Hyppää sisältöön

Mysteeri: Onko tämä pallo reiässä vai ei?

Onko pallo reiässä part 2?

Pieni sääntökiistely tekee golfkeväästä aina hauskemman. Tällä kertaa Twitterissa levinnyt kuva-arvoitus laittaa todella pohtimaan onko tankoon nojaava uponnut pallo reiässä vai ei?

Golfpallon ei tarvitse sääntöjen mukaan olla täysin uponnut reiän pohjalle, jotta se lasketaan sisään menneeksi. Kun pallo nojaa tankoa vasten, se on käytännössä reiässä. Toisaalta jos se on kuvan mukaisesti samaan aikaan uponnut viheriön pintaan tulee tilanteesta kinkkisempi. 

Artikkelikuvassa pallo koskettaa lippua, mutta on uponnut viheriön pintaan. USGA:n sääntöekspertti kertoo Golf.com -artikkelissa, ettei kuvasta pysty edes tekemään tarkkaa sääntötulkintaa onko se reiässä vai ei. 

Säännöt menevät lyhykäisyydessään seuraavasti: Jos pallo nojaa lipputankoon ja osakin pallosta on viheriön pinnan alapuolella, se on reiässä. Jos pallo ei nojaa lipputankoon, pallo on reiässä vain silloin, kun pallo on reiän reunojen sisäpuolella ja maan pinnan alapuolella – ja pysähtynyt.

Kuvasta ei saa selkeää käsitystä, onko pallo kokonaan maan alapuolella tai nojaako se lipputankoon. Kuva näyttää enemmän siltä, että ei ole, jolloin oikea vastaus on, että pallo ei ole reiässä.

Onneksi kyseinen tilanne on aniharvinainen, eikä tuomareiden tulkintoja näistä tilanteista tarvitse kovin usein nähdä. 

Juttua sääntötulkinnan osalta korjattu 10.4. 

Etsi luettavaa