Hyppää sisältöön

Molinari on kyykyttänyt tähtiä jo vuoden verran – Woods tarvitsee a-peliään voittaakseen Mastersin

Francesco Molinari on Augustassa omassa luokassaan bogien välttämisessä

Kuuma putteri ja bogien välttäminen tuovat menestystä sunnuntaina – Molinariilla iso haaste edessään.

Kello 14.30 käynnistyvän Mastersin neljännen päivän suuria kysymyksiä on käytännössä kaksi

Ensimmäinen:

-Kyetäänkö kauden ensimmäinen major pelaamaan ilman ukkosen aiheuttamia katkoja loppuun sunnuntaina?

Toinen:

Pystyykö Francesco Molinari voittamaan Open Championshipin tavoin majorin Tiger Woodsin kanssa pelatessaan, vai joko Woods on kypsä voittamaan 15:n majorinsa?

Kysymyksen oleellisen jatko-osan, ”…, vai nouseeko Augustan sankariksi joku muu?”,  kovin monet tuntuvat jättävän kokonaan pois.

Sääennusteet  kertovat keskenään hyvinkin ristiriitaisia tietoja ukkosmyrskyjen alkamisen ajankohdasta. Yleisin veikkaus on, että paikallista aikaa iltapäivällä riski pelin keskeytykselle on suurimmillaan.

Molinarilla hurja saldo mies miestä vastaan

Molinarin voiton puolesta puhuu paitsi kahden lyönnin johto,  hänen viimeisen vuoden päänahkansa voittokisoissa, sekä varmuus meneillään olevassa Mastersissa.

Pieni kertaus on paikallaan…

Alkukauden 2018 varjojen mailla tuloksellisesti pelannut Molinari sai toukokuussa Wentworthissa BMW PGA Championshipissa päätöspäivänä parikseen Rory McIlroyn.  Italialainen pisti vasten yleisiä odotuksia ennakkosuosikki McIlroylle luun kurkkuun.

Molinari 69, McIlroy 71. 

Tigerin isännöimässä PGA Tourin kisassa, Quicken Loans National, rinnalla oli viimeisenä päivänä Abraham Ancer, joka rakensti tuloksen 72 lyöntiä. Molinarilla oli ”flow” päällä, kymmenen lyöntiä parempi 62 syntyi hurmoksellisen pelin tuloksena. Täystyrmäys tuotti jo toisen näytön muutaman viikon sisään siitä, kuinka päätöspäivänä tilanteet viedään maaliin.

Suurin hetki koitti heinäkuussa Open Championshipissa. Ennen sunnuntain kierrosta Molinarin edellä olleet Xander Schauffele, Kevin Kisner ja Kevin Chappell taipuivat kierroksen aikana. Samassa ryhmässä näiden edellä pelanneet Molinari ja Tiger Woods saivat mahdollisuutensa. Woodsista (71) ei ollut mestariksi, Molinarin 69 riitti uran ensimmäiseen ykköstilaan majorissa.

Lyöntipelikisojen viimeisenä kruununa on ykköstila Arnold Palmerin kilpailusta.  Sunnuntaina kärkiparissa olleet McIlroy ja Matthew Fitzpatrick  hyytyivät tuloksiin 72 ja 71.  Kaukana heidän edellään kiertänyt Molinari otti ohituskaistan, hämmentävän kova tulos 64 toi kauden 2019 ensimmäisen voiton.

Kun tähän menestysten listaan lisää vielä Molinarista viisi voittoa viidestä Ryder Cupissa (2018), sekä kuusi voittoa seitsemästä pelistä WGC:n reikäpelikisoissa pari viikkoa sitten,  itseluottamus on enemmän kuin kohdillaan.

Sunnuntaina ollaan kuitenkin Tigerin valtakunnassa Augusta Nationalilla, josta mestarilla on neljä ykköstilaa. Molinarin paras sijiotus on 19:s.

Hyökkää, mutta älä unohda puolustamista

Mastersin päätöspäivänä tapahtuu perinteisesti paljon, eikä voittotaisto käydä suinkaan Molinarin ja Woodsin välillä. Kunakin kolmena päivän on ollut eri sankarit, päivien parhaat tulokset järjestyksessä 66,65,64. 

Muutaman lyönnin takaa voi hyvinkin nousta voittotaistoon. Etenkin jos Molinari vastoin viimeisen 11 kuukauden kuntopuntariaan sortuisi pelaamaan heikon kierroksen.

Bogien vähäinen määrä on tilasto, jossa Molinari on kymmeneen ensimmäiseen haastajaansa nähden Mastersin kolmella ensimmäisellä kierroksella tyystin omassa luokassaan.

Sijoilla 2-11 olevat pelaajat ovat tehneet keskimäärin 6,2 bogia (mukaanlukien tuplat) , Molinari vain yhden. Otanta kierrosten määrän suhteen on pieni, mutta se on meneillään olevasta kisasta. 

Haastajien ensimmäinen haaste on selvitä Molinaria pienemmmällä bogimäärällä kierroksestaan ja rakentaa hyviä birkkupaikkoja.

Tony Finau oli lennossa kolmannella kierroksella kahdeksalla birkullaan. Hän on selvinnyt yhteensä kolmella bogilla. Finauta vastaan puhuu kuitenkin kokemattomus majoreissa menestymisestä. US Openissa 2018 Koepka (68) kukisti päätöspäivänä Finaun (72) neljällä lyönnillä, Xander Schauffele (68) teki saman tempun Finaulle (71) WGC:n kisassa Shanghaissa. Toisaalta Finau jää kärkiryhmässä ennakkoon outsideriksi, paineet ovat Woodsilla ja Molinarilla.

Tiger tuntee Augusta Nationalin kentän ja olosuhteet ylivertaisesti kilpakumppaneihinsa nähden. Takaa-ajana hän on menestynyt majroteita lukuunottamatta PGA Tourilla todella kovalla prosentilla. Kysymysmerkki on kuitenkin syytä heittää avauslyöntien varmuuteen. Lauantaina Woods oireili draiverinsa kanssa sisääntulossa, mutta selvisi lipsumisistaan ( 9,11,13) kunnon pelimiehen tavoin. 

Brooks Koepka on roikkunut kärjen tuntumassa, vaikka kortissa on jo kuusi bogia ja yksi tupla par-viitosella. Puttikaan ei ole uponnnut odotetusti. Kakkosryhmässä kiertäminen voi osoittautua henkisesti helpommaksi. Mikäli Koepka välttää bogit aiempia päiviä tehokkaammin, nousu voittotaistoon on jopa todennäköistä.

Xander Schauffele jäi viimeisten reikien toilailuillaan viiden lyönnin päähän Molinarista. Perjantaina parhaan tuloksen tehnyt nuorukainen on parhaimmillaan tehokas birdiekone, joka hyvän startin saatuaan voi viedä tikkarin suusta myös Mastersin kärkimiehiltä.

Pidemmälle viety ennustaminen on vaikeaa, jopa turhaa. Varmaa on ainoastaan se, että viimeisestä kierroksesta voi hyvinkin tulla yksi kisan historian parhaista.

Kilpailun tulospalvelu, livescoring

Etsi luettavaa