Hyppää sisältöön

Näin helposti Stewart Cink, 47, sai lähes 20 metriä lisää mittaa lyöntiinsä

Stewart Cink lähestyy viittäkymppiä

Stewart Cinkin ikä ei näy lyöntien pituudessa. Tällä kaudella hän on paukuttanut keskimäärin lähes 310 jaardin avauksia.

Ikää tulee ja lyönnit lyhenevät? Tämä tarina on tuttu monelle harrastaja- ja kilpapelaajalle, mutta toivoa ei kannata menettää. Iän karttuessa lyönnit voivat jopa pidentyä. Kysykää vaikka Stewart Cinkiltä!

Cink kertoo PGA Tourin sivuilla, kuinka hän on lyhyessä ajassa onnistunut saamaan lisää mittaa draiveihinsa lähes 20 metriä.

Vuoden 2009 The Open -voittaja huomasi viime kesänä lyövänsä lyhyemmälle kuin moni sellainen pelaaja, jonka kanssa hän vielä vähän aikaa sitten oli lyönyt yhtä pitkälle.

Oli pakko ryhtyä tekemään jotain, mikäli halusi säilyttää kilpailukykynsä maailman ykköskiertueella.

”Kieltäydyin uskomasta, että se (lyöntien lyhentyminen) johtui iästäni”, sanoo Cink, joka on 47-vuotias.

Tähän viittasi sekin, että vaikka Cinkin lyönnit olivat lyhentyneet, hänen pallon lähtönopeutensa oli kuitenkin pysynyt ennallaan.

Kaksi ratkaisevaa muutosta

Stewart Cink on voittanut PGA Tourilla seitsemän kilpailua.

Stewart Cink on voittanut PGA Tourilla seitsemän kilpailua.

Getty Images

Cink lähti hakemaan ratkaisua valmentajiensa kanssa ja loppujen lopuksi mittaa tuli melko helposti. Ensinnäkin pieni muutos alkuasennossa paransi mailan tulokulmaa palloon niin paljon, että pituutta tupsahti saman tien 15 jaardia lisää.

Optimaalisen tulokulman saaminen mahdollisti myös draiverin asetusten justeerauksen. Hienosäätö välinekumppani Pingin asiantuntijoiden kanssa edesauttoi muuttamaan draiverin säätöjä siten, että avauksien pituus kasvoi vielä viidellä jaardilla.

Näin melko kevyillä muutoksilla – ja ilman ylimääräistä rehkimistä punttien parissa – Cink oli saanut merkittävästi lisää mittaa avauksiinsa.

”En edes yrittänyt muuttaa mailan tulokulmaa palloon, mutta muuttamalla alkuasentoani ja tapaa, jolla käytin vartalon isoja lihaksia backswingissä, auttoi minua saamaan enemmän voimaa svingiin kehoni vahvoista pisteistä – ja nämä kaksi muutosta auttoivat minua saamaan lisää vauhtia palloon ja paljon paremman tulokulman palloon”, Cink tarkensi.

Muuttunut tulokulma ja parantunut pallonlähtönopeus mahdollistivat sen, että hän pystyi pienentämään draiverin nostokulmaa.

Itseluottamus kasvoi, voitto tuli

Cink sanoo, että draivien pidentyminen vaikutti positiivisesti hänen itseluottamukseensa. Sen seurauksensa Cink nappasi syyskuussa pitkästä aikaa voiton PGA Tourilla – itse asiassa ensimmäisen sitten heinäkuun 2009, jolloin hän voitti uusinnassa Tom Watsonin The Open Championshipissä.

Safeway Openin voiton ansiosta Cink on tällä viikolla mukana Havaijilla pelattavassa PGA Tourin voittajien kisassa 42 muun pelaajan kanssa. Hän ei kuulu Tournament of Championshipin voittajasuosikkeihin, mutta on Cinkille oli jo pieni voitto päästä ylipäätään mukaan kisaan.

Lähde: PGA Tour

Etsi luettavaa