Hyppää sisältöön

Onko suomalaisilla mahdollisuutta päästä Ryder Cupiin? – Tältä tilanne näyttää nyt

Ryder Cup pelataan Whistling Straits -kentällä syyskuussa

Ryder Cup siirtyi viime syksyltä tähän vuoteen koronapandemian vuoksi. Miten Ryder Cupin ranking-pisteet oikein lasketaan ja onko suomalaisilla mahdollisuuksia päästä arvostettuun kisaan mukaan? Tältä tilanne näyttää nyt.

Golfissa seurataan pelaajien menestystä pääasiassa maailmanlistan sijoitusten ja kiertueiden rankingin perusteella. Mutta näiden lisäksi löytyy myös yksi muukin listaus, joka kiinnostaa ennen kaikkea pelaajia.

Kyseessä on tietenkin Ryder Cupin ranking – joita on itse asiassa kaksi: Ryder Cupin Euroopan lista ja maailmanlista.

Euroopan lista mukailee European Tourin Race-to-Dubai-rankingia ja maailmanlista tietenkin golfin maailmanlistaa – kumpainenkin pienillä Ryder Cup -säädöillä, joista lisää myöhemmin.

Pandemian vuoksi Ryder Cup -rankingit jäädytettiin

Koronaepidemian vuoksi Ryder Cupin rankingit pantiin poikki 9. maaliskuuta alkaen vuoden loppuun saakka. Tämän vuoden puolella pelaajat ovat jälleen saaneet talletettua tililleen pisteitä myös syksyn suurtapahtumaa silmällä pitäen.

Ryder Cup -joukkueeseen valitaan yhteensä 12 pelaajaa syyskuun puolivälin tienoilla:

 1. Neljä pelaajaa valitaan Ryder Cupin Euroopan pistelistalta.
 2. Viisi pelaajaa valitaan Ryder Cupin maailmanlistan perusteella.
 3. Kapteeni Padraig Harringtonilla on kolme villiä korttia käytettävissä.

Käytännössä pelaajilla on mahdollisuus vaikuttaa valintaan 12.9. saakka. Sen jälkeen listaukset pannaan poikki ja Harringtonille annetaan muutaman päivän harkinta-aika päättää omista valinnoistaan.

Samooja korkeimmalla suomalaisista

Pelaajille on kunnia-asia päästä edustamaan joukkuekisaan. Toistaiseksi Suomesta ei ole yhtään pelaajaa päässyt mukaan edustamaan Eurooppaa maailman seuratuimpaan golfturnaukseen. 

Suomalaisista molemmilla pistelistoilla korkeimmalla on Kalle Samooja. Hän on Euroopan listalla sijalla 27 ja maailmanlistalla sijalla 28.

Turkulainen nousi molemmilla listoilla mukavasti sijoituttuaan viime viikolla Dubai Desert Classicissa neljänneksi.

Toisena Ryder Cupin Euroopan listalla on Mikko Korhonen, joka sijoittui Abu Dhabissa 15:nneksi. Hänen listasijoituksensa ovat 34:s. Ryder Cupin maailmanlistalla hän on 44:ntenä.

Sami Välimäki on Euroopan listalla 48:ntenä, mutta maailmanlistalla Korhosta korkeammalla 39:ntenä.

Välimäen kannalta huono asia on se, että pisteitä ei laskettu mukaan 8.3.–31.12.2020 välisenä aikana koronapandemian vuoksi. Sentään hänen Omanin-voittonsa on pisteissä mukana.

Pistekerroin nousee maaliskuussa

Mitä lähemmäksi h-hetki käy, sitä suuremmaksi pistekerroin muuttuu molemmilla listoilla.

Alkuun kerroin oli yksi, mutta 1.1.–9.3.2021 välisenä aikana pistekerroin on puolitoista. Sen jälkeen jokainen pelaajan European Tourilla ja maailmanlistalla ansaitsema ranking-piste tuplataan.

Pelaamalla loistavasti keväällä ja kesällä, voi siis tehdä hyviä nousuja.

Ryder Cup -valinnoissa korostuu myös se, että pääsee mukaan majoreihin ja WGC-kisoihin, joissa jaetaan kosolti sekä Race-to-Dubain että World Rankingin pisteitä.

Suomalaisista Sami Välimäellä on paikka kuun lopussa pelattavassa Floridaan Meksikosta siirretyssä WGC-kisassa.

Nämä yhdeksän valittaisiin nyt

Mikäli Ryder Cup -joukkueista päätettäisiin nyt, Euroopan listan perusteella mukana olisivat:

 1. Tommy Fleetwood 4 301,55 pistettä
 2. Tyrrell Hatton 4 194,72 pistettä
 3. Jon Rahm 3 747,50 pistettä
 4. Rory McIlroy 3 429,44 pistettä

Kyseinen kvartetti pitää hallussaan hieman eri järjestyksessä myös maailmanlistan neljän kärkeä, joten maailmanlistan perusteella valikoituisivat heidän seurakseen joukkueeseen viisi seuraavaksi parasta eurooppalaispelaajaa, joilla ei ole vielä paikkaa Euroopan listan perusteella. Tällä hetkellä he olisivat:

 1. Victor Perez 114,79
 2. Paul Casey 111,40
 3. Danny Willett 99,93
 4. Matthew Fitzpatrick 96,87
 5. Bernd Wiesberger 90,06

Kalle Samooja on parhaana suomalaisena on maailmanlistan sijoituksen perusteella vajaan 50 pisteen päässä viidennestä sijasta 41,65 pisteellään. Euroopan listalla hänelle on karttunut 916,92 pistettä.

Suomalaiset lähtevät pitkältä takamatkalta loppukiriin tavoittelemaan paikkaa arvostetussa joukkuekilpailussa – mutta ei heitetä vielä kirvestä kaivoon!

Euroopan joukkueen Ryder Cup -rankingit

Ryder Cupin näyttää suorana Viaplay ja V Sport Golf

Etsi luettavaa