Hyppää sisältöön

Oikea taktiikka lähipelissä säästää lyöntejä – tiedätkö, mikä on ero flop- ja lob-lyönnillä?

Lähipelissä kannattaa usein turvautua siihen varmempaan ratkaisuun.

Lähipelissä on hyvä hallita useita erilaisia lyöntejä, jolloin eri tilanteisiin voi valita parhaan mahdollisen lyönnin.

Lähipelin suuri merkitys tuloksentekoon tiedetään yleisesti. Yksi osa lähipeliä on pelaajan taitoihin soveltuvan lyönnin valinta. Usein ensimmäisenä mieleen tuleva lyönti on se, jota pelaaja eniten käyttää ja on varmin valinta.

On kuitenkin hyvä harkita kahdesti, ennen kuin lopullinen päätös valittavasta lyönnistä tehdään. Yksinkertainen lyönti- ja mailavalikoima ovat usein takeena lisääntyvään tuntumaan lähipelissä.

Putterilla selviät useista tilanteista

Griinin ulkopuolella on useita tilanteita, joista selviät vaivattomasti putterilla. Putterilla voit myös lyödä ranteita käyttäen huonosta makuusta.

Lyhyen varren ansiosta haluttu osuma on melko helppo hallita. Teksaswedgessä – putterin käyttämisessä viheriön ulkopuolelta – pallon rullaus on helposti ennakoitavissa.

Putteri on hyvä valinta moneen eri paikkaan.

Putteri on hyvä valinta moneen eri paikkaan.

Markus Sommers

Pallo taaemmas, käytä ranteita taakseviennissä ja lyö palloon vähän jyrkemmin. Käytä mielikuvitusta arvioidessasi lyönnin voimakkuutta.


  • Mainos: Osoitteessa golfvalmennus.fi voit varata itsellesi ajan teemaopetukseen, kurssille tai yksityistunnille. 

Pelaa matalana aina kun voit

Normaaleissa olosuhteissa kannattaa suosia matalaa lyöntiä aina kun mahdollista. Matalassa chipissä on vähemmän voiman hallintaan vaikuttavia muuttujia kuin korkeassa.

Matala chippi on varmempi kuin korkea.

Matala chippi on varmempi kuin korkea.

Markus Sommers

Loivempi osumakulma, eteenpäin suuntautuva osuman energia ja lyhyempi liike vähentävät erilaisten vauhdin hallintaan vaikuttavien muuttujien merkitystä.

Floppi on lobbia varmempi

Kun pallo on griinin lähellä niin että esteen ja lipun välissä on vain vähän tilaa kannattaa punnita riskin ja hyödyn suhde.

Flop lyödään suoralla lavalla.

Flop lyödään suoralla lavalla.

Markus Sommers

Kun normaali pitchilyönti avoimella lavalla ei pysähdy, on varmin vaihtoehto flop-lyönti suoralla lavalla. Pallo keskelle stanssia, varsi pystysuoraan ja anna lavan heilahtaa käsien ohi osuma-alueella. Pallon lentokaari nousee, putoamiskulma on jyrkempi ja näin pallo pysähtyy nopeasti.

Koska floppi lyödään ruohon pinnalta, on se bouncen avulla lyötävää lobbilyöntiä toistettavampi.

Valitse itsellesi varmin lyönti

Lähipeliä kannattaa pyörittää yksinkertaisin keinoin. Itsellesi varmin lyönti on usein se vaihtoehto, jolla pallo saadaan lähimmäksi reikää. Jokaisella pelaajalla tulisi olla ”varman päälle” lyönti, johon voi tukeutua eri olosuhteissa.

Puttichippi rautakuutosella toimii itselläni useassa eri tilanteessa.

Puttichippi rautakuutosella toimii itselläni useassa eri tilanteessa.

Markus Sommers

Itselläni se on puttichippi rautakuutosella. Sillä olen selvittänyt kovapohjaisilla links-kentillä usean kiperän tilanteen. Huono alusta tai tuuli eivät vaikuta lyöntiin.

Mikä on sinun varmin lähilyöntisi?

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Hän opettaa Hills by GoGolfissa, Leppävaaran GoGolf Rangella ja GoGolf Loungessa. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa