Hyppää sisältöön

Ojasta allikkoon – näin uusi lippusääntö hidastaa peliä käytännössä

Kaudella 2019 lipputangon saa jättää reikään griineillä. Sääntömuutosta on perusteltu pelinopeudella, mutta lippusääntö voikin itse asiassa hidastaa peliä.

Sääntömuutoksen tarkoituksena on ollut nopeuttaa peliä, jotta pelaajan ei tarvitse kävellä edestakaisin poistaessaan lippua reiästä. Tällaisessa tilanteessa uusi sääntö nopeuttaakin peliä hieman, mutta tilanne voi kääntyä myös päinvastaiseksi.

Tällainen tilanne tulee vastaan, jos neljän pelaajan ryhmässä kaksi haluaa käyttää lippua kaikissa puteissa ja kaksi haluaa pelata ilman lipputankoa. Tällöin lippu on poistettava ja asetettava takaisin useaan otteeseen jokaisella griinillä, jolloin sääntömuutos ei nopeuta vaan pikemminkin hidastaa peliä. 

Tilanne tulee olemaan vieläkin vaikeampi kilpagolfissa. Lipputangon asento reiässä vaikuttaa suuresti siihen, kannattaako se poistaa tai ei. Tanko ei ole aina suorassa, vaan se voi helposti nojata yhtä reunaa kohti, jolloin osa ryhmän pelaajista haluaa ottaa lipun pois ja osa ei. Peliä hidastaa myös se, kun pelaaja käyttää aikaa ennen lyöntiä pohtimiseen, kannattaako lippu poistaa reiästä.

Tilastollisesti näyttää siltä, että lipusta on hyötyä etenkin alamäkiputeissa ja vähemmän hyötyä ylämäkiputeissa. 

Tarina kertoo, että ”uusi” lippusääntö on ollut jo aiemmin voimassa golfin historiassa. Alunperin sääntö muutettiin pelin nopeuttamiseksi niin, että griineillä kaikkien on pelattava ilman lippua. Ollaanko nyt menossa taaksepäin?

Uusia sääntöjä voidaan tietysti muuttaa tulevilla kausilla, jotta parhaat vaihtoehdot saadaan golfaajien käyttöön. Kausi 2019 tulee olemaan mielenkiintoinen testi.

Etsi luettavaa