkenee. Ote ei kuitenkaan ole löysä, mies itse arvioi sen 0-10 asteikolla numeroksi 4. 

Brad Faxon oli selvästi tourin paras puttaaja 90-luvulta 2000-luvun alkuun. Hän voitti kymmenen kertaa PGA Tourilla ja sijoittui toiseksi 18 kertaa. Faxonin puttitaitoja ovat konsultoineet useat tourpelaajat ja jopa Tiger Woods. Alla olevassa videossa hän selostaa filosofiansa puttiotteeseen

Faxonin mukaan otteen on oltava tukeva, jotta lapa ei pääse kääntymään liikkeen aikana. Pehmeyttä on kuitenkin oltava käsivarsissa tuntuman saamiseksi. Faxonin voi asettaa keskiluokkaan kun katsotaan otteen vahvuutta.

Tiger Woodsin ote putterista oli todella tiukka amatöörivuosina ja PGA Tour uran alussa. Sittemmin hän on pehmentänyt otetta hieman mutta Woods voidaan laittaa samaan kategoriaan kuin Faxon. Tiger itse arvioi puttiotteen tiukkuudeksi 0-10 asteikolla sijalle 5.

Getty Images

Tourpelaajien keskuudessa Steve Stricker tunnetaan 2000-luvun parhaana puttaajana. Strickerin liikettä dominoi vasen käsi, jonka ote mailasta on melko tiukka. Hän itse laskee sen olevan kympin asteikolla sijalla 7. Oikean käden ote on pehmeämpi ja vain myötäilee vartalon vasenta puolta. 

Viimeisenä haluan mainita Jack Nicklauksen. Kaikkien aikojen voitokkain pelaaja majoreissa tunnettiin tasaisen hyvänä puttaajana läpi uran. Tavallisesti hän puttasi pehmeällä pitkällä liikkeellä ja pehmeällä otteella. Hän on kuitenkin myöntänyt pelanneensa loistavia jaksoja todella tiukalla otteella putterista. 

Tämä tutkimus osoittaa ettei puttiotteeseen löydy yhtä ja oikeaa vaihtoehtoa. Toisille sopii tiukka ote ja toisille pehmeämpi. Kannattaa siis ennakkoluulottomasti kokeilla eri puttiotteita ja löytää itselle paras vaihtoehto. 

 

Etsi luettavaa