Hyppää sisältöön

Niitväljan ainutkertaisen tunnelman jäljillä

Niitväljä on Viron vanhin golfkenttä

Kun vuonna 1993 Harjumaalle, noin puolen tunnin päähän Tallinnan ytimestä, valmistui Baltian ensimmäinen golfkenttä, oli rakas etelänaapurimme Viro saavuttanut itsenäisyytensä vain kaksi vuotta aiemmin. Tänä vuonna Viron itsenäisyysjuhlissa päästiin jo 30 pyöreään vuoteen, ja lähes yhtä paljon mieleenpainuvia golfkokemuksia mahtuu Niitvälja Golfiin värikkääseen historiaan. 

Mitä yhteistä on silkkisen sulavilla viheriöillä, Harjumaan monimuotoisella luonnolla,  rentouttavalla saunamaailmalla ja huipputasoisella golfravintolalla? Ne kaikki sijaitsevat Baltian vanhimman golfkentän mailla – Niitvälja Golfin hellässä huomassa.

Monet tuntevat Niitväljan Viron golfin kotina. Ja sellainenhan tämä ainutkertainen ja sanoinkuvaamattomasta klubitunnelmasta nauttiva golfkeidas juuri onkin.

Toki kaikki hieno historia itsessään ei takaa vielä palveluiden laatua, mutta sekin tiedostetaan Niitväljassa, jossa investointeja viihtyvyyteen ja asiakaskokemukseen tehdään jatkuvasti. Viron golfkenttien nestorilta nimittäin odotetaan vuodesta toiseen miltei läpi vuoden jatkuvan kauden lisäksi entistä kokonaisvaltaisempaa asiakkaan palvelemista ja elämyksiä, joista tekee mieli kertoa muille jo ennen paluulaivalle astumista.

Kenttä kuin Viron luonto pienoiskoossa

Kuvateksti: Klubitalon edustalla sijaitseva 9-reikäinen puttikenttä haastaa pelaajia ratkomaan tasan menneet reikäpelit puttikisojen merkeissä.

Kuvateksti: Klubitalon edustalla sijaitseva 9-reikäinen puttikenttä haastaa pelaajia ratkomaan tasan menneet reikäpelit puttikisojen merkeissä.

2up Agency / Robert Lindström

Niitvälja Golf säväyttää heti klubille saapumisesta alkaen. Tyylikäs ja huoliteltu parkkipaikka lukuisine kauniine istutuksineen saa seurakseen massiivisen ja arkkitehtuurisesti upean klubitalon.

Klubitalon vierestä löytyy silti vielä jotain mieleenpainuvampaa, nimittäin Niitväljan puttimaailma, jossa suuri voimakkaasti muotoiltu viheriö kiemurtelee ja väistelee viheriön keskelle upotettuja pensaita ja istutuksia.

Puttikenttä on yhdeksänreikäinen ja suorastaan anelee golfareita pieneen kilvoitteluun – ennen kierrosta tai sen jälkeen. Ensipuraisu siis miellyttää silmää ja jo tässä vaiheessa mieleen hiipii ajatus, että tänne on muuten tultava takaisin.

Ykkösen tii sijaitsee klubin välittömässä läheisyydessä ja pienen chipin päässä on myös matkan varrella Niitväljan laadukas ja laaja ruohorange. Kokonaisuutena Niitväljan Park -kenttä on täysiverinen championship-kenttä, jolle mittaa takatiiltä tulee peräti 6 411 metriä.

Niitväljan ensimmäinen yhdeksikkö kulkee kuvankauniissa Harjumaan laakeassa niittymaisemassa, jossa ovelasti sijoitellut vesiesteet vaanivat silti vinoon ja lyhyeksi jääneitä lyöntejä. Vaikka vesi onkin elementtinä jokaisella etuysin väylällä, niin ei vesikauhuun silti ole syytä. 

Jos etuyhdeksikkö on lenkeistä leppoisampi, niin takayhdeksiköllä Niitvälja paljastaa luonteensa toisen puolen. Takalenkin väylät käyvät hieman kapeammiksi, vaikka säädyllisille avauksille löytyy silti kosolti tilaa. Luonteenomaista on metsän reunojen tai mäntylinjojen reunustamat väylät ja yhä edelleen muutama leuat loksauttava vesieste. 

Ensimmäinen strateginen vesieste löytyy väylältä 12, jossa golfarin täytyy ratkaista pulma jo tiiboksissa: laittaako pallo peliin konservatiivisesti vettä kiertäen väylälle vasemman kautta vaiko ottaa “brysonmainen” linja koko veden ja osittain puidenkin yli? 

Toinen esimerkki onkin sitten se väylä, josta koko Niitvälja Golf tunnetaan ja kierroksen jälkeen klubilla supistaan. Väylä 15 on lyhyehkö par 5, jonka nerokkuus perustuu saariviheriöön, joka laittaa harjaantuneimmankin pelaajan kiperän mietinnän eteen – yrittääkö kahdella päälle vesipallon riskillä vai pelatako varman päälle kolmella saarelle. 

Miksei syksylläkin?

Syysgolf Niitväljässä on kokemisen arvoinen.

Syysgolf Niitväljässä on kokemisen arvoinen.

Niitväljä

Monelle ei välttämättä juolahda ensimmäisenä mieleen, että Niitvälja soveltuu keväisen golfhimon ensihoidon tai kesäisen huolettoman golfroadtripin lisäksi myös oivaksi syyskohteeksi, sillä mainiota golfkauttahan maassa riittää huomattavasti pidemmälle kuin meillä täällä Suomessa.

Ja siinä missä monilla muilla kentillä voitaisiin alku- tai loppukaudesta läpsytellä menemään vesi- ja mutalätäköissä, Niitvälja kuohkeine hiekkapohjineen ja mäntymaastoineen ei tunne sellaista kohtaloa lainkaan.

Sen sijaan golfkauden pituuden lisäksi golfarit pääsevät nautiskelemaan Niitväljan harvinaislaatuisen laadukkaasta kentästä lähes läpi vuoden. Ja sehän jos joku luulisi suomalaista golfaria kutkuttelevan.

Niitvälja haluaa rohkaista suomalaisia ikäluokkiin ja pelitasoon katsomatta vierailemaan ja ihastumaan Harjumaan aitoon ja oikeaan. Ja jos oikein hyvin käy, voi vilpittömästä uteliaisuudesta alkaneesta pelivierailusta kehkeytyä elämänmittainen matka ja jokavuotinen golfpyhiinvaelluskohde.

Mutta sitä ei voi tietää, ellei ruksi Niitväljaa matkalistalleen.

Niitväljan tärpit

Golf

 • Helsingistä helposti alle 3 tunnin päässä.
 • Merkittävästi pidempi golfkausi kuin Suomessa
 • Hiekkainen maapohja on ihanteellinen kasvualusta golfkentälle
 • Vuonna 1994 avattu Baltian vanhin ja perinteisin championship-tason golfkenttä
 • Niitväljan klubimiljöön lämmin henki ja monimuotoinen luonto
 • Unohtumaton par 5 -väylä 15 saariviheriöineen jättää jäljen – ja tarinan jos toisenkin.
 • Sanoinkuvaamaton aamuauringon tunnelma aamukierroksella tai iltakierros korkeiden mäntyjen pitkien varjojen ja iltataivaan vaaleanpunaisten pilvilinnojen alla.

Pelin jälkeen

 • Viron eittämättä paras golfravintola, T19 Resto, joka on täysin eri maailmasta kuin suomalaiset vastaavanlaiset. Täällä joutuu tyytymään klubiburgeria parempaan.
 • Kutsuva saunamaailma rentouttavine porealtaineen ja palauttavine kylmäaltaineen.

Ennen peliä

 • Todella laajat ja laadukkaat harjoitusalueet vaativampaakin makuun ja tasoon. Kolme isoa puttiviheriötä ja kaksi chippi- ja lähestymisviheriötä.
 • Mukaansatempaava pay & play -tyylinen jokamieskenttä (par 20), joka koostuu kolmesta par 4:sta ja yhdestä par 5:sta sekä par 3:sta.
 • Esteettisesti lumoava puttiviheriölle rakennettu 9-reikäinen puttikenttä tasatulokseen päättyneiden reikäpelien tai mittelöiden ratkomiseen puttikisan merkeissä.

TEKSTI: HENRI KARTTUNEN, 2UP GOLF AGENCY

Etsi luettavaa