Hyppää sisältöön

Pallo menee outin yli estealueelle – miten jatkuu peli?

Vuosaari Linksin 12. reiällä out-raja ja estealue sijaitsevat peräkkäin tiiltä päin katsottuna. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Miten peli jatkuu, jos pallon esteeseen menokohta on outin puolella?

Vuosaari Linksin 13 reikä on keskipitkä par 3 -reikä, joka ei ole helpoimmasta päästä.

Hieman nostettua viheriötä suojelee kolme syvää bunkkeria, yksi edessä oikealla ja kaksi vasemmalla puolella. Koska väylä sijaitsee aivan kentän taaimmaisessa kolkassa, on sen oikea puoli out of bounds. Viheriön edessä oikealla on myös estealue, joka on merkitty punaisin paaluin. Käytännössä out-paalut tekevät lähes 90 asteen mutkan ja suoraan siitä alkaa estealue.

Silloin tällöin tällä väylällä sattuu tilanteita, jossa pallo lentää oikealla sijaitsevalle estealueelle siten, että pallo ylittää rajan outin puolelta. Mikäli pallo makaa esteessä paikassa, josta peliä ei voi tai ole järkevä jatkaa, mihin pallo oikein dropataan?

Golfin säännöissä todetaan, että punaisin paaluin merkityltä estealueelta pelaaja voi vapautua seuraavasti:

  1. Käyttää lyönti ja lyöntimatka -vapautumista pelaamalla pallon edellisen lyöntipaikan mukaan perustuvalta vapautumisalueelta.
  2. Käyttää linjassa taaksepäin -vapautumista pudottamalla pallon estealueen ulkopuolelle pitäen pallon vesiesteen meno kohdan reiän ja pudotuskohdan välissä.
  3. Käyttää sivuttaista vapautumista. Vertailupiste käytettäessä sivuttaista vapautumista on kohta, jossa pallo ylitti esteen rajan. Pallo täytyy pudottaa ja pelata kahden mailanmitan kokoiselta vapautumisalueelta, joka ei ole lähempänä reikää kuin paikka, jossa pallo ylitti estealueen rajan.

Koska esteeseen menokohta on tässä tapauksessa outin puolella, eivät kaksi jälkimmäistä vaihtoehtoa tule kyseeseen. Näin ollen ainoa vaihtoehto jatkaa peliä palata paikkaan, josta palloa edellisen kerran lyötiin eli tässä tapauksessa tiiauspaikalle.

Pelaaja menettää näin lyöntimatkan ja saa päälle vielä yhden rankkarin eli käytännössä tilanne on sama kuin outiin lyötäessä.

Onko sinulla sääntöihin liittyvä pulma tai kysymys, johon haluaisit saada vastauksen? Siinä tapauksessa lähetä meille kuvaus tilanteesta ja kysymys osoitteeseen jussi(ät)gogolf.fi. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman moneen kysymykseen sivuillamme.

Etsi luettavaa