Hyppää sisältöön

Naisten maajoukkue kukisti Italian – Emilia Väistölle komea päänahka U.S. Women´s Openin parhaasta amatööristä

Suomen joukkueen ryhmäkuva oli voiton jälkeen huomattavasti valoisampi kuin keskiviikkona. KUVA: JUHA HAKULINEN

Suomalaisnaiset laittoivat parastaan tiskiin golfin EM-joukkuekilpailujen reikäpeliottelussa Italiaa vastaan. Suomen voittolukemat saapasmaasta olivat 4–1. Sveitsissä miehet varmistivat rutiinivoitolla paikan 1-divisioonassa, pojille torstainen tappio tarkoittaa pakkovoittoja loppuviikkoon.

Naiset: Suomen joukkue nousi tasolleen

Alkutahdit Suomen yllätysvoitolle Italiasta löi foursome-pari Oona KuronenKrista Junkkari. He olivat koko kierroksen ajan niskan päällä ottelussa Maria Vittoria Corbia ja Matilde Innocenti Angelinia vastaan, ja ottelu päättyi lopulta Suomen eduksi 3/2.

Muut ottelut venyivät aina Tawast Golfin viimeiselle reiälle asti, ja Henni Mustosenja Katri Bakkerin matsien kanssa edettiin jatkorei’illekin. Niissä matseissa pisteet kuitenkin jaettiin, kun Emilia Väistö ja ratkaisevan pisteen tuonut Anna Backman hoitivat omat matsinsa kunnialla 18. griinillä Suomen voittoon.

Valmentaja Pasi Purhoselta tuli iso tunnustus joukkueen nousulle keskiviikosta, jolloin päivä alkoi shokeeravalla neljän lyönnin penaltilla sähkökärryn käytöstä.

Tämä tapahtumasarja oli vaikuttamassa joukkueen pelitason romahtamiseen ja seitsemännen sijan vaihtumiseen15:ksi.

Italia oli torstain otteluun lähdettäessä ennakkossuosikki. Keskiviikon kierroksella heidän viisi tulostaan olivat keskimäärin 4,8 lyöntiä suomalaisten vastaavia parempia.

”Se eilinen oli kaikella tavalla niin kaamea, että todella iso hatunnosto mimmeille. Nehän olivat kuin eri ihmisiä tuolla kentällä tänään”, Purhonen suitsutti joukkuettaan.

Joukkueet päättävät pelijärjestyksen edellisenä päivänä, ja Purhonen apureineen osasi asetella suomalaispelaajat oikeisiin lokeroihin keskiviikon otteluihin.

”Vähän arvasin, miten ne meinaavat peluuttaa pelaajiaan. Eli lyövät kovat nimet sinne kärkeen. Se onnistui meidän kannalta hyvin, ja saatiin mieleiset pelaajat vastakkain.”

Amatöörien arvokilpailut ovat tärkeä etappi monelle pelaajalle kohti ammattilaisuutta. Purhosenkin kommenteissa tämä asia korostui.

”Olen tosi iloinen, että moni matsi tuli päätyyn asti. Tämä on kuitenkin sitä oppia. Siinä pääsee pelaamaan pienessä jännityksessä ja oppimaan, miten siinä tilanteessa toimitaan. Se on priceless experience.”

U.S. Women´s Openin tähti sai kyytiä Emilia Väistöltä

Emilia Väistöstä tuli ensimmäinen suomalaisamatööri, joka on kukistanut reikäpelissä majorissa edellisellä viikolla sijalle 33:s nousseen pelaajan
Kuva: Juha Hakulinen

Emilia Väistön roolina oli torstaina pelata naisten US Openissa viime viikonloppuna loistanutta Benedetta Morescoa vastaan. Väistö otti haasteen upeasti vastaan ja kepitti italialaistähden kahdeksan birdien turvin lukemin 2/0.

”Tänään oli todella hyvää golfia, ja koko ajan oltiin birdiepaikoilla. Molemmat myös tekivät tiuhaan tahtiin birdiejä. Tällä kertaa peli päättyi näin päin. Nyt on erittäin iloinen fiilis”, Väistö nautiskeli matsinsa jälkeen.

Italialaistähden pitkä matka Pebble Beachista Tawast Golfiin

Morescolle U.S. Women´s Open oli jo kolmas major-turnaus.

Hän nousi kisan parhaaksi amatööriksi, ja maailman parhaiden pelaajien joukossa sijalle 33:s yhdessä Lydia Kon kanssa. Euroopan kuumimpiin pelaajin kuuluva Linn Grant (+11) jäi taakse, samoin viikonlopun kierroksilta karsiutunut maailmanlistan ykkönen Jin Young Ko ja usea muu tähti.

Sitoutumista maajoukkueen menestykseen Moresco osoitti sillä, että hän matkusti Suomeen ja Hämeenlinnaan kymmenen tunnin aikaeron takaa Kallforniasta heti U.S. Women´s Openin päätyttyä Suomen aikaa varhain maanantaina.

Tiistain lyöntipelikierrokselle hänellä ei ollut mitään mahdollisuuksia ehtiä, mutta Moresco oli ykköstiillä keskiviikkona.

Suomen joukkueen keskiarvo keskiviikon kierroksella oli 75,4 lyöntiä. Moresco löi tauluun luvun 67.

Torstaina hän sai tunnustaa loistavasti pelanneen Emilia Väistön kuitenkin paremmakseen.

Väistö ja muu Suomen joukkue piti keskiviikkoiltana palaverin, jossa nihkeä päivä paketoitiin takavasemmalle. Torstaina pelit sujuivat askelmerkkien mukaan.

”Kyllä me eilen puhuttiin, että tänään näytetään, mistä meidät on tehty.”

A-lohkossa nähtiin todellinen superyllätys, kun lyöntipeliosuudella kaikkien aikojen parhaan tuloksen EM-kisojen historiassa pelannut Ruotsi hävisi Sveitsille 4–3. Mitalipeleihin ovat tiensä tässä vaiheessa selvittäneet Sveitsi, Englanti ja Espanja.

Suomi pelaa turnauksessa nyt sijoista 9–12. Torstaina Suomi kohtaa Skotlannin, ja matsit lähtevät liikkeelle kello 10.58.

Miehet: Sarjapaikka säilyi – seuraava haaste Viro

Miesten joukkue aloitti reikäpelit Belgian paahtavan auringon alla omien sanojensa mukaan rutiinivoitolla. Slovenia kaatui luvuin 3,5-1,5 ja selvälukuisimmat 6up-voitot pommittivat Oskari Nikku ja Veikka Viskari. Näin ollen Suomi pelaa sijoista 9-12, ja jatkaa ensi vuonnakin EM-kilpailujen 1-divisioonassa.

”Tavoite saavutettu, tärkeää että varmistettiin paikka tuleville sukupolville näihin peleihin. Meidän rutiinitaso näkyi ja se erotti Sloveniaa vastaan. Kaasua vaan jatkoon ja kohti 9.sijaa”, joukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva Markus Luoma sanaili.

Perjantaina Suomen vastus on Viro.

Pojat: Kovaa hintaa diskatusta pelaajasta

Sveitsissä poikien maajoukkue lähtee kaikkiin reikäpeliottteluihinsa 0-1 tappioasemasta.

Tämä johtuu siitä, että yksi joukkueen pelaajista sai ankarimman mahdollisen tuomion sääntörikkomuksestaan. Hänet suljettiin pois neljän viimeisen päivän peleistä.

Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin kotimaisille maajoukkueille tapahtunut.

Hinnaksi saattaa muodostua putoaminen B-liigaan tulevalle kaudelle.

Torstaina taistelu kentällä oli kovaa. Suomi ja Norja tasasivat kentällä pisteet 2-2, mutta voitti ottelun 3-2 Suomen joukkueen kisoista suljetun pelaajan ottelun pisteen mentyä kummarruksella norjalaisille.

Joukkueen onnistujiin koko viikon kuulunut Saku Ellillä jatkoi hyviä otteitaan taltuttaen vastustajansa selvästi 6/4.

”Turpiin tuli, joten vähän on haikeat tunnelmat. Lähtökohta on haastava viidellä pelaajalla, mutta kaikkemme annettiin tänään. Norja pelasi kärsivällisesti ja käytti paikat hyväkseen. Huomisesta otetaan voitto asettuu vastaan mikä joukkue tahansa”, Ellilä kertoi.

Perjantaina vastaan asettuu Slovenia. Suomella on edessä kaksi pakkovoittoa, jotta paikka 1-divisioonassa ja 13 parhaan joukossa olisi mahdollinen.

EM-kisat tulospalvelu

Etsi luettavaa