Hyppää sisältöön

Mikko Rantanen puolustaa speedgolfin maailmanmestaruutta: ”Parin alle on pelattava ja pidettävä syke oikealla tasolla”

Uran kolmannet MM-kisat Floridassa ovat kulminaatiopiste Mikko Rantasen speedgolf -uralla.

Syksyllä 2018 MM-kultaa voittanut Mikko Rantanen tietää, että tittelin uusiakseen hänen pitää pelata perättäisinä päivinä 5 700 metrinen kenttä alle parin ja noin 50 minuutissa kierrosta kohden.

Mikko Rantanen kiertää maanantaina ja tiistaina Speedgolfin MM-kisoissa Floridan St. Augustinessa jo aktiiviajoilta itselleen tuttua Slammer & Squire -kenttää, jonka suunnittelusta ovat vastanneet legendat Gene Sarazen sekä Sam Snead.

Osallistujia yleisessä sarjassa on parikymmentä, näistä suomalaisia neljäsosa, eli viisi. Rantasen lisäksi menestystä hakevat Jari Pitkälä, Henrik Honkalehto, Marko Kuningas ja Lauri Alakuijala.

Suomen speedgolfaajat MM-kisoissa: Milla Hallanoro, Henrik Honkalehto, Jari Pitkälä, Mikko Rantanen, Lauri Alakuijala, Marko Kuningas.
Kuvasta puuttuu seniorisarjassa kilpaileva Timo Eskeli.

Rantanen on 51-vuotiaana yleisessä sarjassa suosikeista iäkkäin ja kotimaisista speedgolfissa tienavaaja. Hän oli ensimmäisenä suomalaisena mukana jo 2016 kisoissa, joissa joutui toisena päivänä jättämään kahdeksannelta sijalta kisan kesken pohkeen revähdyksen vuoksi.

Kaudella 2018 USA:ssa pidetyissä MM-kisoissa Rantanen räjäytti pankin voittamalla mestaruuden yhden sekunnnin erolla ennen supersuosikki Jamie Reidia.

Uusi-Seelantilainen on käynnistyvässä kisassa suursuosikki yhdessä kaksinkertaisen maailmanmestarin (2012,2014) Irlannin Rob Hoganin kanssa.

Mikko Rantanen aloitti speedgolfin vasta keväällä 2015. MM-kilpailut 2016 olivat hänelle käytännössä ensimmäinen kilpailu.

Mikko Rantanen työn touhussa Talissa 25.8 pelatussa kilpailussa. Birdie tap-in matkalta kentän yhdeksännellä syntyi lähes tasan minuutti sen jälkeen, kun maailmanmestari oli lyöntipaikalla.

”Tilanne työelämässä ja perheellisenä oli sellainen, että täyden kierroksen pelaaminen matkoineen kuuden tunnin urakkana oli niihin vaikeasti sovitettavissa. Olin jo juossut marathoneja, joten pohjaa kestävyyttä kysyvään lajiinkin oli pohjilla. Kokeiltuani speedgolfia jäin koukkuun.”

Kaudella 2017 Mikko Rantanen perusti Suomeen kotimaisen kiertueen, jonka pyörittämisestä hän on vastannut kuuden vuoden ajan.

”Ilmoitin jo päättyneen kesän aikana pelikavereille ja sidosryhmille, että kapula tourin vetämisen osalta siirtyy seuraavalle. MM-kisojen jälkeen on aika siirtää fokusta ”normigolfiin” kotimaiselle Senior Tourille (50+), jolla jo edelliskaudella kilpailin”, Rantanen kertoo suunnitelmistaan.

Maailmanmestarin titteliä hän on saanut pitää koronaviruksen aiheuttamien kisojen peruutusten vuoksi neljä vuotta.

Jari Pitkälä  (vas.) pelasi heinäkuussa harjoituskierroksen maailman kuuluisimman speedgolfarin Jamie Reidin kanssa
Speedgolfiin ammattimaisesti panostava Jari Pitkälä (vas.) haki lajin legendoihin kuuluvalta Jamie Reidiltä oppia tämän vieraillessa Pickalassa pidetyissä SM-kisoissa kesällä 2019.

Floridan kilpailussa valtaosa suosikeista on samoja, joita Rantanen on kohdannut aiemmissa MM-kisoissa, sekä kansainvälisissä kisoissa, joita järjestetään lajissa edelleen harvakseen.

”Osanottajien määrä jäi pienemmäksi kuin yleisesti kuviteltiin. Kärjen osalta taso on aiempaa kovempi. Reid ja Hogan mukaan laskien mitaleista taistelee kymmenkunta pelaajaa, näiden joukossa on suomalaisia”, Rantanen viittaa itsensä lisäksi etenkin Jari Pitkälän ja Henrik Honkalehdon mahdollisuuksiin kivuta kärkikolmikkoon.

Tennis vaihtui nopeasti golfiin

Rantanen aloitti golfin harrastamisen 1980-luvun alussa Tansaniassa, jossa hän asui perheensä kanssa isän työn johdosta.

”Isompi kipinä lajiin syttyi muutama vuosi myöhemmin muutettuamme Etelä-Afrikkaan.”

1989 Mikko Rantanen teki debyyttinsä kotimaan kisakentillä ja voitti heti alkuun juniorien SM-kultaa Siilinjärvellä TarinaGolfin -kentällä.

Hänellä oli tässä vaiheessa jo stipendi pääharrastuksensa tenniksen kautta USA:ssa collegeen.

”Golf alkoi niihin aikoihin tuntua mieluisammalta urheilumuodolta, saimme ripeästi vaihdettua stipendin samaan kouluun golfohjelman puolelle”, Rantanen muistaa.

1,5 vuotta collegea käytyään Rantasen oli aika siirtyä maineikkaaseen Georgia Tech -yliopistoon, jossa opiskelu- ja pelikavereiksi tulivat muun muassa maailmanlistan ykköseksi kivunnut David Duval, sekä The Openin Tom Watsonin nenän edestä vuonna 2009 voittanut Stewart Cink.

Rantanen menestyi erinomaisesti, voittaen myös henkilökohtaisia kisoja yliopistojen välisissä taistoissa.

Georgia Techin ”dreamteam” jäi kuitenkin parhaimmillaankin NCAA:n joukkuekisan finaalissa hopealle, joka edelleen muistuu karvaana Rantasen mieleen.

Kotimaisilla kentillä Rantanen menestyi ja pelasi maajoukkueissa. Hän voitti Suomessa tärkeimmät, SM-kultaa ja Erkko Trophyn. Ammattilaiseksi siirryttyään hän nousi Challenge Tourille, jossa sijoittui kymmenen joukkoon yksittäisissä kisoissa yltämättä kuitenkaan ykköseksi.

Kilpauransa jälkeen Mikko Rantanen on työskennellyt toiminnanjohtajana Suomen PGA:ssa ja Golfliitossa, johtanut nykyistä Finnish Touria ja ollut kahteen otteeeseen, yhteensä kymmenen vuoden ajan Golf Gamebookin toimitusjohtajana.

Edellämainittujen toimien välissä Rantanen ehti perustaa Timo Rauhalan kanssa myös golfalan konsultointiin erikoistuneen Golf Mentors -yrityksen, josta jättäytyi takaisin Golf Gamebookille siirryttyään syrjään.

Viimeiset pari vuotta Rantanen on rakentanut uutta uraa it-alalla myyntipäällikkönä 3Step IT Groupissa.

Syke täytyy pitää oikealla tasolla

Kotimaisissa kilpailuissa, kuten myös ulkomailla Rantanen on menestynyt speedgolfissa golftaidoillaan, muita kärkinimiä paremmilla tuloksilla . Lähtökohtaisesti hän on käynnistyvässä kisassa paras tuloksentekijä yhdessä Ruotsin Andreas Finnin kanssa.

Finn kävi heinäkuussa voittamassa avoimet SM-kisat. Rantanen jäi kisassa neljänneksi. Loppukesästä ja syksyllä Rantanen ehtinyt tiukentaa etenkin fyysistä treeniään.

Talissa elokuun lopulla pidetyssä kisassa Rantasen juoksu oli osallistujista vauhdikkainta (45 min 29 sek), lyöntimäärässä (71,par) hän jätti toiseksi tullutta kuusi lyöntiä.

Kun MM-kulta jätetään laskuista pois, nostaa MIkko Rantanen parhaaksi suorituksekseen kierroksen Salo Golfin kentällä

”18 reikää sujahti aikaan 37 minuuttia ja 13 sekuntia. Lyöntejä kertyi 76, neljä yli parin. Siinä tuli lopussa muutama virhe. Mutta yhteistuloksena se on paras, johon olen kyennyt (113,13).”

”Olen nyt paremmassa juoksukunnossa kuin koskaan aiemmin speedgolfia pelatessani. Kykenen hyvin pelaamaan kuuden minuutin kilometrivauhdilla sykkeen pysyessä vielä oikealla tasolla. Minulla keskisyke on kierroksella 160-166 välissä. Jos se nousee yli 170:n, menee lyöminen liian vaikeaksi”, Rantanen tietää kokemuksesta.

MM-kisojen pelikirja on Rantasen osalta varsin yksinkertainen. Mailoja on kantobägissä viisi tai kuusi, riippuen siitä ottaako hän draiverin kierrokselle.

”Pallo on pidettävä kentällä, lähestymisissä ei saa mennä pitkäksi. Siinä kuluu yllättävän paljon aikaa. Birdejä tulee sillä lyömisen tasolla, jonka olen juoksuvauhtiini saanut yhdistettyä. Jos saan minimoitua bogien määrän, kykenen pelaamaan alle parin normikentän”, mestari tiivistää menestysreseptin.

Mikko Rantanen pinkoi speedgolfin maailmanmestariksi.
Mikko Rantanen käynnistää maanantaina kisakierroksensa hieman kello 18 jälkeen Suomen aikaa.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa siitä, että suosikit Jamie Reid ja Rob Hogan kipittävät kentän lävitse oletettavasti 7-8 minuuttia Rantasta nopeammin.

”Minun pitää olla lyönneissä saman verran, mielellään enemmänkin, heitä parempi. Voitto on mahdollinen. Virallinen tavoite sijoilla 3-5.”

MM-kisat käynnistyvät yleisen sarjan osalta maanantaina kello 17.00 Suomen aikaa.

Tiistaina lähtöajat venyyvät ennakkotiedon mukaan huomattavasti myöhäisempään. Maailmanmestarin nimi on selvillä vasta puolenyön maissa Suomen aikaa.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa