Hyppää sisältöön

Samoojasta tuli viides suomalainen European Tour -voittaja – tässä ovat kaikki kymmenen ykköstilaa

Mikko Korhonen, Mikko Ilonen, Roope Kakko, Sami Välimäki ja Kalle Samooja ovat suomalaiset European Tour- tai DP World Tour -voittajat. KUVAT: GETTY IMAGES

Kalle Samoojasta tuli viides suomalainen European Tour- tai DP World Tour -voittaja. Mikko Ilosella voittoja on viisi ja Mikko Korhosella kaksi. Yhden kerran voittopuhetta ovat päässeet pitämään Roope Kakko, Sami Välimäki ja nyt myös Kalle Samooja

1. Mikko Ilonen Indonesian Open 2007

Mikko Ilonen otti ensimmäisen voiton European Tourilla vuonna 2007. KUVA: Getty Images

Suomen ensimmäinen voitto European Tourilla tuli Aasiassa, kun Mikko Ilonen voitti Indonesian Openin. Kisa pelattiin maan pääkaupungissa Jakartassa. Ilosen voittomarginaali oli kaksi lyöntiä.

Ilonen oli kilpailun voittaessaan 27-vuotias.

2. Mikko Ilonen Scandinavian Masters 2007

Mikko Iloselle palkintokristallin ojensi Jesper Parnevik. KUVA: GETTY IMAGES

Mikko Ilonen otti uransa toisen voiton heti samana vuonna. Nyt kyseessä oli koko luokkaa suurempi kisa eli Scandinavian Masters, joka pelattiin Arlandastadin kentällä.

3. Mikko Ilonen Nordea Masters 2013

Prinssi Daniel ja Mikko Ilonen Nordea Mastersin palkintojenjaossa. KUVA: GETTY IMAGES

Kisan nimi oli vaihtunut Nordea Mastersiksi, kun Mikko Ilonen nappasi uran kolmannen voittonsa. Kisa pelattiin Ruotsin parhaaksi useaan otteeseen valitulta Bro Hof Slottin kentällä.

Ilosen voitto tuli Ruotsissa kolmen lyönnin turvin. Toiseksi sijoittui isäntämaan Jonas Blixt, joka pelaa pääasiassa PGA Tourilla.

4. Mikko Ilonen Irish Open 2014

Kesäkuussa 2014 Mikko Ilonen pääsi juhlimaan Irish Openin voittoa. KUVA: GETTY IMAGES

Irish Openin voitto oli Mikko Iloselle jo uran neljäs. Hänellä oli varaa tehdä viimeiselle reiälle bogi, vaikka toiseksi sijoittunut Italian Edoardo Molinari ylsi päätösreiällä birdieen.

5. Mikko Ilonen Volvo World Match Play Championship 2014

Reikäpelifinaalissa Mikko Ilonen kaatoi Henrik Stensonin. KUVA: GETTY IMAGES

Ilonen kaatoi reikäpeliturnauksen finaalissa itsensä Henrik Stensonin ja nappasi uransa toistaiseksi suurimman palkintoshekin: 650 000 euroa. Virallinen voittosumma oli kuitenkin 375 000 euroa.

6. Roope Kakko Madeira Island Open 2015

Roope Kakko voitti vuonna 2015 European Tourin ja Challenge Tourin yhteiskilpailun. KUVA: GETTY IMAGES

Roope Kakosta tuli kaikkien aikojen toinen suomalaisvoittaja European Tourilla, kun hän vei nimiinsä European Tourin ja Challenge Tourin yhteiskisan Madeiralla. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Scott Henryyn oli kolme lyöntiä.

Turnaus oli pieni, mutta Kakko sai siitä pelioikeuden pääkiertueelle. Rahallinen korvaus oli kuitenkin ihan mukavat 100 000 euroa.

7. Mikko Korhonen Shot Clock Masters 2018

Mikko Korhonen pelaa jatkossa European Tourilla voittajan statuksella.
MIkko Korhonen voitti uransa ensimmäisen European Tour -kisan vuonna 2018 Itävallassa. KUVA: GETTY IMAGES

Mikko Korhosen pitkä kuiva kausi päättyi. Edellisen kerran hän oli ykkönen European Tourin karsintafinaalissa vuonna 2014, mutta yhtään varsinaista ammattilaisvoittoa hänelle ei ole siunaantunut.

Ennen karsintafinaalin voittoa, Korhonen oli juhlinut edellisen kerran voittoa 18-vuotiaiden SM-kisoissa 90-luvulla. Korhonen on 37-vuotias.

8. Mikko Korhonen Volvo China Open 2019

Mikko Korhonen voitti Volvo China Openin toukokuussa 2019.
Suomalaisista Mikko Korhosen lisäksi vain Mikko Ilonen on onnistunut ottamaan useamman kuin yhden European Tour -voiton. KUVA: GETTY IMAGES

Mikko Korhonen pelasi vakuuttavasti läpit turnauksen. Hän svingasi letkeästi ja upotti putteja kylmähermoisesti. 

72 reiän jälkeen Korhonen päätyi tulokseen -20 Ranskan Benjamin Hebertin kanssa. Ratkaisu tuli jo ensimmäisellä uusintareiällä, kun Korhonen upotti viitisen metriä pitkän birdie-putin.

Korhonen talletti voitosta tililleen peräti noin 440 000 euroa, mikä on kaikkien aikojen toiseksi suurin voittopotti suomalaiselle.

9. Sami Välimäki Oman Open 2020

Sami Välimäki nousi uusintaan upottamalla noin viisimetrisen putin Oman Openin päätösreiällä.
Sami Välimäki voitti uransa kuudennen European Tourin osakilpailun. KUVA: GETTY IMAGES

Nuori Sami Välimäki pelasi suomalaisten sydämiin maaliskuussa 2020, kun hän ylsi uusinnassa Oman Openin voittoon.

Välimäen voitto ratkesi vasta uusinnan jälkeen. Siinä hän kukisti uusinnassa Brandon Stonen Etelä-Afrikasta.

10. Kalle Samooja Porsche European Open 2022

Kalle Samooja pääsi juhlimaan voittoa Hampurissa. KUVA: GETTY IMAGES

Kalle Samooja voitti Hampurissa pelatun kisan huikean päätöskierroksen ansiosta. Hän teki sunnuntaina Green Eagle Golf Coursen kenttäennätyksen 64 ja nousi kaukaa takaa kahden lyönnin voittoon.

Tätä ennen Samooja ehti uusia voitosta kaksi kertaa (vuonna 2020 Kyproksella ja vuonna 2019 Sveitsissä), mutta molemmilla kerroilla luu jäi käteen.

Nytkin Samooja epäili kierroksensa jälkeen uusinnan olevan jälleen edessä, mutta pelaaja toisensa jälkeen epäonnistui loppurei’illä, eikä uusintaa tarvittu. Voiton jälkeen 34-vuotiaalla Samoojalla nousivat tunteet pintaan, sillä matka Aura Golfin juniorista pääkiertuevoittajaksi on ollut pitkä.

Etsi luettavaa