Hyppää sisältöön

Pauli Lampisen idea Kuortane Golfista kypsyi juhannusjuhlissa: ”Mitäs jos rakennettaisiin tuohon pellolle golfkenttä?”

Pauli Lampinen teki vuoden 2019 aikana kolme isoa siirtoa: myi yrityksensä

Veikkaus ja vastikään edesmennyt Matti Ahde olivat vauhdittajina golfkeskuksen kehittämisvaiheen aikana.

Joulukuun toisen puoliskon  kotimainen golfuutinen tuli Kuortaneelta, jossa Pauli Lampinen myi 45 prosentin osuutensa golfyhtiön osakkeista Ittram Oy:lle.

Samassa kaupassa Lampinen luopui golfkeskuksen sydämen muodostaneesta ravintola Kuharannasta ja sen kiinteistöistä.  

Tämä on normaalia huomattavasti pidempi artikkeli miehestä, joka on ollut tärkein palanen Kuortane Golfin lyhyessä historiassa.  Ajankohtaiseksi artikkelin tekee se, että Pauli Lampinen on ilmoittanut jäävänsä täysin palvelleena (toim.huom.) eläkkeelle.

Ähtäristä kotoisin oleva 66-vuotias ravintola- ja hotellialan ammattilainen ehti tehdä pitkän uran kokkina, keittiömestarina sekä lukuisten hotellien johtajana Pohjanmaalla ennen siirtymistään 90-luvun alkupuolella yrittäjäksi.

Veri veti tässä vaiheessa myös tuoreen harrastuksen golfin pariin, Etelä-Pohjanmaan Golfin ravintolaa hän pyöritti 1994-2001.

Yhden täytyy palaa, jotta muut syttyisivät

Tämä vertauskuva osuu satasella Lampisen ja Kuortane Golfin ”suhteeseen” kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana.

”Paulin (Lampinen) panos on ihan ratkaiseva paitsi idean isänä, myös palveluiden synnyttäjänä ja niiden tason kehittäjänä”, muistuttavat kuin kuorossa kaikki vuosien varrella kuulemani golfalan ihmiset, jotka Kuortaneella pelaavat tai ovat siellä vierailleet ja tuntevat taustoja.

Vierailin toistaiseksi ainoan kerran  Kuortane Golfissa Lampisen isännöimänä vuonna 2015,  tähän sosiaalisilta taidoiltaan ykkösketjuun  lukeutuvaan herrasmieheen tutustuin jo 2000-luvun alkupuoliskolla.

Kuortane Golf on rakennettu tasaiseen  peltomaastoon, kierroksen viimeisillä reiíllä on myös pohjalaisittain  mitattuna merkittäviä  korkeuseroja

Kuortane Golf on rakennettu tasaiseen peltomaastoon, kierroksen viimeisillä reiíllä on myös pohjalaisittain mitattuna merkittäviä korkeuseroja

Asiakkaista huolehtimisen ja palvelun luonnollinen, vieraanvarainen henki ovat tunnusmerkkejä golfkeskukselle, joka nousi Golflehden tuoreimmassa rankingissa ilmapiiriä arvioitaessa koko maassa hätkähdyttävästi listan kakkoseksi.

Pauli Lampinen on huono kehumaan itseään, hän jakaa mieluusti kunniaa koko tiimille, joka Kuortane Golfia on ollut kehittämässä.

”Yksi golfari totesi lähtiessään osuvasti, ”vaikka pelit Kuortaneella menee joskus aivan päin mäntyä, täältä lähtee aina iloisena kotiin”. Tällaiset kiteytykset ovat kauneimpia kiitoksia työllemme”, Lampinen myhäilee.

Juhannusjuhlat 1998 olivat lähtölaukaus golfkentälle

90-luvun alun lamavuosina hotelli -ja ravintola-alan yrittäjäksi siirtynyt Lampinen osti Kuharanta- nimisen tilan Kuortaneelta vuonna -95  yritystensä henkilökunnan ja asiakkaiden virkistyskäyttöön.

”Tämän seurauksena tai ansiosta, juhannuksena 1998 viettäessämme  Turkka Stenlundin  perheen kanssa keskikesän juhlaa Kuharannassa, pelailtiin tietenkin golfia pihamaalla, saunottiin ja ideoitiin erilaisia asioita.”

”Siinä jalostui juhannushöyryissä Turkan sparraamana pääkopassani ollut idea rakentaa golfkenttä viereiselle 34 hehtaarin alueelle. Se tuntui toimivalta vielä juhannuspäivän aamullakin, jolloin piti lähdin maistattamaan ideaa maan mainiolle kyläsepälle Heikki Viitasaarelle, joka maita alueelta omisti”, Lampinen muistelee ensimmäistä liikettään.

 Hän hyppäsi Honda mönkijän selkään ja kurvaili vauhdilla hiekkaista tietä Heikin luo. 

”Tervehdittyämme kysyin saman tien Heikiltä että, ”mitä tuumaat jos tuolle pellolle tehtäis golfkenttä?” 

”Heikki katsoi minua – peltoa – minua ja 15 sekunnin jälkeen totesi ”no tehdään vaan”. Siitä lähdettiin erinäisin palaverein muiden maanomistajien tuntoja kuulostelemaan. Samoin tiettysti  Kuortaneen kunnanjohtaja Rauno Myllymäen juttusille.”

Seinäjoella asunut Lampinen pisti itsensä peliin täysillä. 

”Kaiken touhun keskellä ostin kenttä-alueen reunalta perheelleni  kesämökiksi 1899 rakennetun pohjalaistalon. Sinne muutimme vuonna 2001, taloon, josta golfkeskus komistaa näkymää.”

Kuortane Golf Oy ja Kuortane Golf ry. perustettiin toukokuun lopulla vuonna 2000.

Lassi Pekka Tilanderin suunnittelema yhdeksänreikäinen kenttä avautui heinäkuussa 2002. Kokonaisuuteen kuuluvat nykyään erittäin oleellisina osina idyllinen ravintola Kuharanta, kaksi rantasaunaa ja kymmenen hotellihuonetta.

Veikkauksen asiakasryhmälle tilat iltatilaisuuteen

Samana kesänä 1998 kun päätös Kuortaneen golfkentän perustamisesta kypsyi, reilun 30 minuutin ajomatkan päähän Ruuhikosken kentälle Nurmoon oli tulossa vierailulle Veikkauksen toimitusjohtajan Matti Ahteen 50 henkinen ryhmä golfareita omaan kisaansa. 

”Heille piti kisan jälkeen järjestää illanistujaiset ja sille sopiva tila”, ravintoloitsijana Ruuhikoskella tuolloin  toiminut Lampinen muistelee.

Ruuhikosken legendaarinen toimitusjohtaja Arto Hirvonen syötti  Kuortaneen Golfin  uudelle veturille tuhannen taalan idean.

”Pura siellä Kuortaneen  Kuharannassa alakerran pikkuhuoneet, tee siitä ravintolatila Ahteen porukoille. Viedään heidät sinne järvenrantaan saunomaan ja syömään, viihtyvät varmasti. Saat tulevaisuuttanne varten vahvan vetovoimatekijän.”

Lampinen kiitti nappisyötöstä, toteutti remontin ja kahden kuukauden kuluttua arvovaltaiset vieraat pääsivät korkkaamaan uudet tilat.

”Näin meillä oli ravintolatilat rantasaunoineen valmiina kun kenttä aukesi heinäkuussa 2002”, Pauli Lampinen muistelee palasten loksahtamista kohdilleen.

”Kun samana vuonna 2002 myin liiketoimintamme Seinäjoelta, niin olipa minulla tuon jälkeen jotain tekemistä. Siirryin itse harrastavaksi yrittäjäksi golfalalle ja vaimoni sekä kaikki aikuiset lapsemme ovat eri jaksoissa työskennelleet Golfklubi Kuharannassa ja Kuortane Golfissa. Iida ja Matias toiminnanjohtajina, Samuli golfkentän puolella.”

Liiketoiminnan jatkaminen Kuortane Golfin palveluiden tuottajana ei kuitenkaan Lampisen suvussa toteudu sukupolven vaihdoksella. Lampinen on jo muutaman vuoden ajan suunnitellut siirtymistä eläkkeelle ja yritystensä myynnin kautta irtaantumista Kuortane Golfin toiminnasta. 

Ittram Oy:n kanssa kaupoista on neuvoteltu jo pidempään, kättä päälle lyötiin joulukuun alkupuolella.

Paineiden kautta syntyy myös onnistumisia

Lampisen osalta Kuortaneen Golfin perustaminen ja sen kivijalan rakentaminen täyttävät kaikilla kriteeteillä määritelmän merkittävä elämäntyö golfin ja Kuortaneen hyväksi.

”Kun huomaa tehneensä kohtuullisen merkittävät siirron elämässään, rakentaneensa yhdessä monien toimijoiden kanssa golfkentän, yhteisön, rahoittanut uuteen kotikuntaan puitteet harrastaa ja saada mahdollisuuden tuoda vieläpä elantoa perheelle, on luonnollista että tällöin syntyy myös paine onnistua. Näin on monien vaiheiden jälkeen myös toteutunut”, Pauli Lampinen summaa ilman pienintäkään ylimielisyyttä äänessään.

Työuransa ensimmäisen puoliskon aikana keittiöstä ravintola-alan ja hotellien johtamisen kautta yrittäjäksi siirtynyt Lampinen puhuu erityisen lämpimästi Kuortaneesta sekä Mäyryn kylästä, jossa golfkeskus sijaitsee.

”Golfkeskus on kehittänyt ympäristöä ja tuonut valoa taloihin jo hiipumassa olleella alueella. Myös uuden asuntoalueen, kunnallisen infran ja  EU- projektien myötä nykyisestä kotiseudustamme  on tullut melkoinen kirsikka kakun päälle.”

Kuortaneella on asukkaita noin 3 600, Kuortaneen Urheiluopiston myötä urheilu -ja liikuntatoimi työllistää kunnassa 150 ihmistä. 

Lähimmille golfkentille Seinäjoelle (Nurmo) on  25 kilometriä, Ähtäriin 40.  Aivan välttämättömyys oma kenttä ei Kuortaneella olisi ollut 90-luvun toisella puoliskolla, mutta vaikeidenkin aikojen jälkeen nokka on pinnan yläpuolella ja paikallisesti golfkeskuksella on varsin suuri arvo.

Kuortane Golfilla on noin 700 jäsentä, kierroksia kirjattiin päättyneellä kaudella 14 000. Tarkalla taloudenpidolla ja hyvällä palvelulla jo alkukaudesta hyväkuntoinen kenttä ja sen palvelut ovat löytäneet riittävästi käyttäjiä.

”Toimimme paikkakunnalla, jossa talvikausien liiketoiminnot ovat golfklubityyppisessä konseptissa haasteelliset. Tästä johtuen työsuhteiden ympärivuotinen ylläpitäminen on mahdotonta toteuttaa, vaikka kuinka yritimme. Henkilökunnan lomautukset ovat talvikausien valitettava seuraus”, Lampinen harmittelee.

Palvelualttius on Kuortane Golfin valtti

Pelaajalta toiselle kulkeva viestintä, ”puskaradio” eri muodoissaan on tutkitusti  tehokkain markkinoinnin väline golfalalla. 

”Olemme niukoista resursseistamme huolimatta onnistuneet vuosittain rakentamaan ja säilyttämään golfyhteisössä ja klubilla mukavan viihtymisen ilmapiirin.”

Uskon, ja jopa tiedän, että  se on ollut kokonaisvaltaisesti  vankin markkinnointimme ja brändimme osanen. Tämä rakentuu luonnollisesti osaavan, sitoutuneen ja palvelualttiin porukkamme työpanokseen”, Pauli Lampinen jakaa kehuja henkilökunnalle.

Isäntä ja seurustelu-upseeri on tavattavissa jatkossakin

Päättynyt kausi oli Kuortane Golfille ja Pauli Lampiselle 18:s jolloin kenttä oli avoinna. Lampinen on toiminut varsinaisten työtehtäviensä ohella all-round miehenä tunteja laskematta siellä missä kulloinkin on tarvittu.

”Tuolta kotitalolta ei tänne ole kuin muutama sata metriä, en ole koskaan kellokorttia käyttänyt tai miettinyt olenko töissä vai vapaalla.”

Hän on kentän luonnollinen isäntä ja seurustelu-upseeri jonka kanssa omat ja etenkin vieraspelaajat useimmiten ajautuvat keskusteluihin kentällä, Kuharanta ravintolassa tai saunoilla.

Näissä tilanteissa Pauli on luonnollisuudellaan ja tilannetajullaan kuin kala vedessä. Ihmiset kokevat aidosti tulevansa huomioiduiksi ja palvelluiksi. 

Näiden seinien sisäpuolella on merkittävä osa Kuortane Golfin ydintä ja tunnelmaa, joka on valloittanut suurimman osan vierailijoista. Kuva: Petri Hietala

Näiden seinien sisäpuolella on merkittävä osa Kuortane Golfin ydintä ja tunnelmaa, joka on valloittanut suurimman osan vierailijoista. Kuva: Petri Hietala

Kuortane Golfin ilmapiirin arvostukseen liittyvät varmasti  palvelutason lisäksi myös alueen historiallisesti arvokkaat rakennukset, rantasaunat sekä kiireettömyys, joka  syntyy kuin itsestään ”keskellä ei mitään”, kaukana taajamien hälinästä.

Töihin liittyvän vierailukertani aikana (2015) sain Pauli Lampiselta hienon mallituksen siitä, kuinka vieraspelaajat  huomioidaan tavalla joka jää mieleen ja on silti hyvin luonnollinen.

Vuodenvaihteen jälken Pauli Lampinen on juridisesti vapaaherra, ainakin Kuortane Golfiin liittyvissä töissä ja sitoumuksissa.

”Asun edelleen  kentän reunalla, toivon että voisin vihdoin joutaa harrastamaan lajia hieman enemmän,  ja olla mukana toiminnassa vain pintakaasulla, mikäli apua pyydetään”, hän määrittelee.

Lampisen kanssa kaupat tehneen Ittram Oy:n Martti Lepistö on hänen pitkäaikainen liikekumppaninsa, joten apua oletettavasti  pyydetään ja sitä annetaan, sillä  Kuortane Golfin pelaajista Lampinen välittää eläköitymisenkin jälkeen kuin omista lapsistaan.

Äidin ja pojan peli jäi mieleen

Kun kysyn Pauli Lampiselta tilannetta tai tapahtumaa, joka olisi jäänyt Kuortane Golfissa kokemistaan erityisesti mieleen, hän nostaa esiin hyvin arkisen, mutta lajia kuvaavan hetken.

”Istuskelin saunan lämmityspuuhissa ja katselin samalla viimeistä viheriötä lähestyviä pelaajia. Sille oli tulossa äiti noin kymmenvuotiaan poikansa kanssa. Kun pallot oli pelattu kuppiin, poika otti tyylikkäästi lakin päästään ja kätteli äitiään kunnon herrasmiehen tavoin. Tuo pieni hetki teki valtavan vaikutuksen, arvostukseni lajin etikettiä kohtaan nousi entisestään. Tuli jopa tippa silmään. Golf opettaa ja kasvattaa monella tavalla.”

Hole in one osui oikealle miehelle

Pauli Lampinen otti golfin kautta itselleen työuran toiselle puoliskolle valtavasti haasteita ja pääsi käyttämään ammattitaitojaan sekä ominaisuuksia, jotka toivat menestystä karikkojen keskellä.

Oman pelin huippuhetki osui sattuvasti päättyneelle kaudelle ja kotikentälle. Lampinen teki Kuortaneella kierroksensa 11:lla,(kentän 2.&11.) elämänsä ensimmäisen hole in onen 30 vuoden pelaamisen jälkeen.
Se oli kentän ainoa kaudella 2019,  ja kaikkiaan Kuortaneen historian 40:s.

Pauli Lampisella riittää tarinoita golfista ja elämästä loputtomasti, hän on myös hyvä kuuntelija sekä ongelmien ratkaisija

Pauli Lampisella riittää tarinoita golfista ja elämästä loputtomasti, hän on myös hyvä kuuntelija sekä ongelmien ratkaisija

”Huh, laskeskelin, että kuteja par-kolmosella on ilmaan lähetetty noin 13 500. Ja nyt sitten nappasi. Hyvältä tuntui, uskot varmaan.”

Pauli Lampisella on talviasunto Hua Hinissa Thaimaassa. Keväällä hän palaa Kuortaneelle ja polte rakkaan golfkeskuksen  kehittämiseen ja ihmisten viihtymiseen on eläkeläinen -statuksesta huolimatta varmasti kova.

Kuortane Golf on tutustumisen ja pelaamisen arvoinen kohde. Mikäli Pauli Lampinen ei vielä ole tuttu mies, kannattaa rohkeasti kysyä, olisiko legenda paikalla selfietä tai pientä rupatteluhetkeä varten.
Mikäli on, lyhytkin ajatustenvaihto tuottaa lähes varmasti entistä paremman  mielen ja antaa perspektiiviä siihen, miltä pohjalta Kuortane Golf on rakentunut ja saanut maineensa erinomaisesta ilmapiiristään.

Kuortane Golf

Ravintola Kuharanta 

Etsi luettavaa