Hyppää sisältöön

Norjalainen teräsmies matkalla tähtiin: ”Kolme reikää ennen loppua en uskonut nousevani voittoon”

Viktor Hovland on noussut talvikauden kuumimmaksi pelaajaksi maailmassa. KUVA:GETTY IMAGES

Viktor Hovland on osoittanut monen monta kertaa osaavansa puristaa itsestään parhaan irti silloin kun henkistä kanttia koetellaan.

Takaa-ajajan rooli on huomattavasti kärjessä taivaltavaa helpompi. Tämä totuus on yhdistetty lähes kaikkiin lajeihin, mutta erityisesti golfiin.

Tyypillinen esimerkki henkisen puolen vaikutuksesta saatiin Dubai Desert Classicissa, jossa looserin rooliin ajautui jälleen kerran Rory McIlroy.

Yltääkseen voittotaistoon pitää pelata loistavaa golfia, ja näin McIlroy enimmäkseen 70 reiän ajan teki. Hän johti kisaa tasatilanteessa pelinsä jo lopettaneen Viktor Hovlandin kanssa ollessaan itse 17. reiän tiiauspaikalla

McIlroylla oli kaksi birdie-reikää edessään. Molemmilla hän töpeksi todella karvaalla tavalla.

17:nnellä pohjoisirlantilainen löi avauksensa tavoitelinjastaan 60 metriä vasemmalle ja puskaan. Onnen saattelemana McIlroy selvisi ilman droppia ja teki parin.

Viimeisellä valittu rohkea pelistrategia, veden ylittäminen jo toisella lyönnillä, tuotti täydellisen karilleajon. Pallo päätyi keskelle vesiestettä.

McIlroy sai vielä kolmannen mahdollisuuden päästä edes uusintaan. Hän löi penaltin saatuaan lähestymisen neljään metriin, mutta missasi par-putin.

Pää painui todella syvälle, kuten tällaisessa tapauksessa on syytäkin.

Hyvässä muistissa on vielä DP World Tour Championshipin mureneminen marraskuussa.

Dubaissa pelattiin tämäkin kilpailu, mutta toisella kentällä.Tuolloin McIlroy repi paitansa yleisön silmistä päästyään.

Vastaavia sulamisia on McIlroyn uralla tullut käsittämättömän paljon – eikä niiden osuus tunnu iän tuoman kokemuksen myötä ainakaan vähenevän.

Sellaisia nousuja voittoon, joihin liittyisi päinvastainen (vrt. Hovland) nousu takaiskujen jälkeen, McIlroylla on todella harvassa.

Rory McIlroy on kuin kovavauhtinen, kuumaverinen ravihevonen. Pätkänopeus on hirmuinen, piukassa paikassa ”laukalle hypättyään” hänen on lähes mahdotonta saadat ajatusta kasaan ja askellusta takaisin raville.

Hovlandin voittokulku jatkuu – Pepperell fanittaa twitterissä

Hyvin harva suomalainen golfia seuraava olisi kyennyt kesäkuussa 2019 nimeämään Suzann Pettersenin lisäksi muita norjalalaishuippuja.

Viktor Hovland sijoittui tuolloin amatöörinä US Openissa 12:nneksi. Pian tämän jälkeen ammattilaiseksi siirtynyt Hovland pisti heti myllyt pyörimään PGA Tourilla menestyksekkäästi. Vuodenvaihteessa hän oli jo sadan joukossa maailmanlistalla.

Vuonna 2020 hän kävi pokkaamassa PGA Tourin voitot Dominikaanisesta tasavallasta ja Meksikosta nousten maailman lupaavimpien nuorten tähtien joukkoon.

Viimeiset viisi kisaa 11 viikona aikana ovat tuottaneet kolme ykkköstilaa ja neljännen sijan Abu Dhabista.

Maanantain maailmanlistalla 24-vuotias Hovland on jo kolmantena.

Hovland on kentällä ulkoisen olemuksen ja elekielen osalta melkoinen itseluottamuksen ilmentymä.

Terveen oloisesti omassa kuplassaan lyöntivuoron tullessa. Pallolle asettumisen jälkeen liike käynnistyy ripeästi ja on yksinkertainen.

Ajatuksia on mahdotonta lukea, mutta sen on jokainen häntä enemmän seurannut havainnut, että epäonnistumisen pelko on huonosti yhdistettävissä Hovlandiin.

Hän näkee edessään mahdollisuuksia, ja Dubain voittohaastattelussa kertomansa mukaan, sitoutuu vahvasti jokaiseen lyöntiinsä ja ammentaa voimaa aiemmista kokemuksista ja aistimuksistaan.

Henkisesti vahva nousee helposti notkosta

Kolme viimeistä ykköstilaa pitävät melkoisia tarinoita sisällään. Lokakuussa Meksikon kisassa Hovland voitti tallitoverinsa (Ping) varadraiverilla, kun hänen harjoituskaverinsa rikkoi rangella varsinaisesta työkalusta varren.

Tigerin Hero World Challengessa norjalainen oli ennen viimeistä kierrosta neljä lyöntiä jäljessä kisaa johtanutta Collin Morikawaa, myös monta muuta pelaajaa edellään.

Tehtyään alkuun muutaman parin, Hovland oli jo heittänyt ajatukset voitosta taakseen.

Hän nousi kuitenkin hurjan loppukirin myötä tulokseeen 66,-6 ja voitti lyönnillä. Morikawa mureni kymmenen lyöntiä heikompaan tulokseen kauas kärjen taakse.

Sunnuntain kierrokselle Hovland lähti kuuden lyönnin takaa. Hän nousi kärkeä kohden, kunnes 15. reiällä otti kolme puttia jääden ratkaisevan tuntuisesti kolme lyönnin päähän kärjestä.

”Ajattelin, että nyt pelataan enää hyvistä sijoituksista, mutta en toki lannistunut”, Hovland kertoi tunnelmista 16 reiän tiiauspaikalla.

Loppu on historiaa, Viktor Hovland teki 16. reiällä birdien, 17. reiällä kisan ainoan eaglensä ja viimeisellä vielä birdien.

McIlroy murtui viimeisessä ryhmässä kerrotulla tavalla jääden kolmanneksi.

Richard Blandin Hovland jätti kakkoseksi tehtyään ensimmäisellä uusintareiällä vakuuttavan birdien. Neljä viimeistä reikää siis viisi alle.

Voittoputket tulevat ja menevät, väistelevät toisinaan isojakin maailmantähtiä pitkään. Viktor Hovland on kuitenkin nyt sellaisessa putkessa ja iskussa, että alkaneella kaudella hänen menestymiseensä on helppo uskoa.

Pää tuntuu olevan vahvin osa-alue. Svingi on yksinkertaisuudessaan vahva ja helposti toistettava.

Hovland on saanut uuden valmentajan sekä harjoittelun kautta lähipeliinsä lisää lyöntivalikoimaa ja puttiin itseluottamusta.

Majorit selkeä haaste alkaneella kaudella

Pohjoismaissa ei ole ollut hänen iässään (24 vuotta) yhtään vastaavan kaliberin pelaajaa. Odotukset tulevaisuuden osalta saattavat tästä syystä karata ulkopuolisten osalta kauas pilviin.

Hovland on päässyt kaikissa kahdeksassa pelaamassaan majorissa jatkoon. Sijoitukset ovat jääneet välille 12–33, joten tällä kaudella tällä saralla on helppo ennustaa reilua tason nousua.

Väkivahvaksi kilpailijaksi kasvanut Viktor Hovland lukeutuu suosikkeihin jo reilun kahden kuukauden kuluttua pelattavassa US Mastersissa.

Mielenkiintoa maailmanlistan kärkipään tilanteeseen kohdistuu isojen kisojen käynnistyessä huomattavan paljon nuorten haastajien vallattua ykköshaastajan paikat Jon Rahmin uhkaajina.

Collin Morikawa teki nopeat nousut iskuetäisyydelle. Kolmessa perättäisessä kisassa vuodenvaihteen molemmin puolin hänellä oli mahdollisuus syrjäyttää espanajalainen.

Syystä tai toisesta Morikawa epäonnistui. Hero World Challengessa hänellä oli ennen viimeistä kierrosta jo kaikki omissa käsissään, mutta neljän lyönnin johto suli.

Täydellinen epäonnistuminen saattoi tuoda ylimääräisiä ajatuksia myös seuraaviin yrityksiin.

Mikäli Hovlandin juna puksuttaa talvellla ja alkukeväästä vähänkin samaa vauhtia, hän voi nousta ykköshaastajaksi Rahmille tai Morikawalle jo ennen Mastersia.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa