Hyppää sisältöön

The Open palaa ”Carnastyyn”

Carnoustien 18. reiällä Barry Burn -puro tulee pelin monessa eri kohtaa.

The Open pelataan Carnoustien vaativalla areenalla 11 vuoden tauon jälkeen. Viimeksi voiton vei Padraig Harrington.

CARNOUSTIESSA ON pelattu The Open Championship seitsemän kertaa. Dundeessa, Skotlannissa sijaitsevalla kentällä The Claret Jug eli kilpailun pokaali on ojennettu kisan jälkeen monelle lajilegendalle, joista nimekkäimmät ovat Tom Watson (1975), Gary Player (1968) ja Ben Hogan (1953).

Kun kisa viimeksi pelattiin Carnoustiessa, voittoon pelasi Irlannin Padraig Harrington. Hän otti tuolloin uransa ensimmäisen major-voiton. Seuraavana vuonna majoreita tuli kaksi lisää. Vuonna 1999 kisan yllätysvoittajaksi nousi vaiherikkaan päätöspäivän jälkeen Paul Lawrie. Tuo kisa kuitenkin muistetaan pikemminkin Jean Van de Velden päätösreiän toilailuista vesiesteessä, kun kolmen lyönnin johto ennen viimeistä reikää vaihtui tappioon uusinnassa.

Vuonna 1999 Jean Van de Velde kääri lahkeensa ja harkitsi hetken vedestä lyömistä – ennen kuin tuli järkiinsä.

Vuonna 1999 Jean Van de Velde kääri lahkeensa ja harkitsi hetken vedestä lyömistä – ennen kuin tuli järkiinsä.

Getty Images

Kenttä oli tuolloin viritetty niin vaikeaksi, että voittotulos painui +6:een. Nuori Sergio Garcia jäi viimeiseksi ja pillahti itkuun, kun kisa päättyi hänen osaltaan kahteen päivään. Tuon kilpailun jälkeen kenttää on kutsuttu Carnastyksi.

Ei siis ole ihme, että Carnoustieta pidetään yhtenä maailman vaikeimmista golfkentistä. Erityisesti kolme viimeistä reikää haastavat pelaajan, sillä Van de Velden hyvin tuntema Barry Burn -puro luikertelee peliin niistä jokaisessa. Vesiesteiden lisäksi myös poterobunkkerit ja kentän pituus (6 780 m, par 71) tekevät siitä todellisen haasteen.

 

VIELÄ EI tiedetä, kuinka vaikeaksi kenttä viritetään heinäkuun kisassa. Myös tuuli vaikuttaa peliin merkittävästi, kuten monilla links-kentillä. Mikäli se puhaltaa Pohjanmereltä navakasti, pelaajilla on par-tulokseen tekemistä. Tyynellä säällä par voi alittua helposti.

Vaikka kenttä on vaikea, pelaajat pitävät siitä. Colin Montgomerie on kuvannut Carnoustieta yhdeksi parhaista ja vaikeammista kentistä. Tiger Woodsin mielestä kenttä on vaikea mutta reilu.

”Maailmasta ei löydy pelaajaa, joka ei nauttisi kentästä ja sen tarjoamasta haasteesta”, Harrington on sanonut.

Mutta mitä mieltä kentästä on Jean Van de Velde, vajaan 20 vuoden takainen epäonnen ritari. Pari vuotta sitten antamassaan haastattelussa hän kertoi olevansa jo sinut karmean tappionsa jälkeen, eikä kenttä vaikuta jättäneen häneen traumoja.

”Minusta on aina kiva mennä sinne. 15. reiästä eteenpäin kenttä on upea. Jos et ole säästänyt energiaa viimeisille rei’ille, se repii sinut henkisesti kahtia. Mutta se on ilmiömäinen kenttä.”

Ben Hogan voitti uransa ainoa The Open Championshipin juuri Carnoustiessa.

Ben Hogan voitti uransa ainoa The Open Championshipin juuri Carnoustiessa.

Getty Images

 

Etsi luettavaa