Hyppää sisältöön

Näin monta barrelia öljyä Saudi-Arabian pitää myydä tähtien starttirahojen kattamiseksi

Mikäli arvio tähtien starttirahojen yhteisummasta pitää kutinsa, Saudi-Arabian pitää myydä kymmeniä miljoonia litroja öljyä kulujen kattamiseksi. KUVANKÄSITTELY: JUSSI MIETTINEN

Saudi-Arabian pitää viedä kymmeniä miljoonia litroja öljyä ulkomaille tuodakseen kymmeniä golftähtiä pelaamaan golfia Saudi-Arabiaan.

Tänään koittaa monelle golftähdelle vuoden suurin yksittäinen tilipäivä, kun kiistelty Saudi International kilpailu käynnistyy ja starttirahat kilahtavat tilille.

Nykyään Asian Touriin kuuluvan turnauksen järjestää Liv Golf Investments -niminen yritys. Sen takana on PIF-niminen julkinen rahasto, jonka pääomistaja on Saudi-Arabian valtio.

Rahaston korkealentoinen tavoite on edistää Saudi-Arabian talouden muutosta positiiviseen ja kestävämpään suuntaan, eli toisin sanoen vähentää Saudi-Arabian valtiontalouden riippuvuutta mustasta kullasta.

Tässä riittää vielä tekemistä, sillä noin 70 prosenttia Saudi-Arabian valtion tuloista koostuu edelleen öljystä.

Öljyä saudeilla totisesit riittää. Maan öljyvarannot ovat Venezuelan jälkeen maailman toiseksi suurimmat, ja se on maailman suurin öljynviejä.

Siksi ei ole liioiteltua väittää, että Saudi Internationaliin isolla rahalla houkuteltujen tähtien starttirahat maksetaan öljyllä.

Tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon yli 30 nimimiehille kisaan osallistumisesta maksetaan, mutta suurimpien tähtien, kuten Dustin Johnsonin, Bryson DeChambeaun ja Phil Mickelsonin, osalta puhutaan 1–2 miljoonasta dollarista.

Jos arvioidaan, että starttirahoille pääseville tähdille maksetaan osallistumisesta keskimäärin puoli miljoonaa dollaria, päästään suurin piirtein 15 miljoonaan dollarin yhteissummaan.

Kun tähän lisätään viiden miljoonan dollarin palkintopotti, jaetaan kisassa rahaa pelaajille yhteensä jopa 20 miljoonaa dollaria.

Tämä summa rahoitetaan siis käytännössä öljyä myymällä.

Öljyn myynnin yksikkö on barreli. Yhden barrelin maailman markkinahinta on noin 90 dollaria. Näin ollen Saudi-Arabian pitää myydä maailmalle noin 222 000 barrelia öljyä saadakseen kasaan 20 miljoonan dollaria DeChambeaulle ja kumppaneille.

Yksi barreli vetää öljyä 159 litraa, joten 222 000 barreliin mahtuu noin 35 miljoonaa litraa öljyä.

Tällä määrällä voiteluainetta pelaajien lanteiden luulisi liikkuvan tällä viikolla läpimenossa normaalia sulavammin.

Paljonko on 222 000 barrelia öljyä?

35 miljoonalla litralla raakaöljyä täyttäisi ääriään myöten 14 olympia-allasta (50×25 metriä). Kukaan tuskin haluaisi kuitenkaan uida moisessa tökötistä.

Mieluummin siitä jalostaisi esimerkiksi kerosiinia, joka on lentokoneiden polttoainetta. Yhteen litraan kerosiinia tarvitaan vähintään 10 litraa raakaöljyä, joten tällä määrällä jalostetta lentäisi jumbojetillä Helsingistä New Yorkiin ja takaisin 14 kertaa.

Bensiiniä raakaöljystä puolestaan jalostaisi yhteensä noin 5 miljoonaa litraa, mikä vastaa koko Suomen yhden päivän bensankulutusta.

Saattaa kuulostaa paljolta, mutta Saudi-Arabian öljyntuotantoon suhteutettuna se on vain pisara meressä. 222 000 barrelia öljyä porataan maasta vajaassa puolessa tunnissa.

Etsi luettavaa