Hyppää sisältöön

Näkökulma: European Tourin karsintafinaali on suomalaisittain vuoden tärkein kilpailu

Kim Koivu uskoo suomalaisten nousuun viikonloppuna

European Tourin karsintafinaali on mielestäni suomalaisittain vuoden tärkein kilpailu. Se käynnistyy lauantaina ja torstaina juhlitaan toivottavasti uusia suomalaispelaajia European Tourilla.

European Tour on unelma käytännössä kaikille Suomessa ammatikseen golfia pelaaville. Toki joku voi sanoa PGA Tourin olevan vielä suurempi unelma, mutta lähtökohtaisesti European Touria pidetään onnistumisen mittarina. Se on symboli isojen poikien joukkoon pääsemisesta. Se on mahdollisuus rikastua tai ainakin tehdä mukava elanto pelaamalla. Kaikki muu Euroopassa on golfammattilaiselle lähinnä toimeentulon hakemista.

Unelmaa jahtaa vuosittain noin 15-20 suomalaista lähtien karsintarupeamaan mukaan. Harvassa ovat ne kerrat kun suomalainen on vetäissyt kaikki karsintavaiheet läpi ja juhlinut paikkaa kiertueella. Ikimuistoisin on omalla kohdallani Peter Erofejeffin tuhkimotarina vuoden 2012 karsinnoista. Kaikki vaiheet läpi ja hetkessä status muuttui European Tour -pelaajaksi.

Yhdessä kilpailussa päätetään ketkä pääsevät pelaamaan unelmiensa kiertuetta seuraavalla kaudella. Muut joutuvat tyytymään Challenge Touriin tai palaamaan kotikiertueilleen pelailemaan satasista. Kuuden kierroksen kilpailussa tunnelma on ihan omaa luokkaansa, se on jatkuvasti varautunut ja sähköisä. Ihan kuten haastavassa työhaastattelussa konsanaan.

Erofejeffin tavoin saman tempun teki aikanaan myös Tuomas Tuovinen vuonna 2005. ”Perro” vetäisi kaikki vaiheet läpi ja nappasi viimeisen kortin kiertueelle. Kummankaan onnistujan kaudet eivät toki olleet sitä mitä haettiin, mutta saivatpahan mahdollisuuden kokeilla siipiään parhailla kentillä maanosan parhaita vastaan.

Oliver Lindell saattaa olla huomisesta lähtien European Tour -pelaaja

Oliver Lindell juuttui bogijunaan

Getty Images

Kuuden suomalaisen karsintafinaali

Tänä vuonna tullaan näkemään spektaakkelimainen karsinta suomalaisittain. Roope Kakko pääsi suoraan finaaliin European Tourin osakilpailun voittajana. Oliver Lindell Challenge Tourin rahalistan kautta. Kalle Samooja selvitti toisen vaiheen tyylillä. Kim Koivu, Linus Väisänen ja Mikael Salminen ovat selvittäneet kaksi ensimmäistä vaihetta kunnialla.

Roope on ainoa, joka ei tavoittele uusia kokemuksia. Hän on kiertänyt European Touria, mielessä on paluu tutulle työmaalle. Oliver Lindellin tulevaisuutta ennustavat tietävät, että jos ei tänä vuonna, niin tulevaisuudessa kyllä. Lindellin potentiaali huomioiden pitäisi olla vain ajan kysymys, että hän nousee kiertueelle menestyjäksi.

Kalle Samoojan osalta uralle on mahtunut jo European Tourin osakilpailuja. Ne tulivat Asian Touria pelatessa yhteiskisoina. Viimeiset pari vuotta Kalle on pelannut Challenge Touria kuuluen kiertueen keskikastiin rahalistan osalta.

Kim Koivu, Linus Väisänen ja Mikael Salminen sen sijaan lähtevät työhaastatteluun ilman kokemusta European Tourin osakilpailuista. Kaikki ovat toki kiertäneet Challenge Tourin osakilpailuja, Koivu ainoastaan Suomessa pelatun Vierumäki Finnish Challengen.

Kolmikko lähteekin kisaan altavastaajana, mutta suomalainen mentaliteetti on yhä enemmän muuttunut suuntaan, jossa mahdollisuuksiin uskotaan, eikä lähdetä hakemaan vain kokemuksia. Kaikki ovat näyttäneet taitonsa kotimaassa. Salminen on oppinut voittamaan viime vuosina, aiemmin hänet tunnettiin varmana sijoittujana ja kuumien kierrosten pelaajana.

Mikko Korhonen taisteli kipeällä selällä vahvan kisan

Mikko Korhosen kuntopuntari on osoittanut ylöspäin

Unelmien European Tour -kausi 2018

Pullat ovat melko hyvin uunissa. Mikko Ilonen, Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen ovat vahvalla kategorialla mukana European Tourin vuoden 2018 ohjelmistossa. Kaikkia voidaan pitää menestyskandidaatteina, jopa valmiina voittamaan osakilpailuja.

Kun otetaan huomioon, että karsintafinaalissa on enemmän suomalaisia kuin koskaan, voidaan ajatella, että jotain on tehty oikein. Vielä vajaat seitsemän-kahdeksan vuotta sitten suomalainen miesten huippugolf oli yhtä kuin Mikko Ilonen. Sittemmin Mikko Korhonen ja Roope Kakko ovat luoneet kunnioitettavat urat pääkiertueella. Toki Kakon pitkäjänteinen läpimurto on ainakin toistaiseksi vielä tekemättä.

Tapio Pulkkanen on ensimmäinen seuraavan sukupolven pelaaja suomalaisista, joka pääsee kokeilemaan siipiensä kantavuutta. Vuonna 1990 syntynyt Pulkkanen on Korhosta ja Ilosta noin kymmenen vuotta nuorempi.

Nuoruutta karsinnoissa edustavat Oliver Lindell (syntynyt 1998) ja Kim Koivu (1993). Mikael Salminen (1987) on kierrellyt ammattilaisena jo lähes kymmenen vuotta ilman läpimurtoa. Nyt siihen olisi paikka.

Panoksena on muutakin kuin pelkkä European Tour. Erityisesti Koivun, Väisäsen ja Salmisen osalta jo pelkkä jatkoonpääsy karsinnoissa toisi edistysaskeleen uralla. Sillä pääsisi pelaamaan täyden kauden Challenge Touria vahvalla kategorialla.

European Tourin karsintafinaali käynnistyy lauantaina Espanjassa Luminen Resortissa. Ensimmäiset neljä päivää pelataan Lakes ja Hills -kenttiä, kahtena viimeisenä päivänä siirrytään yhden kentän taktiikkaan kun 70 parasta ja jaetut sijat jatkavat kortin tavoittelua. 25 parasta ja samassa tuloksessa olevat tulevat juhlimaan ensi viikon torstaina unelmien työpaikkaansa.

Etsi luettavaa