Hyppää sisältöön

Antti Vaalas ja neljä keinoa korjata slaissi

Antti Vaalas kertoo tässä jutussa neljä keinoa korjata slaissi. KUVAT: JUHA TÖRMÄLÄ

Slaissi on yleisin ongelma, jota golftunneilla korjataan. GoGolf-valmentaja Antti Vaalas kertoo neljä vinkkiä, joiden avulla kierteen saa korjattua.

Mistä slaissi johtuu? Helppo vastaus tähän on, että mailan lapa jää osumahetkellä auki eli oikeakätisen pelaajan tapauksessa lapa osoittaa oikealle mailan kulkusuuntaan nähden. Se pistää lyönnin kiertämään sivuun, usein kontrolloimattomasti.

Slaissia korjatessa lapa pitää saada hallintaan, mutta usein pelaajan pitää harjoitella myös asioita, jotka parantavat mailan liikerataa.

Tässä jutussa kerron neljä eri osa-aluetta, joihin yleisimmin puutun, kun oppilaani lyö slaissia. Usein riittää, että keskitymme niistä yhteen. Kun yksi näistä osa-alueista paranee, se korjaa automaattisesti myös muita osa-alueita.

1. Oikea linjaus 

Alkuasennossa slaissaajan ylävartalo osoittaa oikeakätisellä pelaajalla usein vasemmalle. Tämä näkyy erityisesti draiverilla lyötäessä, koska pallon paikka ei ole keskellä vaan lähempänä vasenta jalkaa. Samalla hartialinja aukeaa ja ote päätyy tyypillisesti liiaksi kämmenelle.

Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, että alkuasennossa rintalasta osoittaa suoraan eteenpäin, mikä draiverilla tarkoittaa noin 10–20 senttimetriä pallon taakse, koska pallon paikka on etummaisen hartian kohdalla. Samalla pitää huolehtia siitä, että vasemman käden otteessa maila lepää sormien kohdalla.

  • Oikein (vas.): Rintakehä osoittaa suoraan eteenpäin, eikä hartialinja ole auennut, joten nuoli osoittaa keskelle stanssia. Tästä pelaaja voi antaa mailan vapautua ja harjata pallon tiin päältä nousevalla lavalla.
  • Väärin (oik.): Slaissaajalla rintakehä kääntyy kohti palloa. Tästä lähtöasennosta pelaaja ohjelmoi lyöntiin ulkoa sisään leikkaavan osuman.

2. Parempi kierto

Slaissia aiheuttaa myös kierron puute backsvingissä. Monelta slaissaajalta puuttuu backsvingistä ”syvyys” ei oikeakätisellä pelaajalla oikea lonkka ja hartia eivät kierry riittävästi.

Tämä johtaa downsvingiin, jossa maila tulee jyrkästi ja ulkoa alas kohti osumaa. Samalla mailan reitti kohti osumaa supistuu ja lapa jää auki.

Jos taaksevientisi näyttää tältä, kierto on vaillinainen. Sinun tulee harjoitella täydempää kiertoa, joka näkyy jaloista hartioihin asti. KUVA: JUHA TÖRMÄLÄ

Kuvassa esitän golfaria, joka yrittää pitää oikeaa polveaan paikoillaan ja taipuneena backsvingin aikana. Se on monelle klubipelaajalle tyypillinen virhe, jonka seurauksena keho ei kierrä riittävästi.

Tervehdys-harjoite

  • Tämän harjoitteen avulla vartalonkierto backsvingissä paranee
  • Harjoitteessa oikeaa hartiaa kierretään taakse siten, että pää pysyy samanaikaisesti paikallaan.
  • Samalla oikea lonkka kiertyy oikean jalkaterän sisäpuolella, eikä haittaa vaikka vasen kantapää nousee maasta.
  • Liikkeen lopussa on hyvä tuntea, kuinka selkä osoittaa lyöntisuuntaan. Samaa fiilistä kannattaa tavoitella oikeassa svingissä.

3. Ranteiden oikea käyttö

Tässä downsvingi on suppea, sillä ranne on taipunut rystysten suuntaan, minkä seurauksena lapa on aukeaa. Fore oikealla! KUVA: JUHA TÖRMÄLÄ

Myös ranteiden virheellinen käyttö downsvingin alussa aiheuttaa slaissia. Moni slaissaaja avaa lavan antamalla vasemman ranteen taipua rystysten suuntaan. Tämä on usein seurausta siitä, että pelaaja on yrittänyt hakea lyöntiinsä latausta pitämällä yllä rannekulmia.

Mutta toisin käy – vauhdin ja latauksen sijasta lapa aukeaa ja mailan rata kohti palloa supistuu.

Käytä ranteita oikein

Jos lapa jää auki, kannattaa pyrkiä siihen, että vasen ranne taipuu kämmenen suuntaan ja oikea ranne rystysten suuntaan heti downsvingin alussa. Tällainen ranteiden liike suoristaa lavan hyvissä ajoin ennen osumaa.

Liikettä kannattaa harjoitella tapailemalla käsien asentoa downsvingin alussa svingaamalla ensin ylös ja sitten tekemällä pieni liike alas kohti palloa.

Pysähdy katsomaan, ovatko kädet samalla tavalla, kuten tässä kuvassa. Kun vasen ranne taipuu rystysten suuntaan, lapa pysyy helpommin suorana osumahetkellä.

Kun oikea käsien asento löytyy, palloja kannattaa alkaa lyödä aluksi niin hitaalla vauhdilla, että saman liikkeen ehtii tuntea.

4. Eroon over the top -virheestä

Over the top -liike on monen golfarin synti ja slaissin syy. Sillä tarkoitetaan oikean hartian työntyvää liikettä downsvingin alussa. Over the top -ongelmaa ei kuitenkaan kannata ryhtyä ratkaisemaan muuttamalla vain downsvingiä alkua, sillä golfsvingissä on aina kyse kokonaisuudesta.

Over the top -liikkeestä on mahdotonta päästä tällaiseen loppuasentoon. Tämä toimii myös toisin päin, sillä svingaamalla hyvään loppuasentoon on mahdotonta tulla downsvingissä over the top. KUVA: JUHA TÖRMÄLÄ

Virhettä voi korjata opettelemalla lopettamaan svingin ryhdikkääseen loppuasentoon, sellaiseen, johon voi jäädä paikalleen poseeraamaan ja jossa tuntee kehonsa täysin ojentuneeksi.

Tarkkailemalla maailman parhaita pelaajien loppuasentoa saa hyvän kuvan siitä, miltä ylväs loppuasento näyttää. Mallia voi ottaa esimerkiksi Rory McIlroystä.

Hyvässä loppuasennossa polvet ja reidet ovat yhdessä, vyötärö on kohonnut ja kiertynyt osoittamaan ylös ja vasemmalle kohteesta.

Antti Vaalas on GoGolf-valmentaja, joka opettaa kesäisin Peuramaalla ja Leppävaaran GoGolf Rangella sekä talvisin GoGolf Loungessa, Espoossa. Vuonna 2022 Antti valittiin Suomen PGA:n vuoden opettavaksi ammattilaiseksi.

Etsi luettavaa