Hyppää sisältöön

Noora Komulainen havaitsi kehityskohteen yhteiskisassa: ”Miehet ovat etevämpiä wedge-pelissä”

Noora Komulainen käynistää uransa 11:n kauden LET:lla jo tammikuun lopulla, mikäli paikka kisaan avautuu. KUVA:LET

Volvo Car Scandinavian Mixez-kilpailussa voitosta kisaa yleisön suursuosikki Linn Grant käytännössä kahdeksaa miestä vastaan, joiden joukossa on legenda Henrik Stenson. LET:n viides yhteiskisa miehiä vastaan kertoo samaa tarinaa kuin aiemmatkin. Naiset jäävät tuloslistalla jalkoihin, vaikka kenttää on kisan aikanakin lyhennetty heidän edukseen.

Yhteiskisoja LET on pelannut aiemmin kahdesti Asian Tourin kanssa, edellisvuonna Ruotsissa DP World Tourin kanssa ja ja 2018 kolmen tourin kisan, jossa vastassa oli Challenge Tourin ja Senior Tourin pelaajat.

Linn Grant on paljon vartijana sunnuntain kierroksella tavoitellesaan ensimmäistä naisten voittoa LET:n ja miesten kiertueiden yhteiskisassa.

Neljässä aiemmassa tapahtumassa naisten ansaitsemat eurot ovat jääneet vähäisiksi miehiin verrattuna.

Kisajärjestäjät ja naispelaajat vakuuttelivat ennen Volvo Car Scandinavian Mixed -kisan käynnistymistä sitä, että Ruotsissa osataan virittää Halmstad Golfklubbin kenttä tasapuoliseksi miesten ja naisten yhteiskisaan.

Paperilla näin pitäisi ollakin, naisten tiiauspaikkojen mitat ovat virallisesti kisassa 904 metriä miehiä lyhyemmät.

Miesten mitta on tauluissa ilmoitettuna 6402 metriä, naisilla 5498 metriä.

Naisten kentän mitta on vajaat 86 prosenttia miesten vastaavasta, joka on vielä harvoissa pääkiertueiden yhteiskisoissa varsin yleisesti käytetty suhde.

Eikä tässä vielä kaikki, sillä etenkin kolmantena päivänä kisaa seuranneet huomasivat sen, kuinka monella väylällä naisten mittaa oli lyhennetty reilusti miesten lyötyä keskimäärin taulujen ilmoittamilta mitoilta.

Nähtäväksi jää, millaisia viilauksia kilpailun johto on päätöspäivälle toteuttanut pituuksien osalta.

DP World Touriin ja etenkin LET:n huolena on se, että tuloslistalla miehet jättävät naiset varjoonsa.

Mikäli palkintorahat jakaantuvat edellisvuoden malliin prosentein 78,3- 21,7 miesten hyväksi, jälkipyykkiä riittää kehityskeskusteluihin seuraavia kisoja varten.

Linn Grant on ainoa nainen 16 ensimmäisen joukossa. Naisia pääsi jatkoon 27, miehiä 42.

”Miehet ovat hämmästyttävän hyviä wedget kädessään”

Noora Komulainen selvisi ainoana suomalaisena seitsemästä jatkoon. Tuloksin 69-73-70,-4 sijoitus on ennen viimeistä päivää 47.

Komulaisen pelikavereina ovat olleet kokeneet ja menestystäkin saavuttaneet Julian Suri, Benjamin Hebert, sekä Darren Fichard.

Myös sunnnuntaina hän sai starttiinsa (10.25) seurakseen takatiiltä lyövän Australian Zach Murrayn.

”Mielestäni kentän set-up on tällä viikolla suhteellisen reilu. Ainakin jos vertaan oman ryhmäni pelaajiin. Oon tykännyt pelata miesten kanssa, kisassa on hyvä tunnelma ja paljon katsojia”

”Halmstadissa tulee kierroksen aikana paljon lähestymisiä wedgellä. Kaikkina päivinä olen päässyt ihastelemaan miesten mainiota wedge-peliä. Siinä on itselläni opittavaa”, hän löytää yhden taitoon liittyvän eroavaisuuden.

Miesten menestyksen syyksi hän nostaa myös karheikon pituuden.

”Raffit on paikoittain aika pitkät ja tuuheat, eikä me naiset päästä niistä niin hyvin kuin miehet”, Komulainen jatkaa.

Komulaiselle viimeinen kierros on hyvinkin merkityksellinen ja suuri mahdollisuus. Palkintorahaa on jaossa lähes 1,9 miljoonaa euroa, naisten keskinäiset sijoitukset vaikuttavat myös oleellisesti Tourin pistelistaan.

Huomiota herättävää on LET:n osalta se, että Tourin ehdottomaan ykkösketjuun kuuluvat Pia Babnik, Maja Stark, Sanna Nuutinen ja Tiia Koivisto putosivat jatkosta.

Slovenian Pia Babnik (42). on koko kisan paras pelaaja, mikäli vertailukohdaksi otetaan maailmanlistat.

Grantia (156.) lähimpinä varjostavien 15 miehen sijoitukset maailmanlistalla ovat sijojen 194-464 välissä, joten supertähtiä vastaan eivät LET:n pelaajat ole Halmstadissa joutuneet.

Naispelaaja voiton puolesta pitävät varmasti peukkua pystyssä myös monet DP World Tourin nokkamiehet.

Mikäli naiset tyrmätään tuloslistoilla ja ansioissa jo viidennen kerran peräkkäin, herää luonnollinen kysymys, miten tästä eteenpäin?

Sunnuntaina on erittäin mielenkiintoista seurata ruotsalaista kansanjuhlaa maan perinteikkäipiin ja parhaisiin kuuluvalta kentältä.

Yleisö kannustaa hurjasti Linn Grantia ja ensimmäistä voittoaan Ruotsissa tavoittelevaa Henrik Stensonia.

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf näyttävät Volco Car Scandinavian Mixed -kisan suorana klo 14.30-20.00

Tulospalvelu

Etsi luettavaa