Nelly Korda palaa kisakentille U.S. Women´s Openissa – Michelle Wie päättää peliuransa

Nelly Korda juhli juhannuksena 2021 uransa ensimmäistä major-voittoa PGA Championshipissa. KUVA: GETTY IMAGES

Tulevan viikon torstaina käynnistyvä U.S. Women´s Open saa juhlavan kuorrutuksen, kun edelliskaudella naisgolfia dominoinut Nelly Korda on yli neljän kuukauden tauon jälkeen mukana. Michelle Wie jättää LPGA:lle jäähyväiset, Annika Sörenstam pelaa kisan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008.

U.S. Women´s Openin palkintopottia nostettiin tulevaan kisaan lähes tuplaksi edellisestä vuodesta.

Sama trendi on koronaviruksesta huolimatta, tai siitäkin johtuen, meneillään muissakin naisten majoreissa.

Pine Needles Lodge and Golf Clubilla torstaina käynnistyvässä kisassa palkintopotti on 10 miljoonaa taalaa.

Voittoa puolustaa Japania edustava Yuka Saso, joka liputti edellisvuoteen asti äitinsä kotimaan, Fiilppiinien puolesta.

Kisa tarjosi melkoista draamaa Lexi Thompsonin romahtaessa loppureiíllä selvästä johdosta.

Ehdonta ykkössuosikkia ei ole, sillä Nelly Kordan maailmanlistan ykkösen paikalta syrjäyttänyt Jin Young Ko on pelannut hämmästyttävän ailahtelevaisesti.

Nelly Kordan kohdalla uutinen on se, että hän palaa kisakentille U.S. Openissa jäätyään sairauslomalle maaliskuussa todetun veritulpan vuoksi.

Kilpailutaukoa on kertynyt U.S. Openin käynnistyessä jo yli neljä kuukautta, joten Korda tuskin on lähelläkään parasta kuntoaan.

Korda voitti kaudella 2021 neljä LPGA:n kisaa, joista yksi oli PGA Championship. Tämän lisäksi hän saavutti kultamitalin Tokion olympialaisissa.

Annika Sörenstam ja Michelle Wie nousevat juhlakaluiksi

Tunnelmaa kisassa kohottavat myös 51-vuotias kymmenkertainen major-voittaja Annika Sörenstam, sekä kisakentät jättävä Michelle Wie.

Wie on ollut julkisuudessa käytännössä jo kymmenvuotiaasta, jolloin hän alkoi tehdä ennätyksiä amatöörikisoihin ja ammattilaiskisoihin osallistumisen osalta.

Menestystäkin tuli runsain mitoin, mutta odotettua nousua naisgolfin ylivoimaiseksi dominoijaksi ei koskaan nähty.

Kuvaavaa on, että 17-vuotiaana hän oli sijoittunut naisten majoreissa jo kuudesti sijoille 2-5 ja kerran yhdeksänneksi.

Teinitähden pelillisesti parhaat vuodet ja häneen kohdistuva hypetys osuivatkin juniorivuosiin, vaikka kaikki viisi LPGA:n voittoa tulivat täysi-ikäisinä.

Ainoan major-voittonsa hän saavutti nimenomaan U.S. Women´s Openissa 2014.

Wie otti aikuistuttuaan golfin osalta etäisyyttä vanhempiinsa ja avioitui Jonnie Westin kanssa. Pariskunnan esikoistytär syntyi kesäkuussa 2020.

Wie on ollut synnytyksen jälkeisen paluun ajan LPGA:n ykkösnimi kiertueen ja fanituotteiden markkinoinnissa.

Pelit ovat jääneet loukkaantumisten ja heikon menestyksen johdosta vähille, eikä siirtyminen narujen ulkopuolelle kohauta voimasuhteita kisoissa.

Kuluvalla kaudella hän on pelannut vain aiempien vuosien voittajien kisan, jossa oli toiseksi viimeinen.

2021 kisoja oli kuusi, joista hän karsiutui neljässä, paras sijoitus oli 40.

Käytännössä Wie on pistänyt kilpailemisen osalta pillit pussiin lapsensa syntymän myötä, mutta US Openissa hänen osallistumisensa on kisojen markkinoinnin kannalta merkityksellistä

Wie on myös ilmoittanut osallistuvansa US Openiin myös 2023, jolloin se pelataan hänen kotikaupunkinsa San Franciscon läheisyydessä sijaitsevassa Pebble Beachissa.

Katso Wien ilmoitus instragramissa: Michelle Wie how it started

LPGA:lle Wie on tulevaisuudessakin merkittävä kumppani, jonka huolella rakennettu henkilöbrändi valjastetaan entistäkin enemmän muun muassa Niken vaatemallistojen markkinointiin.

Amatöörien näyteikkuna

Suomalaisista kisaan pääsee mukaan edelliskaudella sijalle 30:s päätynyt Matilda Castren.

Sanna Nuutinen oli karsintafinalissa vielä muutama reikä ennen loppua tiukasti kiinni paikassa kisaan, mutta lopulta hän hävisi uusinnan viimeisestä paikasta jääden varapelaajaksi.

Amatöörien määrä naisten US Openissa on perinteisesti erittäin suuri.

Ennätys on kahdeksan vuoden takaa, jolloin amatöörien määrä oli 36. Edelliskaudella heitä oli 31, ja torstaina käynnistyvässä kisassa 26.

Suomalaisista ovat ennen Castrenia osallistuneet US Openiin myös Minea Blomqvist-Kakko sekä karsinnoista mukaan selvinnyt Emily Penttilä.