Hyppää sisältöön

Päätuomarilla tärkeä tehtävä: Kantaa Oliver Lindell European Tourille

Saako Arto Teittinen Lindellin pelin European Tour -kuntoon?

Arto Teittinen sai miellyttävän kutsun kauden päätteeksi. Hän on 19-vuotiaan Oliver Lindellin caddiena kauden kahdessa tärkeimmässä kilpailussa. Panoksena on ei enempää eikä vähempää kuin paikka European Tourille.

Jyväskyläläinen Arto Teittinen on Suomen kovimpia golfalan ammattilaisia. Tuomarina nimeä tehnyt Teittinen on kilpagolfin parissa toimiville tuttu ja mukava naama. Mies itsekin yllättyi kun vuosi sitten kävi kutsu caddie-hommiin kantamaan kotimaan suurimman lupauksen ”laukkua”. 

”Homman jouduin varmaan Juha Juvosen ideoimana. Viime vuonna ET karsinnan kakkosvaihe oli eka keikka. Sitten kesällä tuurasin Tuomas Pollaria Sveitsissä. Kai meillä on ihan hyvin synkannut, kun taas pyydettiin mukaan. Olisin saanut olla syksyllä enemmänkin, kun Pollari lähti oikeisiin töihin, mutta muita asioita oli sovittuna jo niin paljon, että vain nämä viikot nyt onnistuivat”, Teittinen viestitti Omanista.

Tuomarin ja caddien rooli luonnollisesti poikkeavat toisistaan täysin. Caddiena Teittinen kokee olevansa vielä melko kokematon, mutta tekee sen mihin rahkeet riittävät. Tärkeä taito on pysyä poissa tieltä kun hommat sujuvat ja sanottava oikeat sanat vaikeilla hetkillä. 

”Caddiena osallistun melko vähän mailavalintoihin, niistä on vielä liian vähän kokemusta. Mittojen laskemiseen ja pelisuunnitteluun osallistun hieman enemmän. Koitan pitää vilkkaan pelaajan ajatukset pelissä silloin, kun tarvitaan ja poissa pelistä, silloin, kun on sen aika. Mailanvalinnoissa joskus, kun on vaikea valita, olen pyytänyt tarkempaa kuvausta millainen lyönnin tulee Oliverin mielestä olla. Tällöin yleensä mailavalintakin on helpottunut.”

Tuomarihommat menevät caddie -hommien edelle

Teittinen kokee, että kutsumus on edelleen tuomarihommissa. Silti hän käyttää legendaarista lausahdusta kysymyksestä vakituisempiin caddie -hommiin.

”Never say never, mutta kyllä minä näkisin oman osaamiseni paremmin tuolla tuomari- ja kilpailun järjestämispuolella kuin caddiena. Toki tässäkin hommassa toivottavasti kehityn koko ajan. Olisihan se ihan kiintoisaa kiertää yksi kokonainen kausi jollakin päätoureista. Mutta sen tekisin kyllä mielummin tuomarina kuin caddiena.”

Jos kutsu tulisi majoriin caddien hommiin, mitä sanoisi Arto Teittinen?

”Caddieksi majoriin? Kuulostaa aika rajulta. En ehkä koe vielä olevani ihan niin kokenut caddiena, että major olisi minun paikkani. Tietysti kiinnostaisi, jos joku kysyisi. Lähtisinkö? No, todennäköisesti lähtisin. Tuomariksi majoriin? Lähden viivana. Kokemus viidestä majorista tuomarina on ollut niin miellyttävä ja huikea.”

Kymmenen kisakierrosta ja harjoituskierrokset päälle

Teittisen pohkeet tulevat varmasti kasvamaan seuraavien viikkojen aikana. Erityisesti jos Omanista ei tartu matkaan top-2 sijoitusta ja suoraa European Tour -korttia. Luvassa on kisakierroksien ja harjoituskierrosten summana jopa 15 kierrosta golfbägin kantamista. 

”Tämä reissu alkoi matkapäivällä sunnuntaina. Ma: treenipäivä, ti: ProAm + treeniä, ke-la: 4 kierrosta golfia, la yö-su päivä: matkustus ET karsintafinaaliin, ma-pe: lepoa ja treeniä sopivassa suhteessa, la-to: 6 karsintakierrosta (cut 4 kierroksen jälkeen). Kotimaahan palataan sitten, kun kisat on loppu omalta osalta.”

On reissussa tuomarillekin paljon opittavaa. Teittinen uskoo, että hän palaa aikanaan kotiin entistä valmiimpana tuomarina. 

”Caddiena pääsen näkemään ja kokemaan miten pelaaja tai pelaajat suhtautuvat tilanteisiin kentällä ja siitä on huomattavasti apua tuomarina ollessani tai kilpailun johtajana. Samoin näkee millä mailoilla oikeasti lyödään ja minne, jolloin saa hyvää dataa, joka auttaa, kun itse sijottelee reikäpaikkoja kisoissa. Onnistuu sitten toivottavasti välttämään ihan sairaat lipun paikat.”

 

Etsi luettavaa