Hyppää sisältöön

Moni Euroopan maa on päättänyt lykätä WHS-tasoitusjärjestelmään siirtymistä

Royal and Ancient Golf Club vastaa yhdessä USGA:n kanssa golfin säännöistä.

Moni eurooppalainen golfmaa ei siirry WHS:ään eli uuteen maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmään vuodenvaihteessa. Esimerkiksi Tanskassa lykkäystä perustellaan sillä, että uuden järjestelmän käyttöönotto sujuu mahdollisimman jouhevasti.

Golfin tasoitusjärjestelmä WHS eli World Handicap System astuu voimaan vuodenvaihteessa 2020 ympäri maailman. Tai ei ihan joka puolella, sillä ainakin Tanskassa, Saksassa sekä Englannissa, Walesissa, Irlannissa ja Skotlannissa on uuteen järjestelmään siirtymistä myöhästetty.

Näissä maissa asuu noin puolet Euroopan rekisteröityneistä golfareista. Englanti ja Saksa ovat Euroopan kaksi suurinta golfmaata harrastajamäärän mukaan laskettuna. 
Saksassa ja Tanskassa uusi tasoitusjärjestelmä otetaan käyttöön 1.1.2021, Britanniassa puolestaan marraskuussa 2020.

Lykkäykseen päätyneissä maissa uuden tasoitusjärjestelmän ja siihen liittyvien tietojärjestelmien käyttöönotolle halutaan varata riittävästi aikaa. Esimerkiksi Tanskan Golfliitto perusteli lykkäystä elokuussa sillä, että se haluaa luoda mahdollisimman sujuvan prosessin tanskalaisille golfareille ja golfkerhoille uuteen järjestelmään siirtymiselle.

”Pelkäämme, että liian hätiköidyllä siirtymisellä kokonaan uuteen ja erilaiseen tasoitusjärjestelmään tulee olemaan suuri vaikutus golfkenttien arkeen, ja se voi aiheuttaa turhautumista klubien henkilöstölle, vapaaehtoisille ja tanskalaisille golfareille”, Tanskan Golfliiton toiminnanjohtaja Morten Backhausen sanoi elokuussa lähetetyssä tiedotteessa.

Tanskan Golfliiton mukaan kiireellinen aikataulu johtuu siitä, että Euroopan Golfliitto on omissa määritystyössään puoli vuotta aikataulua jäljessä. Sen vuoksi EGA on myöntänyt WHS-tasoitukseen siirtymiselle vuoden lisäaikaa oman harkinnan mukaan.

Tähän EGA:n myöntämään lisäaikaan sen jäsenmaista on Tanskan lisäksi tarttunut ainakin Saksa, joka haluaa rauhassa rakentaa ja tiedottaa uudesta tasoitusjärjestelmästä golfseuroille ja lajin harrastajille.

Myös Britanniassa halutaan varata riittävän pitkä siirtymäaika uuteen järjestelmään siirtymiselle. Congu-tasoitusjärjestelmässä mukana olevat golfliitot Englannista, Irlannista, Skotlannista ja Walesista vahvistivat puolestaan maanantaina, että ne siirtyvät uuteen WHS-järjestelmään vasta ensi vuoden marraskuussa. 

Sen sijaan ainakin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa aikataulu on pidetty ennallaan eli uuteen järjestelmään siirryttäisiin alkuperäisen aikataulun mukaan 1.1.2020.

Yli sadalle suomalaiselle golfkentälle toiminnanohjausjärjestelmän toimittava NexGolfin toimitusjohtaja Jere Polven mielestä käyttöönottoa tulisi myöhästyttää, koska hänen mielestään kolmessa kuukaudessa eri tietojärjestelmiä ja niiden välisiä integraatioita eli yhteenliittymiä ei ehditä saada idioottivarmoiksi.

GoGolf uutisoi eilen, että NexGolf turvautui aiemmin tällä viikolla varsin poikkeukselliseen toimenpiteeseen lähettämälle asiakaskentille tiedotteen, jossa se pyysi kenttiä vaatimaan WHS:n käyttöönoton lykkäämistä vuodella.

Suomen Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoi eilen GoGolfille, että Suomessa järjestelmä otetaan käyttöön suunnitellussa aikataulussa 1.1.2020. Hänen mukaansa tästä aikataulusta pitävät kiinni myös Ruotsi ja Norja.

WHS:n idea on yksinkertainen ja hyvä, sillä nykyään on kuusi eri tasoitusjärjestelmää ja jatkossa vain yksi. Uuden tasoitusjärjestelmän idea on yksinkertaistettuna se, että uudessa järjestelmässä tasoitus lasketaan kahdeksan parhaan golfkierroksen keskiarvo 20 edellisestä kierroksesta.

Lisäksi tasoitusryhmät poistuvat ja kaikki voivat pudottaa tasoitusta harjoituskierroksilla ja yhdeksän reiän kierroksilla. 

Etsi luettavaa