Hyppää sisältöön

Opiskelukaverit löysivät golfista yhteisen harrastuksen: ”Kaverin aloitettua oman pelaamisen määrä on kasvanut valtavasti”

Altti Laitinen (vas.) sai opiskelukaveristaan Jake Jyväsjärvestä "kummisedän" ja pelikaverin heti golfin harrastamisen käynnistettyään. KUVA: TEEMU TYRY

Altti Laitinen sai golfin kesällä 2020 aloitettuaan Jake Jyväsjärvestä harrastukselleen kummisedän ja pelikaverin. Aalto-yliopistossa opiskelevat kauppatieteilijät ovat löytäneet ympäri Suomen mainioita toteutuksia aloittelijoiden innostamiseen, mutta näkevät lajin markkinoinnissa ja tuotteistamisessa monia käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Altti Laitinen ja Jake Jyväsjärvi osuivat sattuman kautta pelikavereiksi Ringside Golfissa aamukierroksella.

Nuorten miesten tarinat ja käsitykset golfiin liittyen olivat niin mielenkiintoisia, että oheinen artikkeli syntyi kuin itsestään.

23-vuotias Jake aloitti golfin jo 8-vuotiaana Hangossa, jossa perhe vietti lomiaan.

”Isoisäni pelaa Rinkussa, joten täällä olen pelannut hänen kanssa varsin usein. Perheen ja tyttöystävän kanssa harrastaminen on kuitenkin jäänyt ennen Altin aloittamista melko vähille”, tasoitukseen 13 yltänyt Jake kertoo.

Oulusta kotoisin oleva Altti Laitinen (29) opiskelee Jaken tavoin viidettä vuotta Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

”Kavereita ollaan oltu opiskelun kautta. Muistan hetken kun törmäsimme sattumalta rullaportaissa. Kerroin olevani menossa ostamaan mailoja. Jake ehdotti lennosta vievänsä minut rangelle. Sain mainion startin, kun kaveri oli heti innostamassa ja ohjeistamassa”, Ky-Slicen peruskurssilla greencardin suorittanut Altti kiittelee.

Ensimmäisellä täydellä kaudella 2021 Altti haki tuntumaa lajiin kiertäen lukuisia kenttiä pääkaupunkiseudulla, Oulun talousalueella ja Rovaniemellä.

”Laji tuntuu todella mukavalta, olen sopivalla tavalla koukussa. Jatkuvasti oppii uutta pelaamisesta ja lajista. Hyvät lyönnit palkitsevat. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on vähentää niiden kaikkien heikoimpien lyöntien määrää.

Tasoitus Altilla on 25.

Lyöntivalikoimasta löytyy jo yksittäisiä ”maailmanluokan suorituksia”, mutta myös hetkiä, jolloin ajatus ja toteutus ovat kateissa.

Pelioikeus Ringsidesta tarkan skannauksen perusteella

Ringside Golfin viheriöt ovat erinomaista paremmassa kunnossa. Kentällä pelataan viikonloppuna 60-vuotiaiden miesten SM-kilpailut. Kisohin osallistuva Tuure Halonen puttaa, Altti ottaa mallia 1980-luvulla maamme eturivin pelaajiin kuuluneesta Aura Golfin kasvatista.
KUVA: TEEMU TYRY

Alkaneelle kaudelle Altti ja Jake tekivät päätöksen hankkia pelioikeudet samalle kentälle.

”Opiskelijoilla budjetointi on oleellinen asia myös harrastamisessa. Skannasimme hyvin tarkkaan kenttiä pääkaupunkiseudulla. Ringside nousi ykköseksi varsin rationaalisin perustein. Opiskelijan pelioikeus on hinta-laatusuhteessa erinomainen, sijainti molemmille asuinpaikan osalta kohdillaan”, taustoittaa Jake päätöstä.

”Minulle Ringsideen päätyminen oli myös helppo ratkaisu. Pelasin täällä elämäni ensimmäisen kierroksen. Aloittelijakin otetaan porukoihin hyvin mukaan kentällä ja sen ulkopuolella.”

”Täällä on oikeasti kiva henki, kuten markkinointiviestinnässään jatkuvasti painottavat”, Altti kiittelee.

Jake Jyväsjärven pelaamisen määrä on noussut vuosia kestäneen notkahduksen jälkeen aivan uudelle tasolle.

”Kaverin saaminen mukaan golfiin on boostannut valtavasti omaa harrastamista. Pelaaminen oli pitkään hyvin satunnaista.

”Altin aloittamisen jälkeen määrä on ollut 50-60 kierroksen kieppeillä kautta kohden. Sosiaalisuudella on golfissa valtava merkitys. En ole lainkaan sitä tyyppiä, joka pelaa golfia yksikseen.”

Jake Jyväsjärvi on saanut Altti Laitisen aloitettua valtavasti lisää virtaa omaan peliinsä. Yksi tavoite on pudottaa tasoitus singel-lukuun.
KUVA: TEEMU TYRY

Ringsidessa Jake nostaa peukkua erityisesti henkilökunnan asenteelle.

”Kentällä työskentelevätkin keskustelevat ja ovat vastaanottavaisia aina tilaisuuden tullen.”

Ringsiden viheriöt ovat vaikean alkukauden jälkeen todella loistavassa kunnossa.

”Siltä osin odotukset ovat joka kevät korkealla. Taso on taas kiitettävä, vaikka keväällä oli vaikeaa. Mielestäni viheriöt ovat kuitenkin muotojensa johdosta vaikeimpia, ja monin kohdin myös nopeimpien joukossa pääkaupunkiseudulla”, hän määrittää.

Markkinoinnin kohdentamisessa mahdollisuuksia käyttämättä

Altti Laitinen on saanut golfiin peruskurssin ja greencardin suorittamisen jälkeen poikkeuksellisen pehmeän laskun Jaken toimiessa kummisetänä.

”Lajiin tutustuminen on mennyt varsin suotuisasti. Erityisen hyvänä tuotteena muistan Rovaniemellä anoppilassa viereillessamme Santa Claus Golfin aloittelijoiden maanantain. Siellä sai hyvää koulutusta, oppi ja pääsi matalalla kynnyksellä vähemmän pelanneena treenien jälkeen kentälle.”

”Hangosta muistan vastaavat Matiaksen pitämät torstaitreenit vähemmän pelanneille. Tällaisille on varmasti tilausta eri muodoissaan ympäri Suomen”, Jake säestää.

Nuorten ja opiskelijoiden houkutteleminen lajin pariin on jatkuva haaste.

”Meidän ikäisillemme, joista suuren osan tavoittaa sosiaalisen median kautta, golfia, kurssitusta ja opetusta markkinoidaan yllättävän vähän kohdennetusti.”

”Tasokasta opetusmateriaalia innostavalla tavalla videoiden ja tubettamisen kautta levittävä valmentaja räjäyttäisi kysyntänsä hyvin nopeasti sekä oman yhteisönsä, kuin lajista kiinnostuneiden keskuudessa. Tarpeita ja halua kehittymiseen on lähes kaikilla”, Jake Jyväsjärvi jatkaa.

Golf tuotteena on Altin ja Jaken mielestä kohtuullisen helposti lähestyttävissä, mutta viestintää ja markkinointiviestintää pitää jatkuvasti kehittää.

”Perheen ja kaverien vaikutus on myös valtavan suuri. Kun lähipiiristä löytyy side lajiin, siinä on valtava voimavara”, Altti painottaa oman esimerkkinsä kautta.

”15 vuoden aikana laji on mennyt kovasti eteenpäin, turha nipotus esimerkiksi vaatetuksen osalta on hävinnyt. Koronavuodet mullistivat alaa ja toivat lisää kysyntää ja pelaajia.”

”Tässä joukossa on paljon nuoria ja opiskelijoita. Niitä jotka mieltävät kausittaisen könttäsumman sijaan kuukausimaksut ja mahdollisuudet lyhyisiin sitoutumisiin itselleen parhaiksi vaihtoehdoiksi. Uskon että kysyntä tulee tässä markkinassa edelleen monipuolistamaan ja uudistamaan tarjontaa, Jake Jyväsjärvi ennakoi haastattelun lopuksi.

Huippudiilit Ringside Golfiin

  • Green fee 49 € (norm. 80 €)
  • Green fee kahdelle 89 € (norm. 160 €)

Etsi luettavaa