Hyppää sisältöön

Panu Laturi ja golfin kuntouttava voima

Golfopettaja Iida Nikka ja fysioterapeutti Antti Mustalahti tapaavat Panu Laturin (keskellä) kerran viikossa golftreeneissä Espoon GoGolf Loungessa. Ja aina joku heistä voittaa päivän putti- ja chippikisan.

Joulukuussa 2019 vihreiden entinen puoluesihteeri Panu Laturi pahoinpideltiin ja ryöstettiin Brysselissä. Alkoi pitkä kuntoutumisaika, joka on vasta alussa.

JOULUKUISESTA ONNETTOMUUDESTA ehti kulua kuusi viikkoa ennen kuin Panu Laturi heräsi koomasta ja yksitoista kuukautta ennen kuin hän pääsi pois sairaalasta. Nyt hän asuu palvelutalossa Helsingin Arabianrannassa. 

Kun fysioterapeutti Antti Mustalahti tapasi Laturin ensimmäisen kerran viime heinäkuussa, Laturi makasi kovissa kivuissaan vuoteessa eikä hän pystynyt liikuttamaan vasenta kättään tai jalkojaan. Nyt kahdeksan kuukautta myöhemmin he saapuvat yhdessä Laturin kolmansiin golftreeneihin Espoon Kerassa sijaitsevaan GoGolf Loungeen.

Laturi nousee pyörätuolista ja siirtyy yhden kävelykepin tukemana pallon luo. Golfopettaja Iida Nikka kertaa oikean mailaotteen ja päästää Laturin lyömään. Nikka asettaa pallon toisensa perään Laturin lyötäväksi ja onnistuneesta osumasta lähtevä ääni saa kaikilta ansaitsemansa ihailun. 

Pidetään pieni tauko ja annetaan selän levätä, keskustellaan lyönneistä ja vaihdetaan mailaa. Laturi haastaa Nikan ja Mustalahden kolmen pallon puttikisaan. 

SE, ETTÄ Laturi pystyy seisomaan ilman tukea, tekemään lyöntiliikkeitä ja osumaan palloon, on melkoinen ihme. 

“Kun ensimmäisen kerran tapasimme, en olisi osannut ajatella, että voisimme olla nyt tässä tilanteessa. Kukaan ei silloin tiennyt, mikä kaikki on mahdollista ja mikä ei”, sanoo Mustalahti.

Motivaation ylläpitämiseksi parivaljakko on alusta asti asettanut kuntoutumiselle tavoitteita ja keksinyt uusia, kun edelliset on saavutettu. Pituushypyn maailmanennätyksen pituisen matkan käveleminen oli yksi ensimmäisistä.

“Olemme Panun kanssa verranneet kuntoutusta yrittäjyyteen, molemmissa niissä tarvitaan kykyä ratkoa eteen tulevia haasteita ja rohkeutta ottaa hallittuja riskejä. Noudatamme samaa filosofiaa kuntoutuksessa”, kertoo Mustalahti.

ILMAN ONNETTOMUUTTA Laturi tuskin olisi koskaan päätynyt golfin pariin. 

“Olen pitänyt golfia sellaisena 80-luvun hieman juppi lajina, mutta nyt toivoisin, että jokainen kävisi ainakin kokeilemassa sitä, antaisi golfille mahdollisuuden. Sanotaan, että tämä on vaikeaa, mutta itse näen, että tämä on myös vanhempana opittavissa oleva laji”, innostuu Laturi. 

Mustalahti ei ole aikaisemmin käyttänyt golfia osana kuntoutusta, mutta uskoo niin tapahtuvan jatkossa ainakin vähän nuorempien ihmisten kanssa. Laji kehittää tasapainoa ja liikkuvuutta kuin huomaamatta. Golf vaatii myös ajattelua ja keskittymistä, mikä auttaa pitämään mielen virkeänä.

“Moni kuntoutuva kokee fysioterapiapäivät ikävinä. Saman sairaalan käytävän päästä toiseen kävely vain kävelyn vuoksi ei innosta”, kertoo Mustalahti. 

“Golf vaikuttaa hienolta lajilta senkin vuoksi, että siinä lyhyilläkin kävelyillä on jokin tarkoitus. Kaiken lisäksi se on yksilölaji, jossa on joukkuepelin sosiaalisuus”, jatkaa pituushyppyä ja kolmiloikkaa harrastanut Laturi. 

ONNETTOMUUS ON väistämättä muuttanut monia asioita Laturin elämässä, mutta monia asioita on jäljellä myös sitä edeltävältä ajalta. Nykyään hän pystyy jälleen tekemään muutamana päivänä viikossa töitä vaikuttamis- ja viestintätoimisto N2 Commsin toimitusjohtajana ja elämä ulottuu yhä enemmän kodin ulkopuolelle.

“Jos jotakin olen oppinut, niin sen, että vaikka alku on aina vaikeaa, mutta kaikesta voi selvitä”, tietää Laturi.

Pitkän sairaalajakson jälkeen oman asunnon saanti palvelutalosta on ollut Laturille merkittävä käännekohta. 

“Muuton jälkeen minusta on tuntunut, että olen saanut oman elämäni takaisin. Olen päässyt takaisin normaalien ihmisten pariin ja normaaliin asumiseen, pois laitoksesta. Ympäristöllä ja sosiaalisilla suhteilla on ihmiselle valtavan suuri merkitys”, sanoo Laturi. 

Taksi odottaa ja aika alkaa olla lopussa. Keskustelu ehtii kääntyä vielä takaisin tavoitteisiin, uuteen sellaiseen: ensi kesänä peliä olisi tarkoitus pelata oikealla golfkentällä.

SARI KETTUNEN

Etsi luettavaa