Hyppää sisältöön

Nokian ex-toimitusjohtaja vaihtoi golfvaatteet ylleen lennosta autossa – ja vältti diskauksen

Nokian entinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kertoo tuoreessa kirjassaan myös golfharrastuksestaan.

Kun Nokian entisen toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon potkut ja seuraaja julkistettiin, Kallasvuo oli golfaamassa hyvän ystävänsä kanssa viinipullo panoksena.

SYYSKUUN LOPUSSA julkaistiin Nokian entisen toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon muistelmat. Taloustoimittaja Juhana Rossin kirjoittamassa Puhelin soi öisin -kirjassa puhutaan myös golfista, onhan Kallasvuo innokas golfari, jolla on vapaa-ajanasunto Pickalan golfkenttien naapurissa.

Golfaamassa Kallasvuo oli esimerkiksi silloin, kun Nokia tiedotti hänen potkuistaan ja uuden toimitusjohtajan Stephen Elopin valinnasta syyskuussa 2010.

Kallasvuo kertoo, että hän oli ottanut kyseiselle päivälle vuosilomapäivän ja mennyt ystävänsä Erkki Tietäväisen kanssa Pickalaan golfkierrokselle.

”Olisi ollut noloa olla kaikkien ihmisten huomion kohteena Nokia-talossa keskellä viestien ja kyselyiden tulvaa. Mieluummin olin rauhassa golfkentällä hyvän ystävän seurassa. Kaikkiin tiedusteluihin voitaisiin vastata, että olin lomalla, niin kuin virallisesti olinkin”, Kallasvuo kertoo kirjassa.

Vaikka suurin huomio keskittyi kyseisenä päivänä uuteen toimitusjohtajaan Elopiin, oli Ilta-Sanomat jäljittänyt Kallasvuon Pickalaan.

”Kierroksen aikana lehden käyttämä kuvaaja sitten otti valokuvan, jossa minä ja pelikaverini Erkki Tietäväinen liikuimme etäisinä hahmoina kentällä.”

Kallasvuo kertoo, kuinka hänellä ja Tietäväisellä oli tapana laittaa yhteisillä kierroksillaan panokseksi viinipullo, näin myös tällä kertaa. Kyseisellä kierroksella paremman tuloksen teki Kallasvuo.

Nokialla melkein koko työuransa tehneellä Kallasvuolla on vapaa-ajan asunto myös Hangossa. Sen hän osti toiselta yritysjohtajalta, Sammon entiseltä toimitusjohtajalta Kari Stadighilta. Asuntokauppojen lisäksi miehiä yhdistää myös yhteinen harrastus.

”Olemme hyviä ystäviä. Stadighia ja minua yhdistää se, että emme kumpikaan metsästä toisin kuin monet muut suomalaiset yritysjohtajat. Pelaamme kumpikin golfia.”

KIRJASSAAN KALLASVUO kertoo myös siitä, kuinka hänellä oli 2010-luvulla kiire ehtiä parikilpailuun vaimonsa Ursula Raninin kanssa. Kallasvuo oli ollut työmatkalla Kiinassa, mutta alkuperäinen lento peruuntui ja hänet reititettiin uudelleen kotimatkalle Pariisin kautta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Kisa pelattiin Nordcenterissä yhteislähtönä kello 12, mutta lento laskeutui Helsinki-Vantaalle joskus kello 11 jälkeen. Vastassa lentokentällä oli Nokian autonkuljettaja, joka sai ohjeen ajaa suoraan Nordcenteriin.

”Vaihdoin ylleni golfvaatteet ja -jalkineet liikkuvassa autossa matkan aikana”, Kallasvuo kertoo kirjassa.

Päästyään Nordcenteriin kello oli niin lähellä lähtöaikaa, joten hän antoi autonkuljettalle ajo-ohjeet, joita pitkin pääsi niin lähelle aloitustiitä kuin oli mahdollista. Golfmailat paikalle oli tuonut Ursula-vaimo.

”Kello oli kaksi minuuttia yli 12:n, kun olimme perillä. Saapuminen oli tavallaan näyttävä, kun edustussedan kaarsi paikalle metsän siimeksessä ja autosta nousi golfvarusteihin pukeutunut mies, joka kengännauhat solmittuaan oli valmis aloittamaan.”

Golfin sääntöjen mukaan pelaajat diskataan kilpailusta, mikäli he myöhästyvät lähtöajasta enemmän kuin viisi minuuttia. 16 tunnin matkustuksen jälkeen Kallasvuolla ei ollut aikaa verrytellä ja avauslyönti lähti ilman harjoitussvingejä.

”Laitoin vuorollani pallon tiille ja löin draivin eli avauslyönnin – suoraan metsään”, Kallasvuo kertoo kirjassa.

Peli ei lähtenyt kulkemaan senkään jälkeen.

”Tunsin hyvin, kuinka aikaerorasitus oli viheliäistä golfia pelatessa niin kuin se oli viheliästä ylipäätäänkin. Tuohon aikaan olin viisikymppinen, ja ikääntymisen takia aikaerorasitus oli alkanut verottaa voimiani aiempaa enemmän.”

Helsinki-Vantaalta on karttapalvelun perusteella tunnin ja 15 minuutin matka Åminneforsissa Länsi-Uudellamaalla sijaitsevaan Nordcenteriin, joten Kallasvuon autonkuljettaja on saanut panna parastaan, jotta hän on ehtinyt vajaassa tunnissa lentokentältä lähtötiille.

Etsi luettavaa