Hyppää sisältöön

Naisten joukkueen ote hiipui EM-kisoissa – myös pojat ja miehet pelaavat sijoista 9-16

Naisten maajoukkue jakoi keskenään lohtuhaleja kauden tärkeimmän päivän tuotettua täydellisen vesiperän. KUVA: JUHA HAKULINEN

Toinen lyöntipelipäivä EM-viheriöillä muodostui peliesitysten osalta pettymykseksi, joka käynnistyi naisten ja poikien joukkueiden ensimmäisen päivän sääntörikkomuksien vaikutuksien sulattelulla.

Naiset

Toinen kilpailupäivä Tawast Golfissa lähti jääkylmällä suihkulla käyntiin, kun selvisi, että Henni Mustonen oli käyttänyt kilpailumääräysten vastaisesti sähkökärryjä avauspäivän kierroksella.

Kilpailumääräysten rikkomisesta tulokseen lisättiin neljä rangaistuslyöntiä. Lähtökohdat olivat siis heikot, ja sellaiseksi päivä valitettavasti jäikin.

Toisen kierroksen romahdus oli totaalinen.

Tiistaina Suomen joukkueen viisi parasta tulosta toivat seitsemännen sijan keskiarvolla 72,0.Tähän lukuun ei ole laskettu Mustosen jälkikäteen saamia penalteja.

Keskiviikkona viiden parhaan keskiarvo oli pitkälti yli kolme kolme lyöntiä heikompi 75,4.

Toisella kierroksella Suomen sijoitus 19 maan joukossa oli 16:s. Kokonaistuloksissa Suomi oli 15.s.

Henkilökohtaisissa tuloksissa ykköseksi ylsi Ruotsin Meja Örtengren tuloksella -13 (66–65). Ilman saamiaan rangaistuslyöntejä Henni Mustonen olisi ollut -1 (143) ja ja sijoitus 32.

Penaltit huomioiden Mustonen ja Emilia Väistö (+3) jakoivat sijalukua 58. Kilpailijoita oli yhteensä 113.

Päivän toiseksi parhaan suomalaiskierroksen, 74, pelannut Anna Backman ei tuoreeltaan osannut eritellä pannukakuksi kääntyneen toisen päivän pelejä.

”Vastaisin, jos osaisin. Kaikilla oli tänään huono päivä. Ikävä kyllä näin kävi”, pettynyt Backman totesi.

Suomen joukkueen tulokseen laskettiin keskiviikkona vain parin ylittäneitä tuloksia. Se oli täysin erilainen lopputulos, mitä joukkue lähti toiselta kilpailupäivältä hakemaan. Valmentaja Pasi Purhonen oli mietteliäs heti päivän päätyttyä.

Reikäpeleihin uudella latauksella

”Tapahtumarikas päivä. Ei riittänyt kahdeksan joukkoon, mutta ei ollut muutenkaan pelillisesti sitä, mitä olisi toivottu. Olosuhteet huomioon ottaen tätä ei kannata liikaa lähteä analysoimaan, vaan tämä pitää pystyä nollaamaan ja käsittelemään joukkueen kanssa”, Purhonen sanoi ja viittasi aamuiseen shokkiin neljästä rangaistuslyönnistä.

”Tässä on vielä kolme päivää matseja jäljellä ja tehdä se, mitä on tehtävissä.”

Suomen urakka jatkuu torstaina ottelulla Italiaa vastaan. Pelimuotona on lopputurnauksen ajan reikäpeli, johon joukkueet nimeävät yhden foursome-parin ja neljä single-pelaajaa. Suomen lähtöajat ensimmäiseen reikäpeliotteluun ovat kello 10.26–11.00.

”Jokainen matsi on lähtökohtaisesti kiinnostava. Nyt päästään pelaamaan yksittäisten otteluiden voitoista. Uskon, että se motivoi tyttöjä ihan riittävästi”, Purhonen sanoi luottavaisena.

Lähipeli koitui miesten kohtaloksi

Petteri Nykyn (kolmas vas.) valmentama miesten maajoukkue tavoittelee torstaina Slovenian kukistamista, ja sarjapaikan uusimista jo ennen kahta viimeistä päivää.
KUVA: GOLFLIITTO

Belgiassa miesten joukkue lähti kirimään kohti A-lohkoa, mutta monia onnistumisia seurasi bogi korttiin. Etenkin viheriöillä ja niiden ympäristössä jäi liikaa lyöntejä kentälle, vaikka joukkueen lyömisessä olikin paljon hyvää. Suomi nousi 10. sijalle yhteistuloksella -7, jääden seitsemän lyöntiä kahdeksan parhaan joukosta.

Päivän parhaasta suomalaistuloksesta vastasi Oskari Nikku, 68/-4. Lyöntipelikarsinnan voittoon marssi Tanska yhteistuloksella -32.

”Kova yritys oli, mutta kiri riitti vain 10.sijaan. Kokonaisuutena lähipelitarkkuus ei ollut riittävää – liikaa kolmeputtisia ja bogeja viheriön ympäriltä. B-lohkossa seuraavaksi harjataan vastus kerrallaan, varmistetaan pelipaikka ensi vuodelle ja parannetaan sijoitusta”, valmentaja Petteri Nykky sanaili.

Torstaina ensimmäisessä reikäpeliottelussa vastaan asettuu Slovenia. Tärkeän ottelun panoksena on paikka top13-joukossa ja varma jatko EM-kilpailujen 1-divisioonassa.

Poikien joukkue jatkaa viidellä pelaajalla

Sveitsissä poikien turnauksessa kärkimaat löysivät kaasupolkimen ja tulostaso kiristyi huomattavasti ensimmäisestä päivästä. Lyöntipelikarsinnan voitti Englanti birdiejuhlien jälkeen yhteistuloksella -19.

Suomalaisten päivä puolestaan alkoi erityisen synkästi, kun yhden Suomen joukkueen pelaajan 1. kierroksen tulos hylättiin ja kilpailutoimikunta sulki pelaajan EM-kilpailun jatkokierroksilta vakavan sääntörikkeen takia.

Vastaavaa tapausta ei suomalaisilla amatöörimaajoukkueilla ole ollut koskaan aiemmin.

Golfliitto tiedottaa tarkemmin pelaajan rikkomuksesta, saatuaan tarkemmat raportit ja oman kurinpitolautakuntansa päätöksen jatkoseuraamuksista.

Suomen joukkue joutuu pelaamaan kilpailun loppuun viidellä pelaajalla.

Tästä lähtökohdasta ei keskiviikosta Genevessä muodostunut ”pöljää päivää”, vaan tour-tason viheriöt koettelivat koko joukkuetta ja sen henkistä kanttia. Putit jäivät upottamatta, ja Suomen joukkueen parhaasta tuloksesta 73 (+1) vastasi Topi Lindström. Yhteistuloksella +24 Suomi oli karsinnassa 11.sijalla, 13 lyöntiä A-lohkosta.

”Harmittaa ettei päästy tavoitteeseen eli A-lohkoon. Mutta taisteltiin ja suunta vaan ylöspäin. Uutena tavoitteena on luonnollisesti B-lohkon voitto”, Viggo Talasmäki summasi.

Torstaina vastaan asettuu Norja. Pojilla on sama tilanne kuin miehillä, että voitolla Suomi varmistaisi top13-joukkoon sijoittumisen ja paikan 1-divisioonassa.

KAIKKI TULOKSET

Suomen joukkueiden lyöntipelikarsinnan tulokset 12.7.

Viiden parhaan tulos lasketaan joukkueen yhteistulokseen.

EUROPEAN LADIES TEAM CHAMPIONSHIP – SUOMI, TAWAST GOLF, par72

Yhteistulos +21, sijoitus 15.

Krista Junkkari, (77)-76
Katri Bakker, 71-78
Anna Backman, 76-74
Henni Mustonen, 74-73
Emilia Väistö, 71-76
Oona Kuronen, 72-(79)

Valmentaja Pasi Purhonen
Kapteeni Matti Lindholm

EUROPEAN AMATEUR TEAM CHAMPIONSHIP – BELGIA, ROYAL WATERLOO GOLF CLUB, par72

Yhteistulos -7, sijoitus 10.

Markus Luoma, 68-76
Elias Haavisto, 72-71
Veikka Viskari, 72-69
Jaapo Jämsä, 70-73
Eeli Kujanpää, (77)-76
Oskari Nikku, 74-68

Valmentajat Jussi Pitkänen ja Petteri Nykky
Kapteeni Jukka Pennanen

EUROPEAN BOYS TEAM CHAMPIONSHIP – SVEITSI, GOLF CLUB OF GENEVA, par 72

Yhteistulos +24, sijoitus 11.

Ville Virkkala, 73-75
Arttu Kulmala, 82-77
Saku Ellilä, 68-75
Topi Lindström, 75-73
Viggo Talasmäki, 72-74
Lenni Perälä, DQ

Valmentajat Mikael Mustonen ja Ville Vaimala
Kapteeni Ville Virkkala

Lähde: Golfliiton tiedote

Etsi luettavaa