Hyppää sisältöön

Mikko Ilonen vs. Sami Välimäki European Tourilla uran alkuvaiheilla: Välimäki ylivoimainen yhtä mittaria lukuunottamatta

Mikko Ilonen saavutti majorissa menestystä jo uransa seitsemännessä ET-kilpailussa

Sami Välimäki on ehtinyt reilun 22 vuoden ikään ehtinyt saavuttaa huomattavasti enemmän kuin Mikko Ilonen samanikäisenä.

Vertailu Suomen golfin ylivoimaisesti eniten saavuttaneen pelaajan Mikko Ilosen ja huippua kohden nopeaa nousua tehneen Sami Välimäen välillä kertoo sen, että Välimäki oli yhtä mittaria lukuunottamatta huomattavasti edellä, kun miesten saavutuksia verratataan Välimäen nykyisen iän aikaan.

Sami Välimäki oli jouluaattona 22 vuoden, viiden kuukauden ja kahdeksan päivän ikäinen. Mikko Ilonen  oli samanikäinen  huhtikuun lopulla 2002.

Seuraavassa vertailua mestarien välillä:

Kilpailujen määrä European Tourilla ja menestys:

Sami Välimäki 20 kilpailua

-Voitto Omanissa uran kuudenessa  kisassa. Yhden kerran toinen ja viides, kahdesti kuudes, kerran seitsemäs ja kymmenes. Seitsemän top 10-sijoituksen lisäksi kolmasti sijoilla 13-18.

Mikko Ilonen 17 kilpailua

-Kahdesti yhdeksäs, kerran 14.

Muut kilpailut ja menestykset

Välimäki ehti menestyä kaudella 2019 loistavasti kolmostasolla Saksan kiertueella voittaen kolmasti. Hän voitti myös samana vuonna Finnish Tourin suurimman kisan kotikentällään Nokialla.

Ilonen pelasi alkukesään 2001 asti amatöörinä. Hän saavutti Amateur Championshipin voiton vuonna 2000. Kokemuslistalle kertyi tästä johtuen osallistuminen ET-kisojen lisäksi Australian Openiin sekä Arnold Palmerin ja Jack Nicklauksen isännöimiin PGA Tourin kisoihin.

Sijoitus maailmanlistalla

Sami Välimäki: 70.

Mikko Ilonen 296.

Ansiot ja sijoitukset ET:n pistelistalla

Sami Välimäki 807 000 €. Kauden 2020 Race to Dubai-listalla Välimäki oli 11.

Mikko Ilonen 191 000 €. Kauden 2002 rahalistalla Ilonen oli kauden päätteeksi 103.

Kokemukset ja menestykset majoreissa

Tällä listalla Mikko Ilonen on selvästi Välimäkeä edellä. 

17:sta ET-kisasta peräti kolme oli majoreita. Vuoden 2000  Open Championshpiin St.Andrewsiin hän pääsi kirittämään Tom Watsonia ja Ian Woosnania. Ilonen karsiutui yhdellä lyönnillä. 

Mastersissa huhtikuussa 2001 Ilonen sai pelikaverikseen kisan voittaneen Tiger Woodsin. Karsiutuminen oli kohtalona selvällä marginaalilla, mutta kokemus uransa parasta jaksoa pelanneen Woodsin ryhmässä pelaten tietysti omassa luokassaan.

Nuoruusvuosiensa ylivoimaisesti parhaaseen saavutukseen Ilonen ylsi 2001 Open Championshipissa, johon hän pääsi karsintojen kautta.

Ensimmäisen päivän jälkeen 21-vuotias Ilonen oli kolmantena. Kahdella seuraavalla hän putosi keskikaartiin, mutta pelasi viimeisenä päivänä parhaan tuloksen nousten lopullisella listalla sensaatiomaisesti yhdeksänneksi.

Sami Välimäki sai osallistumisoikeuden syksyn 2020 US Openiin Englannissa ja Walesissa saavuttamiensa menestysten ansiosta. Debyytti Winged Footin kentällä tuotti karsiutumisen yhteistuloksella 150,+10.

Ilosen ursa European Tourilla käynnistyi kesällä 2000,  toistaiseksi viimeisen kisansa hän pelasi 18,5 vuotta myöhemmin Etelä-Afrikassa. 

Kisoja kertyi yhteensä 396.  Sami Välimäen kisamärä 20 on siis reilut viisi prosenttia Ilosen kokonaismäärästä.

Etsi luettavaa