Hyppää sisältöön

Pääkirjoitus: Uhkaako Suomea Challenge Tour -tyhjiö?

Kim Koivu voitti Vierumäki Finnish Challenge -kisan vuonna 2018.

Suomessa pelattavan Challenge Tour -kisan kohtalo näyttäisi riippuvan pitkälti siitä, lähteekö Suomen Golfliitto tukemaan Vierumäen kisahanketta.

UUSI EUROPEAN Tourin kausi käynnistyy tällä viikolla Hongkongissa. Kisassa pelaavat Kim Koivu ja Kalle Samooja. Samaan aikaan Mikot Korhonen ja Ilonen pelaavat World Cupia Australiassa. Tapio Pulkkanen on lepovuorossa.

Viisi pelaajaa European Tourilla on uusi ennätys. Ilahduttavaa on se, että jokainen heistä on potentiaalinen menestyjä.

Huolestuttavaa on sen sijaan se, että Challenge Tourilla ei pelaa kunnon kortilla yhtään suomalaista kaudella 2019. Rajoitetulla kortilla mukana ovat Antti Ahokas, Oliver Lindell ja Roope Kakko.

 

CHALLENGE TOURIN merkitys pelaajakasvattamona European Tourille on noussut viime vuosien aikana. Pääkiertueen viidestä suomalaisesta Ilonen on ainoa, jolla ei ole taustaa haastajakiertueelta, mutta muille se on toiminut loistavana astinlautana isoille areenoille.

Suomessa on pelattu yhtäjaksoisesti Challenge Tourin kilpailu vuodesta 2012 lähtien. Kolme edellistä kertaa se on järjestetty Vierumäellä, joka on kantanut kisan taloudellisen riskin.

Vierumäki Finnish Challengellä on ollut tärkeä merkitys Tapio Pulkkasen ja Kalle Samoojan urille. Voi sanoa, että Pulkkanen nousi kilpailun mahdollistamien kisakutsujen avittamana Challenge Tourin ranking-voittoon kaudella 2017. Samooja puolestaan pelasi Vierumäen villeillä korteilla vuonna 2016 varmistaen itselleen pelioikeuden kiertueelle seuraavaksi kaudeksi.

Vaikka suomalaispelaajien kato Challenge Tourilta johtuu positiivisesta asiasta, noususta ylöspäin, Finnish Challenge -kisaa ajatellen tilanne on vähän kurja. Jos kiertueella ei esiinny voitosta pelaavia suomalaisia, pienentää se suuren yleisön mielenkiintoa kotikisaa kohtaan – ja samalla myös yhteistyökumppanien.

Challenge Tour tuntuu kuitenkin kiinnostavan suomalaisia varsinkin menestyksen hetkillä. Kim Koivun elokuista voittoa oli seuraamassa ilahduttavan suuri joukko yleisöä ja GoGolfin lähettämää suoraa Facebook-lähetystä seurasi parhaimmillaan yhtä aikaa lähes tuhat katsojaa. Kaikkiaan videot ovat keränneet noin 15 000 katselukertaa.

 

VIERUMÄEN SOPIMUS European Tourin kanssa päättyi tähän vuoteen ja parhaillaan Heinolan kupeessa pohditaan kuumeisesti, jatketaanko siellä kisan järjestämistä.

Epävarmuutta tuo se, että syksyllä Urheiluopiston yritysryppäässä vaihtui pääomistaja, eikä se vaikuta olevan yhtä myötämielinen kisaa kohtaan kuin edeltäjänsä.

Golfpisteen haastattelussa Vierumäen uusi toimitusjohtaja Peter Gabrielsson kysyi, onko Vierumäen ydintoimintaa järjestää ammattilaisten golfkilpailu ja käänsi katseensa Suomen Golfliiton suuntaan. Liitto vaikuttaakin olevan ratkaisevassa roolissa kisan jatkumon kannalta.

Liiton tukea tarvitaan, sillä golfkilpailun yhteistyökumppanuuksia myytäessä eurot ovat tiukassa. Tämän tietävät kaikki, jotka ovat olleet järjestämässä Suomeen ammattilaiskilpailua.

Myös Golfliitolla on tästä omakohtaisia kokemuksia, sillä se toimi kilpailun promoottorina vuosina 2012–2015. Neljä kilpailun järjestäminen tuotti kuitenkin liitolle niin suuret tappiot, että se vetäytyi hankkeesta.

Nyt liitolle on tiettävästi tarjolla merkittävän yhteistyökumppanin rooli. Hyvää tässä on se, että diilin vaikutus liiton talouteen tiedetään samalla hetkellä, kun sopimukseen rustataan nimet alle. Yllätyksiä ei ole luvassa.

Mikäli liitto lähtee tukijaksi, Challenge Tourille ei muodostu kaudella 2019 suomalaispelaajien tyhjiötä, sillä kilpailun mahdollistamien kilpailukutsujen turvin voidaan rakentaa lahjakkaille suomalaispelaajille ihan kelpo kisaohjelma.

Pelaajien saamiin hyötyihin nojautuen kisaan tukijaksi lähteminen vaikuttaa satsaukselta, joka liiton kannattaa tehdä.

Kirjoitus on päivitetty versio tuoreen GoGolf-lehden (4/18) pääkirjoituksesta. Lehti on myynnissä irtonumerona tutustumishintaan 3,90 €.

Etsi luettavaa