Hyppää sisältöön

Miksi PGA Tourin pelaajat valitsivat Cantlayn, vaikka faktat FedEx Cupin voittoa lukuunottamatta puhuvat Jon Rahmin puolesta?

Jon Rahm oli voittojen määrää lukuunottamatta kaikilla mittreilla Patrick Cantlaya edellä kaudella 2021

PGA Tourin pelaajat äänestivät Patrick Cantlayn vuoden pelaajaksi ohi kaikilla oleellisilla listoilla tämän edellä olleen maailmanlistan ykkösen.

Eihän sillä nimellä, joka PGA Tourin pelaajien äänestyksessä kauden parhaaksi valitaan juuri ole merkitysta Suomen vinkkelistä katsottuna. Silti allekijoittanutta jäi ihmetyttämään Patrick Cantlayn valinta ohi Jon Rahmin. Kun tarkemmin tilastoihin asian tiimoilta syvennyin, ihmetys kasvoi entisestään.

Patrick Cantlay olisi perusteltu valinta, jos äänestettäisiin vuoden parasta FedEx Cup -pelaaajaa. Siitäkin huolimatta, että Jon Rahm oli keskinäisessä vertailussa kolmessa finaalikisassa kahdesti edellä.Lyönneissä kaksikko oli tasoissa.
Mutta kun kyseessä on PGA Tour, Player of the year, Rahmin syrjäyttäminen tuntuu kovin kummalliselta.

Taustaa valinnoille:

PGA of America ja PGA Tourin pelaajat valitsevat molemmmat omat ykkösensä PGA Tourin kauden päättymisen jälkeen.
PGA of American valinta tulee suoraan järjestön laatimasta pistetaulukosta. Jon Rahm oli tässä listauksessa ylivoimainen. 

  PGA Tourin jäsenet äänestävät mies ja ääni periaatteella luoden kukin oman makunsa mukaan kriteerinsä. PGA Tourin äänestykseeen  pelaajille annettiin viisi vaihtoehtoa, joista äänestää. Listalla olivat:

 • Jon Rahm
 • Patrick Cantlay
 • Bryson DeChambeau
 • Harris English
 • Collin Morikawa

Masters Tournamentin sankari Hideki Matsuyama ei ollut listoilla.

Patrick Cantlay tuli valituksi. Vaalivilppiä tuskin kukaan epäilee, silti Cantlayn valinta on faktojen perusteella mielestäni hyvin kummallinen. Perinteidensä mukaisesti PGA Tour ei julkaise äänijakaumaa tai annettujen äänien määrää.

Seuraavassa taustaa:

Cantlaya hehtkutettiin heti FedEx Cupin finaalin, Tour Championshipin jälkeen neljän voiton miehenä. PGA Tour organisaationa (jossa pelaajat ovat jäsenyytensä kautta ”osakkaita”) tekee yhteistyökumppanilleen FedExille markkinointityötä ja peeärrää parhaansa mukaan. Syykin on selvä, FedEx Cupin menestysten kautta 125 Tourin parasta jakaa kausittain 60 miljoona taalaa bonuksia. Käytännössä siis 1/2 miljoonaa palkituksi tulevaa pelaajaa kohden.

Seuraavaksi eniten voittaneilla tolppia oli kaksi, näiden joukossa ehdokkaista DeChambeau, Morikawa, sekä Harris English. Jon Rahmlla oli vain yksi ykköstila.

Patrick Cantlay pelasi loistavasti FedEX cupin finaalit ollen lyönneissä paras BMW Championshipissa, kovan taistelun ja uusinnan jälkeen Bryson DeChambeaun kanssa. Hän voitti myös jo syksyllä 2020 Zozo Championshipin, sekä Jack Nicklauksen isännöimän The Memorialin.
Tämän kisan kannalta oli surkeaa, että ennen viimeistä kierrosta kuudella johtanut Jon Rahm menetti lähes varman ykköstilansa saatuaan positiivisen tuloksen koronatestistä. 

Neljänneksi voitoksi Cantlaylle merkittiin Tour Championship.

Tämä on kuitenkin lyönneillä laskettuna tietoista sumutusta. Parhaiten pelanneet Jon Rahm ja Kevin Na (-18) tekivät peräti kolme lyöntiä Cantlaya (-15) paremman tuloksen. Myös Xander Schauffele (-16) oli Cantlayn edellä.

Maailmanlistan kautta löytyvät myös lyöntitulokset.  Na ja Rahm jakoivat ykkösen-ja kakkosen saamat pisteet, Cantlay jäi tässä jaossa oikeutetusti neljänneksi.

Cantlay sai ”voittonsa” FedEx Cupissa ja Tour Championshipissa siksi, että kyseeessä oli tasoituksellinen kisa, jossa pistelistaa johtanut Cantlay sai 2-10 lyöntiä etumatkaa muihin verrattuna.

Jon Rahm ei häveliäisyyssyistä ole julkisuudessa lähtenyt piipittämäään äänestystulosta vastaan. Faktat sille, miksi PGA Tourin pelaajat äänestivät ”eriskummallisesti” täydellisessä sillassa vertailussa Rahmia vastaan ollutta Cantlaya tulevat seuraavassa:

 • Jon Rahm oli oli PGA Tourin lyöntikeskiarvolistalla ylivoimainen ykkönen, ka. 69,30. Cantlayn vastaava luku oli  69,73
 • Kauden aikana pelattiin poikkeuksellisesti kuusi majoria ja kerran Players Championship sekä reikäpelimestaruus. Rahm voitti US Openin, oli kaikissa kuudessa suurkilpailussa 2021 kymmenen joukossa. Cantlay ei kertaakaan. Rahm oli kaikissa kahdeksassa Cantlayn edellä.
 • Kisoja, joissa molemmat pelasivat oli 17. Rahm oli 14 kertaa parempi, Cantlay kolmasti.16:ssa lyöntipelikisassa Rahm voitti Cantlaya murhaavasti 56 lyöntiä kaikki kierrokset yhteen laskien.
 • Maailmanlistan pisteissä tarkastelujaksolla Rahm on selkeästi Cantlaya edellä.
 •  Ainoa vertailu jossa Cantlay on edellä, on voittojen määrä. Tour Championshipissa parhaan tuloksen tekivät Na ja Jon Rahm, ei suinkaan Cantlay. ”Oikeat” luvut voittojen/ lyöntimäärän osalta ovat Cantlay 3 – Rahm 2. 
   

Lopputoteama: PGA Tourin pelaajat ovat arvotuttaneet äänestyksessä FedEx Cupin voiton hämmästyttävän korkealle ja / tai jättäneet tutustumatta muihin, esimerkiksi edellä mainittuihin faktoihin kaudesta 2021. 

Vuoden pelaaja, PGA of America / PGA Tour, players

Etsi luettavaa