Hyppää sisältöön

Nick Faldo järkyttyi Rory McIlroyn TV-kommentoinnista Mastersin kierroksen aikana: ”Pidä salaisuutena ajatukset joita kentällä käytät”

Nick Faldo (vas.) kuunteli tarkkaavaisesti Rory McIlroyn näkemyksiä St Andrewsin Old Coursella The Openin harjoituskierroksen aikana heinäkuussa 2022. Kuva: Getty Images

Nick Faldo ojensi isälliseen tyyliin Rory McIlroyta siitä, että hän sekoitti peliään kesken kierroksensa ”jakamalla koko maailmalle ajatukset, jotka olisi syytä pitää omana tietona”.

Rory McIlroy, Max Homa ja Justin Thomas olivat ne pelaajat, joiden kanssa televisioyhtiö CBS oli sopinut The Masters Tournamentin avauskierroksella suorasta haastattelusta AirPods -kuulokkeiden välityksellä.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun majorissa katsojille avattiin tällä menetelmällä pelaajien ajatuksia kesken kierroksen.

Onnistuneita kokeiluja oli tehty jo alkuvuodesta PGA Tourin San Diegon kisassa sekä  WGC-Dell Technologies Match Play -kilpailussa.

Jälkimmäisessä McIlroy oli yksi korvanappimiehistä, joiden ajatuksia olosuhteista ja mietteitä seuraavista lyönneistä käytiin haastattelijan kanssa läpi.

McIlroyn osuus The Mastersissa tehtiin ensimmäisen kierroksen yhdeksännellä reiällä (par 4) avauslyönnin jälkeen, ennen ja jälkeen toisen lyönnin.

”Kokemukseni mukaan korvanapit päässä haastattelun antaminen häiritsee vähemmän kuin se, että haastattelija on kyljessä kiinni ja mikrofoni edessäsi”, McIlroy kertoi avauspäivän jälkeisessä mediatilaisuudessa.

”Mietin kyllä, mitä he aikoivat kysyä ja miten niihin vastaisin”, McIlroy avautui epäsuoraan kysymykseen, vaikuttaisiko ajatus tulevasta haastattelusta hänen keskittymiskykyynsä ja henkiseen tilaan kierroksen aikana.

Haastattelu vuoden 2008 Masters-voittaja Trevor Immelmanin kanssa soljui varsin sujuvasti. McIlroy kertoi päällimmäiset tuntemuksensa kentästä ja olosuhteista, avasi kuulijoille mietteitä ja näkemyksiään tulevista lyönneistä, lähestymisestä ja sen jälkeisestä putista, johon jäi matkaa noin kahdeksan metriä.

Kyseisellä reiällä McIlroyn korttiin merkattiin kahden putin jälkeen par.

Torstain kierroksen McIlroy pelasi pariin ja jäi kärkikolmikolle Jon Rahm, Brooks Koepka ja Viktor Hovland seitsemän lyöntiä, mutta oli cut-rajan oikealla puolella.

Toinen kierros käynnistyi katastrofaalisesti. Seitsemän ensimmäisen väylän aikana hän teki neljä bogia. Tulos 77 (+5) oli sinetti karsiutumiselle. Marginaali jäi kahteen lyöntiin

McIlroy oli epäonnistunut yhdeksännen kerran peräkkäin voiton tavoittelussa, joka olisi onnistuessaan tuottanut hänen merkittävän tavoitteensa eli ns. career grand slamin. Aiemmin hän on voittanut muut kolme majoria vähintään kerran.

Faldo kyseenalaisti McIlroyn harkintakyvyn

Major-voitoilla mitattuna Euroopan kaikkien aikojen ykkönen, kolmasti The Mastersin sekä The Openin voittanut Nick Faldo antoi twiitissään täyslaidallisen McIlroylle, jonka edesottamuksia The Mastersissa ja PGA Tourilla hän analysoi pohjoisirlantilaisen kansainvälisen uran alusta eli 2009 lähtien viime kesään saakka.

Faldo tunnettiin omalla urallaan kentällä kävelevänä tietokoneena, joka pyrki sulkemaan kaiken tarpeettoman ja mahdollisesti häiriötä aiheuttavan ulos mielestään.

Tätä taustaa vasten Faldon isällinen ryöpytys on helpompi ymmärtää. Twiittinsä hän julkaisi siinä vaiheessa, kun McIlroy oli jäätynyt perjantain kierroksellaan ja putoaminen oli käytännössä selvä.

Oheisella videolla Faldon viesti kuuluu vapaasti suomennettuna seuraavasti:

”Olin järkyttynyt siitä, että Rory ja Max (Homa) pistivät kesken kierroksen AirPodit päähänsä ja antoivat haastattelut lennosta. Tämä kisa on Masters, johon Rory kertoi tulleensa fyysisesti ja oman lajitekniikkansa osalta erinomaisessa vireessä.”

”Kysymysmerkki oli hänen mentaalinen vireensä kierroksen aikana. Voisin lyödä vetoa siitä, että Roryn mentaalivalmentaja Bob Rotella ei olisi rohkaissut suojattiaan kertomaan kesken kierroksen koko maailmalle mitä hän on tekemässä.”

Rotellaa pidetään yhtenä maailman parhaista urheiluvalmennukseen, etenkin golfiin, keskittyneistä valmentajista.

Faldo heittäytyi lähes runolliseksi määritellessään syitä, joiden takia Rory teki kardinaalimunauksen suostuttuaan haastatteluun kisassa, jossa onnistuminen ja voittamisen vaikeus ovat muodostunut hänelle ylittämättömäksi seinäksi.

”En todellakaan ymmärrä (Roryn toimintaa). Augusta Nationalin ja koko kilpailun kauneus perustuu pitkälti siihen, että narujen sisäpuolella olet kahden caddiesi kanssa – teet siis työtä omassa rauhassasi.”

”Roryn olisi ollut helpompaa saada hyvä startti kisaan, mikäli hän olisi keskittynyt omaan tekemiseensä, pysytellyt kuplassaan.”

”Älä kerro kenellekään, mitä olet kulloinkin (kierroksen aikana) tekemässä. Pidä ne ajatukset salaisuutena, itselläsi”, Faldo opasti nuorempaa mestaria julkisen ruoskintansa päätteeksi.

Faldon puheenvuoro on luonnollisesti herättänyt huomiota ja synnyttänyt keskustelua.

Varmaa on ainakin se, että ennen eläkkeelle jäämistä hänellä ei olisi ollut mahdollista tarttua tapaan, jolla hänen entinen työnantajansa CBS ja Augusta National katselijoille pyrkivät avamaan pelaajien ajatuksia.

Tiger uskoo McIlroyn voittavan Mastersin

Lisäpontta Faldon aggressiiviseen twiittiin McIlroy antoi torstain tilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin, kenet hän itse toivoisi näkevänsä Majorissa AirPodit korvillaan jakamassa ajatuksiaan ennen lyöntiä?

”Tigerin. Tähän kysymykseen on vain yksi vastaus.”

Jatkokysymykseen, mitkä olisivat mahdollisuudet, että Tiger Woods tarttuisi tarjoukseen, McIlroy vastasi kuitenkin nopeasti seuraavast: ”Nolla”.

Lähde: Golf.com

Etsi luettavaa