Hyppää sisältöön

Outokummun Seutu: Kobolttikaivos uhkaa golfkentän olemassaoloa – ”Jos golf loppuu, se on iso isku koko kaupungille”

Outokummun golfkentän maisemaa hallitsee Keretin torni

Outokummun Golfseuralla ei ole vuokrasopimusta golfkentän maille, jotka omistava kaivosyhtiö aloittaa ensi viikolla uuden koekairaukset kentän liepeillä. Mikäli kaivostoiminta alkaa, golfkentän tulevaisuus on uhattuna.

Kaivosyhtiö FinnCobalt Oy aloittaa ensi viikolla uudet koekairaukset Outokummussa sijaitsevan Keretin golfkentän tuntumassa, uutisoi Outokummun Seutu -lehti. Yhtiön tähtäimessä on avata jo kertaalleen suljettu Hautalammen kobolttikaivos.

Kobolttikaivos oli lyhyen aikaa toiminnassa 80-luvulla. Kaivostoiminta kuitenkin lopetettiin, kun koboltin hinta romahti. Nyt tilanne on toinen, sillä koboltilla on kova kysyntä sähköautojen yleistymisen vuoksi.

Kaivoksen uudelleen avaamista alettiin kartoittaa viime vuosikymmenellä, kun kaivos päätyi vuonna 2016 FinnCobalt Oy:n omistukseen. Pian tämän jälkeen golfkentän lähtistöllä tehtiin parin vuoden koekairauksia, joista kaivettiin näytteitä rikastamiskokeisiin.

FinnCobaltin verkkosivujen mukaan rikastuskokeista saadun nikkeli-koboltti-rikasteen soveltuvuutta akkukemikaalien tuotantoon tutkittiin, ja tehdyt selvitykset ja kokeet onnistuivat hyvin.

Uusia koekairauksia aletaan tehdä jälleen ensi viikolla, ja niiden arvioidaan jatkuvan vuodenvaihteeseen saakka.

Kaivoksen avaaminen lopettaisi golftoiminnan

FinnCobalt omistaa nykyään myös golfkentän maa-alueen. Kaivosyhtiön toimitusjohtaja Markus Ekberg kertoi Outokummun Seutu -lehdelle, että koekairaukset eivät vaikuta golfkentän toimintaan.

”Jos ja kun kaivos tulee, niin se katsotaan sitten erikseen”, Ekberg kertoi lehdelle.

Golfkentällä kaivoksen uudelleen avaaminen aiheuttaa huolta kentän tulevaisuuden puolesta. Outokummun Seudun haastattelema Outokummun Golf ry:n puheenjohtaja Raimo Tölli kertoo, että kaivoksen läjitysalueet peittäisivät golfkentän nelos- ja viitosväylät.

Outokummun Seutu lehden mukaan golfkentällä ei ole vuokrasopimusta alueen käytöstä,  ainostaa lupa toimia mailla, joten golf saa tehdä tilaa kaivokselle, mikäli maanomistaja FinnCobalt näin haluaa.

”Ei olla kirvestä viskattu kaivoon, mutta on se peikkona takaraivossa. Ei tässä uskalla isoja investointeja tehdä”, Tölli kertoo.

FinnCobaltin Ekbergin mukaan kaivos voisi aloittaa toimintansa aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.

Tölli sanoi lehdelle, että golfseuralla on hyvä neuvotteluyhteys kaivosyhtiöön ja että golfseuraa tekee parhaansa golfkentän säilyttämiseksi. Hän arvioi, että kaivosyhtiö saisi golfarien vihat niskaansa, mikäli golfkenttä joutuisi väistymään.

Molemmat tahot tekevätkin töitä sen puolesta, että golfkenttä ja kaivos voisivat toimia rinnakkain.

”Jos golf loppuu, on se iso isku koko kaupungille”, Tölli arvioi Outokummun Seutu -lehden uutisessa.

Yhdeksänreikäinen Outokummun Golfseura perustettiin vuonna 1990. Jäseniä seurassa on 425, mikä tekee siitä kaupungin suurimman urheiluseuran. Asukkaita Outokummussa on noin 6 500. 

Etsi luettavaa