Hyppää sisältöön

Naisten EM-kisat käynnistyvät Tawast Golfissa – mukana maailmanlistan ykkönen Ingrid Lindblad

Ingrid Lindbladilla on nimissään amatöörien kierrosennätys 65 lyöntiä U.S. Women´s Openissa, jossa hän 2022 sijoittui 11:ksi. Kuva.Getty Images

Suomen amatöörimaajoukkueet taistelevat tällä viikolla menestyksestä EM-viheriöillä. Naisten pelaavat kotiyleisön edessä Hämeenlinnassa, miehet Belgiassa ja pojat Sveitsissä. Tyttöjen kisoihin Suomi ei lähettänyt joukkuetta. Kilpailut käynnistyvät tiistaina lyöntipeliosuudella.

Kaava on sama kaikissa turnauksissa – kahtena ensimmäisenä päivänä jokainen joukkueen jäsen pelaa henkilökohtaisen lyöntipelikierroksen, ja viisi parasta tulosta lasketaan yhteistulokseen. 36 reiän lyöntipelitulosten perusteella joukkueet jaetaan lohkoihin siten että kahdeksan parasta ratkaisevat mitalien kohtalon ja loput pelaavat sijoista 9–16 sekä siitä ylöspäin. Torstaista lauantaihin pelataan reikäpelejä maa maata vastaan, mitalistit ovat selvillä lauantaina iltapäivällä.

Viime vuonna yksikään Suomen joukkueista ei selviytynyt ykköslohkoon ja mitalipeleihin. Miehet ja pojat olivat 10. sijalla, tytöt 12. ja naiset 15.

Pelkästään pelaajien maailmanlistan rankingeja maittain vertailemalla Suomen joukkueet eivät tänäkään vuonna huippusijoituksilla juhlisi – mikään joukkueista ei siinä vertailussa yltäisi 10 parhaan joukkoon.

Ykköslohko on kuitenkin tavoitteena kaikilla, ja joukkueformaatissa melkein mikä tahansa on mahdollista tilastoista huolimatta. Sen ovat osoittaneet 2010-luvulla Suomen saavuttamat kulta (2018/miehet) ja hopea (2014/naiset) sekä pronssi (2013/naiset).

”Loistobändi kasassa” – naisilla edessä kotikisan huumaa

Tawast Golfissa kotikisoista nauttiva naisten joukkue on täynnä kokemusta ja ennen kaikkea voittajia. Toisensa hyvin tunteva ja yhteen hitsautunut porukka lähtee viikkoon rennoin mielin, monelle edessä ovat viimeiset EM-joukkuekisat ammattilaisuuden siintäessä edessä.

Tawastin kenttä on layoutiltaan mielenkiintoinen, ja se peluutetaan noin 5500 metrisenä eli lyhyenä. Pitkälyöntiset suomalaiset eivät ihan täysillä pysty hyödyntämään tulivoimaansa tiiltä, mutta wedget ja lyhyet raudat ovat käytössä tiuhaan. Birdiejä tullaan varmasti näkemään runsaasti, mutta viheriöillä on myös haasteita.

”Monitasoisilla viheriöillä on olennaista hallita sekä lyönnin mitta että spinni, jotta pallo saadaan jäämään lipulle. Reikäpeleissä kenttä avaa mahdollisuuksia vielä aggressiivisemmalle taktiikalle”, kakkosvalmentaja ja leikkisästi kisamaskotiksi itseään tituleeraava Minea Blomqvist-Kakko kertoo.

Minnin puheissa toistuu, miten hieno kokemus EM-viikko kotimaisemissa on koko joukkueelle. Koko taustatiimi valmentaja Pasi Purhonen, kapteeni ja fysio Matti Lindholm sekä Minni tukevat pelaajia onnistumaan. Tavoitteet ovat luonnollisesti korkealla, mutta tärkeintä on nauttia hetkestä.

”Meillä on loistobändi kasassa, ja potentiaali saada homma rokkaamaan ja huikea saundi”, Blomqvist-Kakko summaa.

Yhdelle pelaajista edessä ovat kirjaimellisesti kotikisat – hämeenlinnalainen Oona Kuronen aloitti golfuransa Tawast Golfista 7-vuotiaana. Paikka EM-joukkueessa on ollut tavoitteena jo pari vuotta, ja kahdella voitolla alkanut kausi sinetöi kovasti kilpaillun valinnan. Perhettä ja ystäviä on luvannut tulla kannustamaan sankoin joukoin.

”Jännitystä oli etukäteen, mutta nyt kisaviikolla rutiinit ovat iskeneet päälle ja mieli rauhoittunut. Kotikenttäedusta on toivottavasti hyötyä sekä itselle että koko tiimille. Aivan mahtava fiilis!” Kuronen kertoo.

Tawast Golfissa tuleva viikko on pitkän uurastuksen tulosta, vaikka kokenut kisanjärjestäjä golfyhteisö onkin. Innostus ja odotukset ovat korkealla – mukana henkilökunnan lisäksi on 70 vapaaehtoista moninaisissa tehtävissä forecaddieista tulospalveluun. Oman seuran pelaajan mukanaolo nostaa luonnollisesti mielenkiinnon uudelle tasolle. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

”Hämeenlinna on golfkaupunki, ja uskon katsojienkin saapuvan suurella joukolla kannustamaan suomalaisia sekä tietysti Oonaa. Tervetuloa!” Tawast Golfin toimitusjohtaja Vesa Rontu kertoo.

Suurimpana ennakkosuosikkina naisten EM-kilpailuun lähtee Ruotsi, jonka kirkkaimpana tähtenä on amatöörien maailmanrankingin ykköspelaaja Ingrid Lindblad.

Halmstadista kotoisin oleva Lindblad nousi amatöörien maailmanlistan kärkeen kesäkuussa. Hänellä on lukuisia ennätyksiä ja voittoja nimissään kansainvälisistä kisoista. Naisten EM-kultaa hän on juhlinut kahdesti, Lindbladin tähdittämä Ruotsin kolmihenkinen joukkue on myös hallitseva maailmanmestari kaudelta 2022.

Ruotsilla on huimat viisi pelaajaa top 50-rankingin sisällä.

Ensimmäinen lyöntipelipäivä 11.7. klo 8.00 alkaen Tawast Golfissa. Suomen joukkueen lähtöajat ovat klo 8.00, 8.33, 9.06, 11.40, 12.13 ja 12.46.

Miehet ja pojat rohkein mielin haastamaan

Sekä miehet ja että pojat tekivät vuosi sitten paluun EM-kilpailujen 1.divisioonaan, ja katseet on suunnattu ylöspäin. Vahvimpia näyttöjä viime ajoilta kantaa miesten joukkue, ja etenkin viime syksyn MM-kisoissa loistaneet Elias Haavisto ja Markus Luoma. Kokemuksen lisäksi myös ensikertalaisia mahtuu joukkueeseen.

Jussi Pitkäsen ja Petteri Nykyn sopimukset golfin maajoukkuevalmentajina julkaistiin tiistaina.
Jussi Pitkänen ja Petteri Nykky luotsaavat miesten maajoukkuetta EM-kisoissa. Kuva: Golfliitto

Miehet pelaavat Royal Waterloo Golf Clubilla, joka on perinteikäs kisakenttä. Joukkuetta Belgiassa luotsaavat Jussi Pitkänen ja Petteri Nykky sekä kapteeni Jukka Pennanen.

Royal Waterloon The Marache-kenttä pelaa melko lyhyenä, mutta sopii Pitkäsen mukaan erinomaisesti reikäpeliin. Joukkue lähtee taistoon hyvillä mielin, vain kivenheitto Waterloon taistelun paikasta.

”Tutulla kaavalla mennään, haetaan väyliä ja griinejä. Ykköstiillä rankingit eivät paina mitään vaan samalta viivalta lähdetään. Tavoitteena saada peli rullaamaan oikeaan suuntaan alusta asti”, Jussi Pitkänen kertoo.

Keski-Eurooppaan on luvassa hellettä, joten palautumisen ja tankkauksen tärkeys korostuu kuumalla kelillä.

Miesten kilpailun ennakkosuosikkeihin kuuluvat Englanti ja puolustava mestari Espanja.

Poikien joukkue pelaa Golf Club de Genevalla Sveitsissä. Vanha puistokenttä antaa useita mahdollisuuksia pelata joko aggressiivisesti tai konservatiivisemmin. Viheriöt ovat liukkaassa kunnossa ja kentällä tulee paljon lähestymisiä wedgeillä, joten lähipelin merkitys varmasti korostuu.

Poikien kanssa Sveitsissä on tuttu parivaljakko Mikael Mustonen ja Ville Vaimala. Joukkue on pääosin ensikertalaisia, mutta kansainvälistä menestystäkin löytyy.

”Meillä on erinomainen, kunnianhimoinen porukka kasassa ja ryhmädynamiikka toimii. Tavoitteena on, että jokainen pelaa parasta sen hetkistä golfiaan ja antaa kentällä kaikkensa. Pelaajien luotettava omiin valintoihin ja pelattava tilanteen mukaan”, Vaimala kertoo.

Myös alppimaahan on luvattu koko viikoksi yli 30 asteen hellettä ja vain pientä tuulen virettä, eli olosuhteet tuovat oman lisäulottuvuuden kisaan. Hyvä tankkaus ja palautuminen hoidetaan viimeisen päälle, eikä Suomi aio antaa niissä yhtään muille eteen.

Pojissa suosikit ovat samat kuin vanhemmissakin, eli Englanti ja Espanja.

Livescoring:
Naiset, Tawast Golf, Suomi 
Miehet, Royal Waterloo Golf Club, Belgia 
Pojat, Golf Club de Geneva, Sveitsi 

EUROPEAN LADIES TEAM CHAMPIONSHIP – SUOMI, TAWAST GOLF 

Krista Junkkari, Koski-Golf
Katri Bakker, Espoon Golfseura
Anna Backman, Kanava Golf Vääksy
Henni Mustonen, Tahkon Golfseura
Emilia Väistö, Etelä-Pohjanmaan Golf
Oona Kuronen, Tawast Golf

Valmentaja Pasi Purhonen
Kapteeni Matti Lindholm

EUROPEAN AMATEUR TEAM CHAMPIONSHIP – BELGIA, ROYAL WATERLOO GOLF CLUB

Markus Luoma, Helsingin Golfklubi
Elias Haavisto, Kymen Golf
Veikka Viskari, Vierumäen Golfseura
Jaapo Jämsä, Pickala Golf Club
Eeli Kujanpää, Etelä-Pohjanmaan Golf
Oskari Nikku, Golf Talma

Valmentajat Jussi Pitkänen ja Petteri Nykky
Kapteeni Jukka Pennanen

EUROPEAN BOYS TEAM CHAMPIONSHIP – SVEITSI, GOLF CLUB OF GENEVA

Ville Virkkala, Espoon Golfseura
Arttu Kulmala, Aura Golf
Saku Ellilä, Aurinko Golf Naantali
Topi Lindström, Lahden Golf
Viggo Talasmäki, Espoon Golfseura
Lenni Perälä, Golf Pirkkala

Valmentajat Mikael Mustonen ja Ville Vaimala
Kapteeni Ville Virkkala

Lähde: Golfiiton tiedote

Etsi luettavaa