Hyppää sisältöön

Otteen tiukkuus liittyy pelaajan voimatasoon

Koska jokaisen pelaajan vartalo on erilainen, golfsvingiä on usein vaarallista kuvailla vain yhdestä näkökulmasta.

Matkiminen on loistava tapa oppia uusia asioita golfista. Eri tekniikoiden ja filosofioiden kokeileminen kasvattaa ymmärrystä svingistä ja voi viedä pelin uudelle tasolle. Mutta edes legendaaristen pelaajien kaikki ajatukset eivät sovellu jokaiselle. 

Yksi näistä asioista on golfsvingin otteen tiukkuus. Eli yksinkertaisesti voima, jolla kädet pitävät mailasta kiinni. Tämän voiman määrää on hyvin vaikea verrata pelaajasta toiseen.

Muistele kätteleväsi tuttavapiirisi ihmisiä. Isoissa juhlissa on aina yksi rautainen koura, joka purista moninkertaisella voimalla ja vastapainoksi tulet kättelemään muutamaa löysää kuollutta kalaa. Harvoin vahvakätisen ystävän tarkoitus on murskata kaveripiirin kädet, ylimääräinen puristus tulee henkilön luontaisesta voimatasosta. 

Golfsvingissä otteen on oltava riittävän tiukka, jotta maila pysyy kädessä etenkin backsvingin ja downsvingin suunnanvaihdoksessa. Re-gripping eli otteen vaihtuminen suunnanvaihdoksessa lisää epätasaisuutta ja pilaa liikkeen toistettavuuden. Hyvä kontrolli mailasta suunnanvaihdoksessa on avain toistettavaan lyöntiliikkeeseen. Liian tiukka ote osuma-alueella taas hidastaa mailanpään nopeutta kun maila ei pääse heilahtamaan vapaasti. 

Sopivaa määrää puristusta on kuitenkin vaikea kuvailla tarkasti, koska pelaajien kädet ovat voimaltaan eri tasoilla. Joillakin pelaajilla parhaat tulokset saadaan otteella, joka on niin tiukka kuin mahdollista, esimerkiksi nuorilla lapsilla, joilla pelkkä mailan paino aiheuttaa haasteita svingin toistettavuuteen. Rautakouraisella rakennusmiehellä taas ote voi tuntua niin hennolta kuin mahdollista, koska muuten vahvat kädet puristavat vauhdin pois mailanpäästä. 

Mieti siis rehellisesti kuinka vahvat kätesi ovat ja säätele oman otteen tiukkuutta sen mukaan. Jos käsien vahvuudesta ei ole mitään hajua voi tehdä nopean voimatestin kotona. Yritä roikkua ensin kahdella kädellä ja tunnustele kuinka hyvin sormien ote pitää. Jos roikkuminen kahdella kädellä tuntuu helpolta yritä roikkua yhdellä kädellä. Jos tämäkin tuntuu helpolle ovat kätesi huomattavan vahvat. 

Jos käsien puristusvoimassa on puutteita voi sen kehittäminen parantaa lyöntipituutta ja lisätä kontrollia svingiliikkeestä. 

Etsi luettavaa