Hyppää sisältöön

Opetus: Pelitaktiikka – Puun yli vai kiertäen?

Pelitilanteessa joudumme jatkuvasti tilanteisiin, jossa joudumme arvioimaan riskinoton hyödyn. Tämän viikon valmennusartikkelissa pohdimme kannattaako pelata puun yli vai kiertää se kierteellä?

Vastaus riippuu pitkälti vallitsevasta tilanteesta, kuinka pitkä matka lipulle ja mitä kaikkea pallon ja reiän välissä on. Yleisesti ottaen puun yli pelattaessa riskit ovat pienemmät koska muuttuvia muuttujia on vähemmän. Puuhun osuessaankin yläoksat ovat heikompia kuin oksat puun alaosassa.

Korkeana puun yli

Ensimmäinen vaihe on arvioida millä mailalla pääset puun yli. Huomioitavaa on, että tällaisessa tilanteessa ei aina välttämättä pyritä lipulle vaan mahdollisimman hyvälle seuraavan lyönnin paikalle. Valitsen mittaan sopivan mailan, mutta lyöntitapani jättää pallon oletetusti lyhyeksi griinistä.

Matala kierre puun ympäri

Suurempi maila, jotta lentorata pysyy oksien alla. Pelataan kierre jossa lapa kohteeseen ja vartalon sekä svingin linja sinne mistä kohde kierretään. Pallo taakse, jotta lentoradasta tulee matala. Kierrätän palloa mieluummin liikaa, jotta vasemmalla olevat griinibunkkerit ei ota palloa.

Miten kävi?

Kumpikaan palloista ei päätynyt griinille. Puun yli pelattu lähestyminen onnistui suunnitelmien mukaisesti jääden väylälle n. 25m lipusta lyhyeksi. Oksien ali lyöty kierre rapsahti vähän oksiin vähentäen sivukierrettä mutta päätyi lähemmäksi lippua griinibunkkerin kupeeseen. Pallo makasi hyvin väylällä pienessä alamäessä.

Tällä kerralla sattumankin kautta riskinotto auttoi. Oksien ali pelattu kierteinen pallo päätyi lähemmäksi ja johti paariin. Varman päälle korkeana pelattu jäi kauemmas lipusta ja johti bogiin.

Kuva (vas.) puun yli lyöty lähestyminen päätyi 25m lipusta ja johti bogiin.

Kuva (oik.) oksien alta pelattu päätyi lähemmäs lippua ja johti paariin.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja, joka opettaa Vuosaari Links -kentällä ja GoGolf Rangella Leppävaarassa. Tutustu GoGolf-valmennuksen kurssitarjontaan.

Etsi luettavaa