Hyppää sisältöön

Patrick Cantlay puttasi Bryson DeChambeaun kumoon – rikkoi PGA Tourin puttiennätyksen

Patrick Cantlay oli viheriöillä varsinainen velho

Upea taistelu BMW Championshipin voitosta päättyi kuudennella uusintareiällä Cantlayn upotettua birdiputtinsa ja DeChambeaun missattua omansa lyhyemmältä matkalta.

FedEx Cupin keskimmäinen finaalikisa kolmesta pelattiin  Baltimoressa, Marylandissa.

Se muodostui yleisön ja TV-katselijoiden kannalta monella tavalla ainutlaatuiseksi thrilleriksi ja ennätykselliseksi ennätystehtailuksi.

Kolmannella kierroksella jo viidellä lyönnillä johtanut Bryson DeChambeau ja Patrick Cantlay pelasivat kuuden reiän uusinnan laskien 42 reikää yhdessä lauantaina ja sunnuntaina.  He päätyivät 72 reiän jälkeen Caves Valley Golf Clubilla hurjaan tulokseen 27 alle parin, jota paremmin on PGA Tourin historiassa aiemmin pelattu vain kahdeksan kertaa,

Uusinta oli koko kauden 14. ja neljäs perättäinen PGA Tourilla

DeChambeau pääsi lyömään par-4:lla ja -5:lla lähestymisiään 482 metriä Cantlaya lähempää

DeChambeau pääsi koko viikon ajan painamaan päälle poikkeuksellisen leveällä kentällä ja helpolla kentällä avauksiaan sydämensä kyllyydestä. Tiiauspaikoilta saavuttamastaan edusta kertoo viimeisen kierroksen par-nelosten ja par-viitosten tilasto. 

Avausten jälkeen jälkeen (14 väylää) DeChambeau löi seuraavia lyöntejä yhteensä  482 metriä lähempää lippua kun Cantlay. Väylää kohden eroa tulee 34,5 metriä, joka on järkyttävän paljon kahden maailmanlistalla lähes perättäisillä sijoilla olevan huipun välillä. Strokes Gained -tilastossa Dechambeau (+8 lyöntiä) oli ykkönen.

Cantlaylla kaikkien aikojen kovin  Strokes Gained -tilasto viheriöillä

Cantlay oli kuitenkin jäätävä kone putteri kädessään toista kierrosta lukuunottamatta. Hänen neljän kierroksen Strokes Gained -tilastonsa oli plussan puolella 72 reiän aikana 14, 577 lyöntiä, mikä on PGA Tourin kaikkien aikojen ennätys.

Muilla osa-alueilta ei juuri sankaritekoja kokonaisuutena ottaen tullut. Draiveissa hän oli 70 pelaajan joukossa 15:s, lähestymisissä 28:s ja viheriön ympäristössä 47:s. Lähipeli ratkaisee. Tällä viikolla siitä saatiiin todellinen mallliesitys.

DeChambeau hävisi viisi puttikisaa perättäin

Koko neljännen kierroksen ajan pelin henki oli Cantlayn ja DeChambean kaksintaistelu kisan voitosta ja kärkipaikan ottamisesta Tour Championshipin.
Viimeisillä väylillä Cantlayn kenttäpeli tökki pahasti ja  peli näytti kääntyvän selkeästi DeChambeaulle.

Sähköä ilmaan nousi 14:n väylällä, jossa DeChambeau keskeytti valmistautumisensa, kääntyi takanaan kävellen Cantlayn puoleen todeten topakasti.

”Patrick, lopeta käveleminen.”

Kolmanneksi viimeisellä reiällä Chambeau  siirtyi johtoon.

Tämän jälkeen alkoi vaihe, jossa DeChambeau hävisi viisi puttikisaa perättäin:

  • 17:lla (par 3) Cantlay löi veteen. DeChambeau söpsoili chipin. Cantlayn dropin jälkeen molemmilla oli yhtä pitkät putit kolmesta metristä. Cantlay vei tämän puttikisan, ja ero säilyi yhtenä.
  • Viimeisellä varsinaisella Cantlayn piti voittaa selvitäkseen uusintaan. Hän upotti kuudesta metristä birdieputtinsa. DeChambeaulla oli tämänkin jälkeen kolmemetrinen voittoputti, jonka hän missasi
  • Ennen lopullista ratkaisua viidellä ensimmäisellä uusintareiällä DeChambeau pääsi kolmasti puttaamaan voitosta muutamasta metristä. Lyhin näistä oli 1,8-metrinen. Hän missasi ne kaikki.
  • DeChambeau selvitti kertaalleen itsensä jatkoon lyötyään avauksen veteen ja tehtyään penaltista huolimatta parin.
  • Peli päättyi kuudennella uusintareiällä. Cantlay upotti 5,3 metrin päästä birdieputin, DeChambeau missasi omansa noin kolmesta metristä

DeChambeau sai lunta tupaan loistavasta pelistään huolimatta tavalla, joka koskettaa varmasti syvältä.

FedEx Cupin voittajalle luvassa 15 miljoonaa taalaa

Ykköstila oli Cantlaylle uran viides ja toinen kuluvalla 2020-2021 kaudella.

”Pelini on hyvässä kunnossa ja puttasin loistavasti. Pystyin keskittymään rutiinieni mukaisesti, se toi tuloksen. Yleisön panos tapahtumassa oli äärettömän tärkeää. Tätä me kaikki olemme odottaneet”, Cantlay tunnelmoi TV-haastattelussa.

Torstaina käynnistyvään Tour Championshipiin hän pääsee paalupaikkansa johdosta kaksi lyöntiä Tony Finauta (-8) edellä  tuloksesta -10. Kolmanneksi noussut Bryson Dechambeau lähtee tuloksesta (-7), loput 27 pelaajaa ovat sijoitustensa mukaisesti tuloksissa neljästä kymmeneen lyöntiä Cantlaya jäljessä.

 Näistä tuloksista lähdetään neljän kierroksen kisaan, jonka ykkönen saa oikeaa FedEx Cup -rahaa 15 miljoonaa taalaa, kakkonen tästä kolmasosan, viisi miljoonaa.

150 ensimmäiselle korvauksiä lähtee yhteensä 60 miljoonaa dollaria, viimeisillekin 70 000. Tour Championshipin perusteella 30 parasta löytävät järjestyksensä. Viimeinenkin kuittaa 395 000 taalaa.

Sergio Garcia antoi vahvan näytön Ryder Cupia varten

Eurooppalaisista Sergio Garcia aloitti kierroksensa hurjasti. Espanjalainen oli neljän reäiän jälkeen neljä alle päiväänsä ja kolmantena. Viidennellä hän löi viheriöbunkkerissa kolme kertaa ja teki tuplan. Garcia oli kuitenkin hienosti taisteltuaan päivän pääätteeeksi tuloslistan kuudes ja pisteissä 28. Tour Championship kutsuu hänen lisäkseen euroista myös Jon Rahmia, Rory McIlroyta ja Viktor Hovlandia. 

”Kausi on aina mennyt varsin hyvin jos pääsee PGA Tourin mestaruuskisoihin. Minulle tämä oli hieno onnistuminen”, edellisen kerran kymmenen joukkoon PGA Tourilla maaliskuussa sijoittunut Garcia muistutti.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa