Hyppää sisältöön

Opi golfia Markon kanssa: Avoin lapa ja lyhyt mutta vahva saatto takaavat pääsyn pois raffista

GoGolf-valmentaja Marko Kummin kertoo kaksi vinkkiä, joiden avulla pitkästäkin karheikosta saa palloa lyötyä melko ilmavasti ja tarkasti eteenpäin.

Kun pallo makaa karheikossa, kannattaa palloa lyödä avoimella lavalla. Avoimella lavalla siksi, että karheikossa lapa helposti sulkeutuu, kun pitkiä korsia takertuu mailan varren ja lavan liitoskohdan ympärille. Avoin lapa auttaa myös lapaa liukumaan helpommin karheikon läpi, jolloin mailan vauhti ei hidastu ja pallo lentää pidemmän matkan.

Lapaa avattaessa on kuitenkin tärkeää muistaa, että avaa ensin lavan ja vasta sen jälkeen otetaan normaali grippi mailasta. Tässä itse asiassa moni kokenutkin harrastajapelaaja menee vipuun, sillä usein heillä järjestys on päinvastainen.

Karheikossa kannattaa suosia lyhyttä mutta vahvaa saattoa, sillä lapa pysyy sen ansiosta helpommin avoimena. KUVAT: JUSSI MIETTINEN

Miksi sitten ensin avataan lapa ja vasta sitten otetaan mailasta kiinni? No siksi, että jos järjestys on päinvastainen, lavan avaaminen johtaa vahvaan grippiin, jolloin lapa helposti sulkeutuu tai ainakin suoristuu osumaan tultaessa, jolloin lavan avaamisen hyötyä häviää.

Myös liikkeen avulla voidaan mahdollistaa se, että lapa pysyisi osuma-alueella avoimena. Tässä edesauttaa se, että pallolle tullaan jyrkässä kulmassa, jolla saadaan varmistettua mahdollisimman hyvä kontakti palloon ja maila kulkee mahdollisimman vähän matkaa karheikkoa viistäen

Saatto kannattaa pitää myös lyhyenä, jotta maila ei vapautuisi ja lapa sitä kautta sulkeutuisi.

Jutun pääkuvan paikalla löytyvällä videolla Marko demonstroi mallisuorituksen karheikosta lyömisessä. Rautamailan ohella karheikossa kannattaa kokeilla pitkältä matkalta myös hybridiä. Sen paksupohjainen lapa liukuu karheikossa rautamailaakin paremmin.

PGA professional Marko Kumm on kokenut golfopettaja, joka kuuluu GoGolfin ammattitaitoiseen golfvalmennustiimiin. Talvisin Marko opettaa GoGolf Loungessa ja kesäisin GoGolfin eri kentillä ja rangeilla.

Kuvauspaikka: Vuosaari Links, Helsinki

Etsi luettavaa