Hyppää sisältöön

Millaiset ovat optimaaliset vartalon kulmat alkuasennossa? Rakenna alkuasento huolella

Talvi on perusteiden kertaamisen aikaa. Alkuasento luo pohjan tasapainolle, voimantuotolle ja lyönnin suunnalle.

Alkuasennon optimaaliset kulmat mahdollistavat oikeansuuntaisen ja tehokkaan vartalonkierron. Kierto taas vaikuttaa oleellisesti svingin suuntaan.

Etäisyys ja suunta

Alkuasento voidaan ajatuksellisesti rakentaa alhaalta ylöspäin. Säärien tulee olla melko pystyssä, jotta vartalon kierto mahdollistuu, mutta lantiossa tarvitaan kulmaa, jotta osuma-alueella säilyy käsien tila liikkua.

Kun käsivarret ojentuvat olkapäistä kevyesti ulospäin, jää kämmenten ja reisien väliin yli kämmenen mittainen väli. Käsivarsien, hartioiden, lantion ja polvien linja tulisi lähtökohtaisesti olla kohdelinjan mukainen.

Alkuasennon optimaaliset kulmat mahdollistavat oikeansuuntaisen ja tehokkaan vartalonkierron.

Alkuasennon optimaaliset kulmat mahdollistavat oikeansuuntaisen ja tehokkaan vartalonkierron.


  • Mainos: Ilmoittaudu GoGolfin suosituille talvikursseille pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.

Pallon paikka ja nivelkulmat

Rautalyönnin alkuasennossa vasen poski, kämmenet ja pallo muodostavat pystysuoran linjan.  Jalkaterät ovat avoimet, jotta nilkan ja polven nivelkulmia on helpompi hallita taakse viennissä.

Rautalyönnin alkuasennossa vasen poski, kämmenet ja pallo muodostavat pystysuoran linjan. Jalkaterät ovat avoimet, jotta nilkan ja polven nivelkulmia on helpompi hallita taakse viennissä.

Edestä katsottuna painopiste jakautuu keskiraudoilla lyötäessä tasan. Tällöin vasen poski, kämmenet ja pallo muodostavat pystysuoran linjan.

Jalkaterät ovat avoimet, jotta nilkan ja polven nivelkulmia on helpompi hallita taakseviennissä.

Nivelkulmien ”pito” luo kiertoliikkeelle tukipisteen, joka on oleellinen tekijä voimantuotossa. Tukipiste mahdollistaa vastavoimien syntymisen svingin aikana.

Vakioi liikesuunta ja ajoitus

Harjoitellessa on hyvä käyttää apuna suuntatikkuja pallon ulkopuolella ja pelaajan ja pallon välissä.

Harjoitellessa on hyvä käyttää apuna suuntatikkuja pallon ulkopuolella ja pelaajan ja pallon välissä.

Harjoitellessa on hyvä käyttää apuna suuntatikkuja pallon ulkopuolella ja pelaajan ja pallon välissä. Näin luot tietoisuuden eri kehonosiin siitä, miltä tuntuu seisoa ”suorassa” alkuasennossa kohdelinjaan.

Laittamalla suuntatikku pallon eteen kohdelinjalle lisäät tietoisuutta liikesuunnasta kohteeseen. Neutraalista tähtäyslinjasta on lyönnin ajoituksen toistettavuus helpoiten saavutettavissa.

Kuvauspaikka: Dubai Hills Golf Club

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Hän opettaa Hills by GoGolfissa, Leppävaaran GoGolf Rangella ja GoGolf Loungessa. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista. Suosituille talvikursseille pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella ilmoittaudut suoraan täältä. Kurssit alkavat pyöriä marraskuussa.

Etsi luettavaa