Hyppää sisältöön

Naisten European Tourin kisa Turussa 2021 – viimeinen karsinta olympialaisiin

Sanna Nuutinen pääsee muiden suomalaishuippujen tavoin näyttämään taitojaan Ruissalossa pidettävässä LET: kisassa

Gant Ladies Open järjestetään 18.-20.6.2021 Aura Golfin kentällä Turun Ruissalossa.

Naisten Euroopan kiertue palaa Suomeen 10 vuoden tauon jälkeen, ja kovassa nosteessa olevat suomalaiset pääsevät näyttämään taitojaan kotiyleisön edessä.

Gant Ladies Open järjestetään 18.-20.6.2021 Aura Golfissa, Turussa. Suomen Golfliitto toimii kilpailun vastaavana promoottorina, ja sopimus Ladies European Tourin kanssa varmistaa kisan järjestämisen ensi kesänä. Optiona on myös kaksi seuraavaa vuotta.

Kilpailun palkintopotti on 200 000 euroa, minkä lisäksi kisan merkitystä  nostaa sen  ajankohta olympiarankingin osalta. Suomen kisa on viimeinen LET-kilpailu ennen golfin olympiarankingin sulkeutumista kesäkuun lopussa.

“On ollut pitkäaikainen haave saada naisten pääkiertueen kilpailu taas Suomeen. Olemme erittäin onnellisia, että palaset loksahtivat nyt kohdalleen – suuri kiitos siitä kaikille yhteistyötahoille. Ensi kesä tulee olemaan mahtava näytönpaikka suomalaiselle kilpagolfille, ja Gant Ladies Open on kotimaisena kohokohtana merkittävä etappi kohti Tokion olympialaisia. Kovan luokan kansainvälinen tapahtuma tukee myös naisten asemaa ammattiurheilun perinteisesti miesvaltaisessa kentässä”, Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen iloitsee.

Myös Ladies European Tourilla ollaan innoissaan paluusta Suomeen.

“Haluamme aina tarjota jäsenillemme jännittäviä pelimahdollisuuksia, ja on upeaa saada täysin uusi kilpailu kisakalenteriin. Suomalainen golf on hienossa nousussa, ja olen varma että Gant Ladies Open tarjoaa mielenkiintoisen kilpailun pelaajien lisäksi myös paikallisille faneille ja katsojille”, kertoo LET:in toimitusjohtaja Alexandra Armas.

Golfliitto on allekirjoittanut vuoden 2021 osalta järjestelysopimuksen Aura Golfin kanssa, jonka ansiosta naisten huippugolfia nähdään ensi vuonna idyllisessä Turun Ruissalossa. Suomen vanhimpiin golfkenttiin kuuluvalla Aura Golfilla on paljon kokemusta kansainvälisten ammattilais- ja amatöörikilpailujen järjestäjänä, viimeisimmin naisten EM-kilpailut vuonna 2013, European Challenge Tour -osakilpailu vuonna 2015 ja lyöntipelin SM-kilpailut 2018.

Matilda Casten pelasi viimeksi kilpaa Aura Golfissa vuoden 2013 henkilökohtaisissa EM-kisoissa

Matilda Casten pelasi viimeksi kilpaa Aura Golfissa vuoden 2013 henkilökohtaisissa EM-kisoissa

GETTY IMAGES

”Aura Golf on urheiluseura isolla u:lla. Seuran kasvatit ovat niittäneet mainetta niin amatööritasolla kuin kansainvälisillä ammattilaiskiertueilla. Pitkäjänteinen panostus kilpa- ja valmennuspuolella on Suomen mittakaavassa merkittävää, ja ensi kesän Gant Ladies Open on luontainen seuraava askel. Tärkeiden yhteistyökumppaniemme lisäksi haluan jo etukäteen kiittää jäsenistöämme, joka kokenein vapaaehtoisvoimin mahdollistaa kilpailun. Gant Ladies Open tulee olemaan seuralle hieno näytönpaikka” kertoo Aura Golfin puheenjohtaja Ahti Koskilahti.

Yhteistyökumppanit mahdollistajina

Naisten pääkiertueen palaaminen Suomeen ei onnistuisi ilman sitoutuneita ja intohimoisia yhteistyökumppaneita. Kilpailun nimikkokumppanina toimii Gant, jolla on pitkä historia golfin arvokisojen tukijana ja kumppanina yhdessä Aura Golfin kanssa. Toinen merkittävä tukijataho on kiinteistöneuvos Heikki Vaiste perheineen omalla henkilökohtaisella panostuksellaan.

Tapahtuman talouden ja laadukkaan toteutuksen turvaamiseksi on kuitenkin vielä tehtävä huomattava määrä lisää varainhankintaa eri muodoissa sekä Golfliton että Aura Golfin toimesta.

Kun kyseessä on näinkin mittava kansainvälinen tapahtuma, suunnataan katseita myös erityisavustuksia myöntävän Opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan.

Paikallisesti suuri merkitys on myös Turun kaupungin tuella ja positiivisella suhtautumisella alueen urheiluelämää elävöittävään suurhankkeeseen.

”Toivotan golfarit lämpimästi tervetulleiksi Turkuun ja kauniiseen Ruissaloon. Naisten korkean tason golfkilpailu on upea lisä Turussa järjestettäviin merkittäviin urheilu- ja liikuntatapahtumiin, joille haluamme tarjota parhaan toimintaympäristön ja kumppanuuden myös kaupungin puolesta”, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turusta kohti Tokiota

Gant Ladies Open on näillä näkymin viimeinen kisa Ladies European Tourilla ennen golfin olympiarankingin sulkeutumista. Kisassa onkin loistava paikka vielä kiriä tai varmistaa oma paikkansa Tokion koneessa, mikä varmistaa tasokkaan osallistujalistan.

Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen pitää LET-kilpailua poikkeuksellisen merkittävänä ja tärkeänä satsauksena Suomi Golfissa. Kärkipelaajat ylittävät nykyisin uutiskynnyksen toistuvasti, ja kotikisa vahvistaa tunnettavuutta entisestään.

”Nousussa oleva laji saa uuden, rajoja rikkovan kärjen. Golfin harrastajille kotikisa tarjoaa virikkeitä ja junioreille esikuvia. Kumppanit ja sidosryhmät haluavat toimia menestyjien kanssa, ja golf tarjoaa juuri nyt loistavan mahdollisuuden myös siihen.”

”Kesä 2021 on golfkesä. Tokio-buumi on jo aistittavissa, ja urheilijat odottavat sinne pääsyä ja siellä menestymistä. Kun vielä saamme neuvoteltua tarkoituksenmukaiset TV- ja mediasopimukset, niin tarjolla tulee olemaan herkkua isolla tarjottimella Gant Ladies Openista lähtien”, Juvonen ennakoi.

Kilpailulla on toki merkitystä muillekin kuin tuleville olympiakisaajille. Golfliitto saa käyttöönsä 11 kutsukorttia, joiden myötä suomalaispelaajien määrä kisassa on noin 15. Lähtökohtaisesti Aura Golfissa nähdään varmasti myös Suomen huippuamatöörejä, joihin lukeutuvat kotikisaa innolla odottavat seuran omat kärkipelaajat.

Kilpailu nostaa naisurheilua estradille

Ladies European Tour -kilpailulla on luonnollisesti merkitystä myös lajipromootion ja näkyvyyden kannalta. Kotikisoja on pelattu Suomessa seitsemän kertaa – mielenpainuvimpina vuosi 2008, kun Minea Blomqvist-Kakko vei voiton viimeisellä viheriöllä Ursula Wikströmistä.

Suomea Rion olympialaiissa 2016 edustaneet Ursula Wikström ja Noora Komulainen ovat käyneet Tokiossa pelaamassa kentän, jolla olympiamitalien kohtalo ratkeaa.

Suomea Rion olympialaiissa 2016 edustaneet Ursula Wikström ja Noora Komulainen ovat käyneet Tokiossa pelaamassa kentän, jolla olympiamitalien kohtalo ratkeaa.

Teemu Tyry

Viimeisen parin vuoden aikana suomalaiset ovat menestyneet laajalla rintamalla ja napanneet huippusijoituksia sekä ammattilaisissa että amatööreissä. Kestomenestyjä Ursula Wikströmin rinnalle ovat esimerkiksi nousseet Sanna Nuutinen,Yhdysvalloissa pelaava Matilda Castrén sekä tulossa on liuta kovia amatöörejä.

Kotikisan ansiosta sekä katsojilla että medialla on mahdollisuus tutustua eturivin pelaajiimme ja potentiaalisiin olympiamenestyjiin lähietäisyydeltä.

Kilpailun järjestämisen kipinänä toimii myös Golfliiton yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyö. Huippugolfin yhteyteen tullaan järjestämään tyttögolfleirejä, joilla tulevaisuuden tähdet pääsevät tapaamaan esikuviaan.

Lähde: Suomen Golfliiton tiedote

Etsi luettavaa