Hyppää sisältöön

Olympiafinaalissa pelaava Sami Vatanen tukee Suomi-golfia – Eezy Open on Finnish Tourin lippulaivakisa

Sami Vatasen pitkä ja ennätyksellisen menestyksekäs kiekkokausi päättyy sunnuntain finaaliin. Torstaina hän on jo numerolappu rinnassa PIrkkala Golfissa lyömässä palloa reikään . KUVA: JUHA HAKULINEN

Kesäkuussa Golf Pirkkalassa pelattavassa Eezy Openissa jaetaan 40 000 euroa palkintorahaa. Turnausta tukee paitsi nimellään myös lompakollaan tähtipuolustaja Sami Vatanen.

Jääkiekkoilija Sami Vatanen taistelee sunnuntaina olympiakullasta Leijona-paidassa. Sveitsissä ammattilaisena pelaava luottopakki on myös innokas golfari, joka tukee suomalaista kilpagolfia.

PGA Finnish Tour by Crisp -kiertueesen kuuluva Eezy Open pelataan tänä vuonna 2.–4.6. Golf Pirkkalassa, joka sijaitsee Tampereen kupeessa. Viime vuoden tapaan Vatanen toimii kilpailun isäntänä ja tukijana. Vatanen laittaa itseään likoon myös osallistumalla itse kilpailuun. Se lisää kilpailun mielenkiintoa suuren yleisön silmissä.

”Kyllä tarkoituksena olisi taas olla kisassa mukana. Viimeksi oli niin hieno kokemus päästä pelaamaan loistavassa kunnossa olleelle kotikentälle kilpagolfia Suomen huippuja vastaan”,  Vatanen vahvisti torstaina Pekingistä Slovakia-pelin aattona.

Sami Vatanen ja Harri Säteri olivat Slovakia-voiton takuumiehiä tänään Pekingissä. Kummatkin ovat myös hyviä golfareita. KUVA: GETTY IMAGES

Hyvän puolustuspelin ja maalivahti Harri Säterin vahvojen esitysten ansiosta Suomi voitti välierässä Slovakian maalein 2–0. Finaalissa vastaan asettuu joko Ruotsi tai Venäjän olympiakomitean joukkue.

Myös Säterilla riittäisivät golftaidot osallistumaan Eezy Openiin. Pirkanmaalta kotoisin oleva Säteri pelaa kolmosen tasoituksella.

”Toivotaan, että myös Harri ja viime vuonna kisaan osallistunut NHL:n maalitykki Patrik Laine nähtäisiin kesäkuussa kisassa”, sanoo Golf Pirkkalan uusi toimitusjohtaja Markus Junni.

Vaikka Vatanen pelaa parhaillaan kauden tärkeintä turnausta, hänellä oli aikaa vastata muutamaan kysymykseen Eezy Openista, joka on PGA Finnish Tour by Crispin tämän kauden lippulaivakisa. Tämä kertoo, kuinka korkealle hän kilpailun nostaa omalla arvoasteikollaan.

”Golfista on tullut tärkeä osa elämää ja olisi hienoa, jos pystyisi  auttamaan suomalaisia kilpagolfareita menemään eteenpäin urallaan, nousemaan maailman huipulle ja nähdä heitä edustamassa Suomea esimerkiksi olympialaisissa”, Vatanen kertoo.

MM-finaali kisaa edeltävänä sunnuntaina

Golf Pirkkalan 18-reikäinen kenttä on Pirkanmaan helmiä. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Eezy Open pelataan kesäkuun alussa. Kilpailu saattaa tulla Vatasen kohdalla nopeasti vastaan, sillä jääkiekon MM-kisojen finaali pelataan golfturnausta edeltävän viikon sunnuntaina.

”Syyskuun jälkeen en ole kerennyt pelaamaan tai treenaamaan, mutta toivotaan, että olympialaisten jälkeen ehtisi taas alkaa pelata vähäsen”, hän sanoo.

Viime vuonna Vatanen osallistui kahteen Finnish Tourin kilpailuun. Eezy Openin lisäksi hän pelasi Paltamossa. Kummassakaan kilpailussa hän ei selvinnyt päätöskierrokselle. 

”Tavoitteista en osaa vielä sen kummemmin sanoa. Pitää ensin katsoa, miten on lyönti talvehtinut, mutta kyllähän se cutista on tavoite joku vuosi päästä lävitse”, hän toteaa.

Pitkän uran NHL:ssä tehnyt Vatanen siirtyi täksi kaudeksi Sveitsin liigaa, jossa hän pelaa Geneve-Servette Hockey Clubissa. 30-vuotias on puolustajien pistepörssissä neljäntenä. 

Voittajalle noin 10 000 euroa

Eezy Openin palkintopotti on niin suuri, että sen avulla olisi voinut järjestää myös Nordic Leaguen kilpailun. Kilpailun pääsponsorin, henkilöstöpalveluyritys Eezyn hallituksen puheenjohtaja Timo Laine näkee kuitenkin kotimaisten pelaajien tukemisen erittäin tärkeänä.

Kilpailun voittaja kuittaa noin 10 000 euroa, mikä on monelle Nordic Leaguen ja Challenge Tourin pelaajalle merkittävä summa. Esimerkiksi CT-kisassa pelaajan pitäisi sijoittua tavallisessa kisassa kuudenneksi tienatakseen yhtä paljon rahaa.

”Eezy tukee suomalaista urheilua laajasti ja katsoimme, että on mielekkäämpää tarjota mahdollisimman laajalle joukolle suomalaisia pelaajia laadukas kisa ja isompi palkintopotti”, Laine sanoo.

“Näin voidaan tarjota myös paikka mahdollisimman monelle lupaavalle juniorille päästä kokeilemaan tasoaan kotimaan kärjen kanssa kisaviritetyllä kentällä.”

Kilpailun työ kotimaisen golfin hyväksi ei jää ainoastaan palkintopotin varaan, sillä pro am -kisan yhteydessä järjestetään hyväntekeväisyyshuutokauppa. Viime vuonna siinä kerättiin lähes 80 000 euron potti, joka jaettiin tasan Mikko Korhosen 59 Fundin ja Golf Pirkkalan juniorien kesken. 59 Fund tukee suomalaisia golfammattilaisia.

“Pyrimme järjestämään mahdollisimman laadukkaan kisan kaikilla osa-alueilla. Henkilökunta oli saanut kentän viritettyä huippukuntoon ja seuran vapaaehtoiset olivat vahvasti mukana järjestelyissä”, Laine kertoo.

Kaske voitti viime vuonna

Eezy kokonaisbudjetti on 70 000–80 000 euroa. Päätukijoiden eli Sami Vatasen ja Timo Laineen Eezy Oyj:n lisäksi merkittävässä roolissa tapahtuman rahoittamisessa ovat pro-am-kilpailuun osallistuvat joukkueet.

”Tänä vuonna järjestämme pro amin yksipäiväisenä, koska haluamme tarjota peliaikoja kisaviikolla myös omille pelaajille. Viime vuoteen verrattuna pro am -paikkoja onkin tarjolla vähemmän, joten niiden suhteen kannattaa toimia nopeasti”, Golf Pirkkalan toimitusjohtaja Markus Junni sanoo.

Janne Kaske voitti Eezy Openin viime vuonna Golf Pirkkalassa. KUVA: JUHA HAKULINEN

Myös viime vuonna kisan palkintopotti oli 40 000 euroa. Se houkutteli Finnish Tourille nimekkään osallistujajoukon. Voiton vei uusinnan jälkeen Janne Kaske, joka pelasi viime vuonna 14 European Tourin kilpailua.

”Toivotaan, että kilpailukalenterit mahdollistavat mahdollisimman tasokkaan osanoton. Varmasti muutamia kansainvälisiä sarjoja normaalisti pelaavia saadaan paikalle, kuten viime vuonna, jos vain aikataulut osuvat kohdalleen”, Laine sanoo.

PGA Finnish Tour by Crispin promoottorina toimii tänä vuonna GoGolf. 

”Olemme iloisia, että löytyi yhteinen kuvio Golf Pirkkalan ja yhteistyökumppanien kanssa. On hatunnoston arvoinen teko, että saimme näin suuren kilpailun mukaan Finnish Tourin kalenteriin. Se tekee hyvää kiertueelle ja suomalaiselle ammattilaisgolfille”, promoottori Jani Perttilä GoGolfista sanoo.

AjankohtaKilpailuKenttä
28.4.–30.4.Finnish Tourin karsinnatPeuramaa Golf
13.5.–15.5Finnish Tour 1Vuosaari Links
27.5.–29.5.Finnish Tour 2 Hills by GoGolf
2.6.–4.6.Eezy OpenGolf Pirkkala
9.6.–11.6.Finnish Tour 4Ilmoitetaan myöhemmin
7.7.-9.7.Finnish Tour 5Peuramaa Golf
28.7.–30.7.Finnish Tour 6Suur-Helsingin Golf, Lakisto
9.9–11.9.WestStar OpenVuosaari Links
PGA Finnish Tour by Crisp -kiertueen kilpailukalenteri

Etsi luettavaa