Hyppää sisältöön

Nämä ovat Sanna Nuutisen mahdollisuudet saada paikka Solheim Cupiin – kolme kovaa haastajaa kintereillä

Sanna Nuutinen pelaa uransa kolmatta major-turnausta.

Sanna Nuutinen on Skotlannissa karsiutumisestaan huolimatta kiinni paikassa Euroopan Solheim Cup -joukkueeseen Matilda Castrénin seuraksi. Women´s Open on ratkaiseva karsintakilpailu.

Järjestyksessään 17. Solheim Cup USA:n ja Euroopan naisjoukkueiden välillä pelataan Toledossa, Ohiossa syyskuun 4.-6. päivinä. Koskaan aiemmmn suomalaispelaaja ei ole ollut kisassa mukana.

Käytännössä on jo varmaa, että Matilda Castrén saa yhden kuudesta villistä kortista, jollei hän nosta itseään Women´s British Openissa maailmanlistalla neljän ensimmäisen joukkoon ja suoran paikan lunastajaksi.

Matilda Castrén osoitti henkistä kovuutta voittamalla selkä seinä vasten Gant Ladies Openin

Matilda Castrén osoitti henkistä kovuutta voittamalla selkä seinä vasten Gant Ladies Openin

LADIES EUROPEAN TOUR

Castrénin varman valinnan pohjalla ovat päällimmäisinä seuraavat faktat:

  • Maailmanlistalla (9.8.2021) kuudenneksi paras eurooppalainen
  • Maailmanlistalla toiseksi eniten pisteitä eurooppalaisista kaudella 2021
  • LPGA:n pistelistalla eurooppalaisista toisena 2021
  • Ainoa eurooppalaisvoittaja LPGA:lla 2021
  • Voitti selkä seinää vasten Gant Ladies Openin, jolla sai Solheim Cupin valintaan edellytettävän LET:n jäsenyyden

Näin joukkue valitaan

Euroopan joukkueen valintakriteerit ovat tässä järjestyksessä:

1. LET:n pistelistalta kaksi parasta suoraan

2. Maailmanlistalta neljä parasta 

3. Kapteeni Catriona Matthew valitsee loput kuusi pelaajaa yhdessä apulaiskapteenien kanssa villien korttien saajiksi.

Catriona Matthew (alhaalla kesk.) johdatti joukkueensa voittoon USA:sta syksyllä 2019 Gleneaglesissa Skotlannissa

Catriona Matthew (alhaalla kesk.) johdatti joukkueensa voittoon USA:sta syksyllä 2019 Gleneaglesissa Skotlannissa

GETTY IMAGES

Nuutisella yksi oljenkorsi

Sanna Nuutisen mahdollisuudet pohjautuvat käytännössä vain suoraan valintaan pistelistan kautta.

Nuutinen on pelannut LET:n kisoja karsintajakson aikana ahkerammin kuin kukaan muu, peräti 28 kilpailua. Vaikka hän ei ole saavuttanut yhtään ykköstilaa, pisteitä on karttunut runsaista sijoituksista kymmenen joukkoon. Alkukesään asti Nuutisen tuloskunto oli edellisvuoden lopulta varsin kova.

Paikka listan kakkosena on säilynyt, vaikka viimeiset neljä kilpailua eivät ole pisteitä tuottaneet. Majoreissa pisteitä jaetaan enemmän ja 20 ensimmäiselle.

Sanna Nuutinen lopetti Tokion kisat kahteen birdieen, jotka nostivat hänet 60:n pelaajan joukossa sijaluvulle 20.

Sanna Nuutinen lopetti Tokion kisat kahteen birdieen, jotka nostivat hänet 60:n pelaajan joukossa sijaluvulle 20.

Lehtikuva, Heikki Saukkomaa

LET:n pistelistan kärkeä kohden ovat Euroopassa kesäaikana pelattujen isojen kisojen johdosta nousseet suurimman osan vuodesta LPGA:lla pelaavat tähdet. Huomionarvoista on se, että karsinnan ykköskriteeri on LET:n lista.

Mikäli joku maailmanlistan (top-4) perusteella joukkueeseen mahtuva nousee viimeisessä kisassa Nuutisen edelle pisteissä ykköseksi tai kakkoseksi, tulee hän joukkueeseen tätä kautta. Tällöin maailmanlistan viides saa suoran paikan, ja Nuutisen mahdollisuudeksi jäisi valinta villillä kortilla. 

Nuutisen osalta villin kortin saamiseen on hyvin vaikea uskoa, vaikka asiaa katsoisi täysin sinivalkoisten lasien läpi. Hän on maailmanlistalla ennen karsiutumistaan 214:ntenä. Nuutisen edellä on noin 25 eurooppalaista, joista toistakymmentä sadan joukossa. 

Euroopan joukkueessa on viimeksi ollut pelaaja, jonka listasijoitus on päälle 200:n vuoden 2011 ottelusarjassa. Sanna Nuutisella on miinuksenaan myös kokemattomuus USA:n puolella LPGA:lla pelaamisesta sekä ennen torstaina käynnistyvää AIG Women´s Openia molemmista pelaamistaan majoreista karsiutumisesta.

Nuutinen voi myös tehdä ”popovit”

Sophia Popov oli ennen Women´s Openia maailmanlistalla 304. Nykyään hän on  27:s, paras eurooppalaisista

Sophia Popov oli ennen Women´s Openia maailmanlistalla 304. Nykyään hän on 27:s, paras eurooppalaisista

GETTY IMAGES

Ei ole mitään syytä tuudittautua Nuutisen osalta pelkästään ajatukseen, etteikö hän voisi menestyä tulevassa majorissa. Hallitseva mestari Women´s British Openissa on Saksan Sophia Popov.

Hän oli kaudella 2020 todella suuri yllättäjä, jolla ei ollut pelioikeutta LPGA:lle vaan Symetra Tourille. Ennen kisaa Popovin sijoitus maailmalistalla oli 304:s.

Yllätyksiä voi tulla tänäkin vuonna, ja Nuutinen lukeutuu ennakko-arvioinneissa Popovin tasoisiin, suurelle yleisölle vielä tuntemattomiin yllättäjiin. Voittoja Nuutisella on Let Access Seriesilta peräti kolme. Mikäli Nuutinen 20 joukkoon nousee, seuraavassa kohdassa luetellut hänen haastajiensa mahdollisuudet vaikeutuvat samassa suhteessa.

Paikka mahdollista myös karsiutumalla

30-vuotiaan helsinkiläisen todennäköisin tapa nousta joukkueeseen on ennakkolaskelmissa kuitenkin se, että hän jää  Women´s Openissa 20 parhaan ulkopuolelle. Tällöin  paikan saaminen vaatii Euroopan ulkopuolisilta pelaajilta apuja, eli nousemista kärkeen

Näin Nuutisen eurooppalaiset kilpakumppanit eivät myöskään yltäisi niihin sijoituksiin, joilla he Nuutisen ohittaisivat. Vain saadut pisteet sijoista 1-20 muuttavat nykyistä tilannetta.

Women´s Openissa voittaja saa 80 pistettä kakkonen 60 ja kolmas 40 pistettä. Kymmenes kuittaa 22 pistettä, viimeinenkin eli 20. kaksi pistettä.

LET:n karsintasysteemin tarkemmin selitettynä ja pistejakauman löydät täältä.

Voitolla Nuutinen tuplaisi pisteensä. Huonon sattuman, eli jonkun lähimpänä olevan haastajan voiton tapahtuessa jopa oma kolmas sija jättäisi Nuutisen listan kolmanneksi. 

Erittäin merkityksellistä on muistaa se, että USA:n, Korean ja usean muun Aasian maan edustajat valtaavat suurella todennäköisyydellä valtaosan sijoista 1–20.

Suomalaiskannattajien peukku nousee oletettavasti naisten viimeisessä majorissa Castrénin, Nuutisen ja Ursula Wikströmin lisäksi herkästi Euroopan ulkopuolelta tuleville pelaajille.

LET:n pistelista kattavampana versiona ennen Women´s Openia löytyy täältä.

LADIES EUROPEAN TOUR

Mikäli Sanna Nuutinen jää Women´s British Openissa 20. sijan heikommalle puolelle, hän saa suoran paikan joukkueeseen, jos yksikään haastaja ei saa sijoituksensa kautta pistemäärää, jolla hän Nuutisen nykyiset pisteet ylittäisi.

Boldatut pelaajat ovat maailmanlistalla sadan ensimmäisen joukossa.

Listan pelaajista suomalaisittain vaarallisimmat ovat:

Georgia Hall, maailmanlistalla 43.

Käytännössä varma paikka maailmanlistan kautta. Women´s Openin voittaja 2018, kolmas 2017. Muut kuusi osallistumiskertaa vaatimattomia, sijaluvut 29-MC

Charley Hull, maailmanlistalla 38.

Pelannut Solheim Cupissa jo neljästi 2013-2019. Käytännössä varma paikka joukkueeseen maailmanlistan kautta.Yhdeksän kertaa Women´s British Openissa. Paras sijoitus  vaatimattomasti 12. 

Nanna Koertz Madsen, maailmanlistalla 59.

Uralla yksi sijoitus kymmenen joukkoon majoreissa. Women´s Openissa paras sijoitus viidellä osallistumiskerralla 21. Toinen jalka joukkueessa villin kortin kautta.

Nämä esimerkit kovimpien haastajien tilastoista kertovat sen, että  Women´s British Openista menestystä ei heru pelkällä nimellä tai aiemmilla meriiteillä.

Georgia Hallilla on kokemusta Women´s Openin voittamisesta, eikä paineita Solheim Cup -joukkueen paikastaan

Georgia Hallilla on kokemusta Women´s Openin voittamisesta, eikä paineita Solheim Cup -joukkueen paikastaan

GETTY IMAGES

Listalla pelaajan nimen perässä  sijaluku, joka hänen minimissään pitää saavuttaa Nuutisen nykyisen pistemäärän ylittääkseen ja tämän ohittaakseen

Alice Hewson                       18. 
Charley Hull                          15.
Nanna Koerstz Madsen        14.
Olivia Cowan                         11.
Georgia Hall                           9.
Celine Boutier                        6.

Caroline Hedwall                    4.
Esther Henseleit                      4.
Marianne Skarpnord               4.

Nuria Iturrioz                          3.
Julia Engström                        3.

Anne Van Dam                       2.
Carlota Ciganda                     2.
Leona Maguire                       2.
Pia Babnik                              2.
Anna Nordqvist                      2.
Mel Reid.                                2.
Ursula Wikström                    2.

Madelene Sagström               1.

Ylläolevan listan lisäksi kisassa on eurooppalaispelaajia, joilla on mahdollisuuus voitolla tai kakkostilalla nousta LET:n pistelistan kahdelle ensimmäiselle sijalle. 

Suomalaispelaajien lisäksi menestystä on syytä toivottaa muun muassa aasialaisille, sekä USA:n pelaajille, jotka Nelly Kordan johdolla ovat kyenneet ainakin hetkeksi kyseenalaistamaan korealaisten ylivoiman naisten huippugolfissa.

 

Etsi luettavaa