Hyppää sisältöön

Muistatko vielä hänet – Lorena Ochoa nosti golfkuumeen Meksikossa ja kuunteli pelikavereitaan

Lorena Ochoa voitti Women´s British Openin 2007 St Andrewsissa

Meksikolaistähti lopetti uransa maailmanlistan pitkäaikaisimpana ykkösenä 28-vuotiaana.

Annika Sörenstamia pidetään yleisesti maailman kaikkien aikojen parhaana naispelaajana. Siitäkin huolimatta, että Cathy Whitworthilla (88) ja Mickey Wrightilla (82) on enemmän LPGA:n ykköstiloja kuin uransa syksyllä 2008 lopettaneella Sörenstamilla (72).

Maailmanlista otettiin käyttöön vasta helmikuussa 2006, jolloin urallaan loppusuoralla ollut Sörenstam oli ykkönen. Hän piti paikkansa kevääseen 2007, jolloin ohi pyyhälsi hurjaan vireeseen noussut Meksikon Lorena Ochoa.

Kolmen perättäisen kauden (2006-2008) aikana Ochoa voitti 72:sta pelaamastaan hämmästyttävästi 21. Hurjin vaihe koettiin maalis-huhtikuussa 2008, jolloin Ochoa nosti voittokannua seitsemän viikon aikana viidesti. Pienin voittomarginaali oli kolme lyöntiä, suurimmat 10 ja 11 lyöntiä. 

Keskimäärin hän jätti toiseksi jäänyttä pelaajaa tämän jakson aikana 7,4 lyöntiä.

”Haluan olla maailman paras”

Lorena Ochoa kasvoi varakkaan nelilapsisen kolmanneksi vanhimpana asuen Quodalajara Country Clubin kymmenennen viheriön vieressä. Hän aloitti golfin viisivuotiaana ja voitti lähes kaikki juniorikisat, joihin osallistui. 

11-vuotiaana hän tapasi kotikentällään maan silloisen ykköspelaajan Rafael Alarconin, jota Ochoa pyysi valmentajakseen. Alarconin kysyessä mikä nuoren tytön tavoite on, tämä vastasi yksiselitteisesti, ”haluan olla maailman paras.”

Alarcon otti pestin vastaan. Ochoa jatkoi menestyskulkuaan siirryttyään opiskelemaan USA:n puolelle University of Arizonaan, josta vauhtia haki kymmenkunta vuotta aiemmin Annika Sörenstam. 

Ochoan voittokulku jatkui, kahden vuoden opiskelujen jälkeen  hän siirtyi kuitenkin ammattilaiseksi ja pääsi hallitsi vuoden verran nykyistä Symetra Touria.

LPGA:lla ensimmäinen kausi (2003) ei vielä tullut ykköstiloja. Kahden seuraavan vuoden aikana niitä kertyi kolme, ennen edellämainittua 21 voiton jaksoa kolmeen kauteen.

Perhe-elämä meni uran edelle

Viimeiset kolme ykköstilaansa Ochoa saavutti vuonna 2009. Hän oli maailmanlistan ykkönen edelleen keväällä 2010 tehdessään monille varsin yllättävän ilmoituksen lopettamisestaan.

Uransa aikana Ochoa oli moneen otteeseen kertonut mediallekin, että hän haluaa pelata LPGA:lla noin kymmenen vuotta ja nousta maailmanlistan kärkeen.

Ochoa lopetti varsinaisen uransa huhtikuun lopulla 2010. Hän ehti voittaa 27 kisaa LPGA:lla, joista kaksi oli majoreita

”Haluan alkaa työskennellä nimeäni kantavan säätiön hyväksi olla lähempänä perhettäni”, Ochoa perusteli.

Hän on suunnitelmiensa mukaisesti osallistunut joihinkin kisoihin ja näytöspeleihin. 

Ochoa avioitui jo 2009 syksyllä  lentoyhtiö Aeromexicon toimitusjohtajan Andrés Conesa Labastidan kanssa ja pariskunnalla on kolme lasta

Maailmanlistan pitkäaikaisin ykkönen

Lorena Ochoa pelasi LPGA:lla vain seitsemän täyttä kautta ennen siirtymistään perhe-elämään. 

Jälki jonka hän jätti naisgolfin historiaaan, ja vaikutus lajin suosioon Meksikossa on ainutlaatuinen. 

Ochoa hullaannutti meksikolaiset seuraamaan golfia ja omaa menestyskulkuaan. Parhaimmillaan LPGA:n ohjelmassa oli vuosittain kolme kisaa, jotka pidettin Meksikossa.

Maailmanlistalla hän oli ykkönen 158 viikon ajan, ylivoimaisesti pidempään kuin kukaan muu.

Annika Sörenstam kärsii tässä vertailussa luonnollisesti siitä, että hän ehti olla jo ennen listan käyttöönottoa useita vuosia ylivoimainen kuningatar.

Ochoa oli erittäin arvostettu myös pelaajien keskuudessa, aina ystävällinen persoona, jolla oli myös kuuntelemisen taito hallussaan.

USA:n suurimpiin naisgolfin legendoihin kuuluva Nancy Lopez kiteytti Ochoan tavan kohdata ihmisiä seuraavasti:

”Kun tapaat hänet toisen kerran, Lorena muistaa paitsi nimesi, myös pienimmätkin yksityiskohdat keskusteluista joita ensimmäisellä kerralla kävitte.”

Maailmanlistan ykköset 2006-

 Titteliä on vajaan 16 vuoden aikana pitänyt hallussaan yhteensä 15 pelaajaa.  Annika Sörenstam on näistä ainoa eurooppalainen.
Listan nykyinen ykkönen Nelly Korda nousi maanantaina ohi Lexi Thompsonin pitkäaikaisimmaksi USA:n ykköstilan saavuttaista pelaajista.

1. Lorena Ochoa, 158 viikkoa
2. Yani Tseng,  109 
3. Inbee Park, 106
3. Jin Young Ko 106
5. Lydia Ko 104
6. Annika Sörenstam 60
7. Nelly Korda 26 

Maailmanlista

Etsi luettavaa