Hyppää sisältöön

Napapiirillä pelataan golfia vihertäville griineille jo tällä viikolla – tämä on Santa Claus Golfin salaisuus

Talkoolaiset ovat jo ehtineet pelata Santa Claus Golfin kentän, vaikka virallisesti avataan ylihuomenna. Muovien alta paljastuivat jo kasvuun lähteneet viheriöt.

Samaan aikaan kun moni Etelä- ja Keski-Suomessa sijaitseva golfkenttä pysyy suljettuna, rovaniemeläinen Santa Claus Golf porskuttaa ja on avaamassa golfkentän normaaleille viheriöille.

Rovaniemellä sijaitseva Santa Claus Golf rikkoo tänä vuonna ennätyksen – koskaan aiemmin ei kentällä ole pelattu näin aikaisin.

Samaan aikaan monella eteläsuomalaisella golfkentällä kausi pääsee käynnistymään selvästi viime vuosia myöhemmin. Esimerkiksi Helsingin Golfklubi kertoo sivuillaan, että kenttä avataan todennäköisesti vasta toukokuun puolivälissä.

Santa Claus Golfin toimitusjohtaja Pia Lillberg kaataa vielä suolaa golfkiimassa mouruavien etelän miesten ja naisten haavoihin: napapiirillä griinit jo vihertävät.

”Väylät vielä kellertävät, mutta ovat toki jo kokonaan sulat. Karheikossa ja bunkkereissa saattaa olla vielä hieman tilapäistä vettä kiinteässä muodossa eli lumena”, Lillberg kertoo GoGolfille.

Pia Lillberg työskentelee Santa Claus Golfin toimitusjohtajana. ARKISTOKUVA: JUSSI MIETTINEN

Lunta ei ole kuitenkaan niin paljon, etteikö kenttää voisi avata jo torstaina – vain reilut kolme viikkoa sen jälkeen, kun Santa Claus Golfin talvikenttä suljettiin.

Miten ihmeessä tämä oikein on mahdollista?

Hiekoitus ja viheriömuovit tekevät kevään

Lillbergin mukaan salaisuus piilee kahdessa asiassa, joista ensimmäinen on väylien hiekoitus. Santa Claus Golfissa väylät hiekoitetaan tampatun hangen päälle, minkä ansiosta lumi sulaa nopeammin. Toinen ja tärkeämpi asia on se, että syksyisin Rovaniemellä viheriöiden peitoksi levitetään muovit.

Muovit suojaavat herkkää viheriönurmea talven vaurioilta ja lämmittävät maata keväällä, jolloin kasvu pääsee käynnistymään nopeasti.

”Kevät tehdään meillä näillä konstein”, Lillberg naurahtaa puhelimeen ja jatkaa: ”Ero on huikea vanhaan aikaan (ennen muoveja) nähden. Silloin avattiin yleensä kesäkuussa ja kenttä saatiin kuntoon juhannukseksi.”

Rovaniemellä muovit on levitetty viheriöiden päälle jo yli viiden vuoden ajan. Ensin niitä kokeiltiin muutaman viheriön päällä, mutta jo seuraavana vuonna muovit on levitetty kaikkien viheriöiden päälle ja pääosin hyvin tuloksin.

Lillbergin mukaan kyseessä on ollut oppimisprosessi, joka on erityisesti viime vuosina alkanut tuottaa hedelmää. Jo monena vuotena kausi on voitu käynnistää napapiirillä jo ennen toukokuun puoliväliä.

Tänä vuonna Santa Claus Golfissa rikotaan kuitenkin kaikkien aikojen ennätys. Koskaan aiemmin ei Rovaniemellä ole pelattu golfia näin aikaisin.

Normaalia aiempaa avaamista on edesauttanut se, että toisin kuin Etelä- ja Keski-Suomessa, Rovaniemellä talvi oli vähäluminen.

”Ikinä ei ole kenttä ollut näin kuiva tähän aikaan vuodesta”, Lillberg iloitsee.

Muovit jokavuotinen investointi

Talvimuovien käyttö alkaa olla jo melko yleistä pohjoisen kentillä, koska tulokset ovat olleet hyviä, mutta oppirahojakin on maksettu. Lillberg korostaa, että muovien levittämisessä ajoitus on tärkeää. Lisäksi säätä pitää tarkkailla ja reagoida esimerkiksi aikaiseen lumentuloon sen vaatimalla tavalla.

Pahin tilanne on se, että muovit levitetään viheriöiden päälle ja lumi ehtii sataa, ennen kuin maa ehtii routaan. Näin kävi eräänä vuonna ja viheriöt kärsivät siitä pahasti. Siitä lähtien tällaisina syksyinä lumet on kolattu viheriöiden ja muovien päältä pois, jotta maa ehtii jäätyä kunnolla.

Muovit, joita viheriön päälle levitetään, ovat maatalouden käyttämää aumamuovia. Samalla materiaalilla suojataan esimerkiksi heinäpaalit, joita voi nähdä pelloilla heinänkorjuun jälkeen.

Golfkentällä aumamuovin alle levitetään vielä kerros kuplamuovia. Tämän pakkausmuovin tarkoituksena on antaa tilaa ja ilmaa muovin ja viheriön pinnan väliin.

Viheriöiden muovittaminen on jokavuotinen satsaus golfkentälle, sillä muovissa ei saa olla reikiä, joita väistämättä erityisesti muovien poistamisen aikana. Kuplamuovia voidaan sentään käyttää useampana vuotena.

Lillbergin mukaan investointi on ns. no-brainer, vaikka muovien hinta on jopa tuplaantunut lyhyessä ajassa.

”Muovit maksavat sen mikä maksavat. Niiden avulla pystymme avaamaan kentän aikaisemmin ja saamaan myös tuloja aikaisemmin. Koemme myös tärkeänä, että pystymme tarjoamaan pelaajillemme mahdollisimman pitkän pelikauden”, Lillberg sanoo.

Luonnollisesti myös muovien levittäminen ja poistaminen viheriöiden päältä on työlästä puuhaa. Tässä onneksi apuna ovat talkoolaiset, joita on perinteisesti löytynyt mukaan kymmenittäin.

Palkintona aherruksestaan talkoolaiset ovat jo päässeet pelaamaan kentän – hämmentävän vihreille viheriöille.

Etsi luettavaa