Hyppää sisältöön

Näin huomioit sivutuulen lähestymislyönneissä – harrastelija pelaa tuulta myöten, ammattilainen tuulta vasten

GoGolf päävalmentaja näyttää videolla ja kertoo, kuinka sivutuuleen kannattaa pelata.

Tuuli – tai oikeastaan tuulisessa säässä pelaaminen – jakaa pelaajat kahtia. Osa aliarvioi tuulen vaikutuksen joutuen vaikeuteen sen kanssa. Toiset mukautuvat tuuleen helpommin.

Iso ero on siinä, kuinka ammattilaisten ja harrastelijoiden kannattaa huomioida tuuli.

Kun tour-pelaajat lyövät usein kierteen tuulta vasten, harrastelijoiden on turvallisempaa käyttää tuulta hyödyksi eli lyödä tuulta myöten.

Ruohon korsien heittäminen ilmaan on hyvä ja vanha konsti selvittää tuulen voimakkuus ja suunta. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Älä aliarvioi tuulen vaikutusta

Sitä, kuinka sivutuuli vaikuttaa pallon kulkuun lentoradan lakipisteessä, usein aliarvioidaan. Toisin sanoen pelaajat ottavat usein liian vähän tuuliennakkoa.

Toki tähän vaikuttaa merkittävästi myös sivukierre. Sivutuulessa tuulen mukainen kierre tietysti korostuu.

On järkevää varautua tuuleen suurella mailalla ja lyömällä kevyemmin, koska tällöin spinni pysyy paremmin kontrollissa, sillä mitä kovempaa lyödään, sitä enemmän spinniä palloon tuppaa syntymään.

Arvioi tuulen määrä

Tuulisessa säässä pätee sama nyrkkisääntö kuin kaikissa lyönneissä, että lyönti suunnitellaan ja päätetään pallon takana.

Mikäli tuuli on navakka, kannattaa pelitaktiikka muuttaa konservatiiviseksi. Esimerkiksi lipulle lyömisen sijaan, on syytä käyttää tavallista suurempia kohteita. Kovassa tuulessa griiniosumat ovat arvossaan, sillä usein kova tuuli voi vaikuttaa myös lähipeliin.

Tuulen määrä arvioidaan aistinvaraisesti. Voit heittää ilmaan ruohoa ja arvioida siitä tuulen suuntaa ja voimakkuutta. Mikäli väylä sijaitsee metsäisessä maastossa, tuulen suojassa, kannattaa katsella puiden latvoja, joista näkee tuulen suunnan ja voimakkuuden pallon lakipisteen kohdalla.

Kun pallo saavuttaa lakipisteensä ja vauhti hidastuu, alkaa myös tuuli vaikuttamaan enemmän lyöntiin. KUVA: Jussi Miettinen

Tämän jälkeen päätös kuinka paljon tuuli vaikuttaa sivusuunnassa ja valitse lähetyslinja sen mukaisesti. Pidä pallo lähetyslinjalla riittävän pitkään, jolloin pallo kääntyy tuulen mukana vasta hidastuessaan lentoradan loppuvaiheessa.

Lyö pehmeä svingi päätyen normaaliin loppuasentoon. Anna tuulen tehdä tehtävänsä ja nauti yhteistyöstä tasapainoisessa loppuasennossa. 

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Timon ja muiden GoGolf-valmentajien tarjonnan näet osoitteesta golfvalmennus.fi

Etsi luettavaa