Hyppää sisältöön

Muistatko Louis Oosthuizenin ja Bubba Watsonin ihmelyönnit Mastersin päätöspäivänä 2012?

Louis Oosthuizen on tehnyt Mastersissa albatrossin lisäksi myös hole in onen 16:lla vuonna 2016

Louis Oosthuizenin (albatross) pallo teki matkaa 22 sekunnin ajan toisella väylällä ennen uppoamistaan reikään. Watson löi uusinnassa kympin metsästä kaikkien aikojen banaanin, joka lopulta sinetöi hänen voittonsa.

Albatrossit, eli kolme alle parin tuloksen tekeminen par-viitosella, tai hole in onen lyöminen par-nelosella on yllättävänkin harvinaista miesten  majoreissa.

Eniten (8) niitä on tehty Open Championshipissa, jota toki on pelattukin pisimpään, 1860-luvulta. US Openissa. ja PGA Championshipissa on kirjattu 3+3 albatrossia, US Mastersissa neljä.

Yhteismäärä on siis 18.

Young Tom Morris teki historian ensimmäisen Open Championshipissa 1870 väylällä, jonka par oli kuusi ja Morrisin tulos siis kolme.  Euroopan ainoassa majorissa pelattiin tämän jälkeen yli sata vuotta ennen seuraava albatrossia

Kaikki muut 16 on lyöty vuosien 1967-2012 välillä, paitsi Gene Sarazenin Augusta Nationalin 15:lla vuonna 1935 tekemä albatross.

Augusta Nationalin kaikilla par-viitosilla on tehty yksi albatross.

Sarazenin tekemä oli näistä  ensimmäinen, mutta ainoa televisiokuviin suorana saatu Louis Oosthuizenin onnistuminen kentän toisella väylällä huhtikuussa 2012 kisan viimeisellä on monella tavalla näyttävin.

Matkaa oli vajaat 230 metriä alamäkeä useita metrejä ja kädessä rautanelonen.

Pallo lensi etelä-afrikkalaisen toivomaan suuntaan noin viisi sekuntia ja aloitti pomppimisen,  rullaamisen kohden viheriön takaosassa ollut reikää. Oheisella videolla kuuluu kohun yltyminen ja lopulta valtava riemu pallon uppoamisesta reikään.

Aikaa osumasta kului 22 sekuntia, joka jäänee majoreiden ennätykseksi albatrossien osalta. 

On perusteltua veikata, että seuraava majorien albatross nähdään ennen pitkää Augusta Nationalissa, jossa on vertailussa muihin majoreihin jo nyt yrityskertaa kohden paras onnistumisprosentti.

US Mastersissa on nyt ja tulevaisuudessa neljä par-viitosta, joka määrä usein puoliintuu US Openissa ja  Open Championshipissa.

Toisena perusteluna on par-viitosten (reiät kaksi, kahdeksan, 13. ja 15.) lyhyys.

Normioloissa  suurin osa pelaajista pääsee onnistuneen avauksen jälkeen jälkeen toisella lyönnillä pituuden osalta viheriölle, 13:lla ja 15:lla usein jopa keskipitkällä raudalla.

Bubba Watson ja Louis Oosthuizen päätyivät US Mastersissa 2012 uusintaan, joka ratkesi ensimmäisellä yrittämällä kentän kymmenennellä.

Watsonin banaani 52 asteisella wedgellä mene maailman kaikkien aikojen maagisimpiin suorituksiin.

Keskeltä metsää 200 metrin matkalta hän synnytti lyöntiinsä lentomatkan ajaksi vahvalla hookilla noin 40 metrin kurvan oikealle. Tämä edesauttoi häntä tekemään parin, jolla voitti kisan Oosthuizenin sorruttua bogiin. 

Bubba Watsonin albatrotrossin taustat ja voiton varmistaneen lyönnin löydät alla olevalta videolta.

Etsi luettavaa