Hyppää sisältöön

Mikko Ilonen: ”Pitkälle lyövät tähdet ovat vahvoilla PGA Championshipissa”

Mikko Ilonen sijoittui vuonna 2014 PGA Championshipissa seitsemänneksi

Ilonen nousi 2014 PGA:ssa taistelemaan voitosta sijoittuen lopulta seitsemänneksi. Vahvimmaksi esityksekseen uran varrelta hän nostaa Nordea Mastersin, jossa Alex Noren jäi aseettomaksi.

Mikko Ilonen oli torstaina Kytäjä Golfissa esittelemässä yrityksensä, Ilonen Designin Masterplania Kytäjän South East Courselle.

Tästä aiheesta GoGolfissa artikkeli viikonlopun aikana.

Torstaina käynnistyvää PGA Championshipia Ilonen seuraa päivittäin TV:n välityksellä.

”Tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan seuraan, en kuitenkaan yhtäjaksoisesti”, hän kertoi tiedotustilaisuuden yhteydessä.

Kiawah Islandin Ocean Coursella hän ei ole pelannut, mutta on lyhyen kaavan mukaan nostanut itsensä kartalle hahmottaakseen lähtökohtaa.

”Kaikkien aikojen pisin major-kenttä, leveät väylät. Pitkälle lyövät maailmantähdet hierovat tyytyväisinä käsiään. Vaikeaa on kuvitella, että joku Zach Johnsonin tyyppinen tarkka, mutta lyhyt nakuttaja tai kokematon pelaaja nousisi voittoon. Uskoisin, että kisan voittaa joku iso tähti”, Ilonen määrittelee nostamatta ketään tähdistä omaksi suosikikseen.

Ilonen työskentelee kentänsuunnittelun lisäksi manageritoimistonsa Sportyardin nimiin tallin pelaajien, muun muassa Kalle Samoojan ja Tapio Pulkkasen kanssa.

”En ole koronaikana päässyt kisoihin heitä katsomaan, mutta yhteyksiä työasioiden johdosta pidetään.”

Hattu-Tapio Pulkkanen on erittäin suosittu hahmo yleisön ja golfalan vaikuttajien keskuudessa

Hattu-Tapio Pulkkanen on erittäin suosittu hahmo yleisön ja golfalan vaikuttajien keskuudessa

GETTY IMAGES

”Kalle on jo pitkään pelannut hienosti, hänen kehitystään on ollut hienoa seurata. Hattu-Tapiolle kolmas sija oli merkittävä pilkahdus paremmasta. Hän on kiertueella ja alan vaikuttajien, myös välinemerkkien edustajien keskuudessa erittäin korkealle arvostettu pelaaja, jonka nousua omalle tasolleen odotetaan tulevaksi”, Ilonen kertoo.

Vahva henkinen ote peliin oli tuoda jättipotin

Ilonen osallistui elokuussa 2014 toista kertaa urallaan PGA Championshipiin. Alkukausi oli ollut jo hänen uransa paras, voitto Irish Openissa, toinen sija Qatarissa Sergio Garcialle kärsityn uusintatappion jälkeen, viides sija Dubaissa, jossa taakse jäi muun muassa kolmannen kierroksen pelikaveri Tiger Woods.

”En ollut pelillisesti missään tapauksessa ennen PGA Championspia parhaimmillani. Olin matkassa managerini Johan Elliottin kanssa ja henkiseltä puolelta ote omaan tekemiseen oli vahva.”

Huomionarvoista tässä yhteydessä on sekin, että samassa kisassa Elliott oli vahvana taustatukena kisan voittaneelle tallin toiselle tähdelle, Martin Kaymerille.

Ilonen oli koko kisan ajan kärkikymmenikössä. Avauspäivän (9.) ja toisen kierroksen (4.) jälkeen ero johtavaan pelaajaan oli kaksi lyöntiä.

”Kolmannella kierroksella pelikaveriksi tuli Rickie Fowler. Peli kulki mainiosti. Yksi menestystekijöistä oli se, että pelasin järkevästi sortumatta sellaisiin lyönteihin, joita en siinä lyöntivireessä tuntenut varmoiksi.”

Viimeiselle kierrokselle Henrik Stensonin kanssa lähtiessäään Ilonen (6.) oli neljän lyönnin päässä Rory McIlroysta.

”Kilpailun ja vielä neljännen kierroksen aikana mieleeni tuli se, että voittamalla saisin viiden vuoden mittaisen pelioikeuden PGA Tourille. Se ajatus oli ihan positiivinen, eikä tuottanut paineita.”

Kierroksen puolivälissä ykköstila näytti hetken aikaa jopa mahdolliselta tilanteiden vaihdellessa kärjessä. Ilonen oli parhaimmillaan kolmen lyönnin päässä johtavasta pelaajasta.”

”Ote peliin oli lyöntiin nähden todella hyvä. En muista, että viimeisellä ysilläkään olisi ollut mitään erikoista hetkeä, joka olisi minut erottanut kärjestä. Voittoon asti ei kuitenkaan esitys riittänyt, mutta mitään jossiteltavaa ei jäänyt.”

Lopullisella tuloslistalla Ilonen (-11) oli seitsemäs, viisi lyöntiä toisen perättäisen majorinsa voittaneesta McIlroysta.

Stenson jakoi kolmannen sijan Fowlerin kanssa.

Koko uransa aikana Ilonen pelasi 14 majoria, joissa hän pääsi jatkoon kuusi kertaa. PGA Championshipin menestyksen lisäksi hän oli Open Championshipissa yhdeksäs ja 16.

Ilonen pisti ruotsalaistähdet kuriin 

Kausi 2014 tuotti vielä lokakuussa Ilosen uran suurimman voiton. Volvo World Matchplay Championshipissa vastassa oli tukku maailmantähtiä. 

Finaalissa Ilonen kukisti Henrik Stensonin selvin luvuin.

Miten korkealle Ilonen sitten arvostaa PGA Championshipin seitsemännen sijan?

”Toki se menee ihan kärkipäähän. Ykköseksi nostaisin kuitenkin  Bro Hof Slottissa (2013) saavuttamani ykköstilan. Silloin olin pelin osalta viikonlopun pelikavereideni päällä ja itseluottamus korkealla.”

Lauantaina Ilosen kovuuden koki edellisviikolla BMW PGA Championshipin voittanut nuorukainen Matteo Manassero.

Päätöskierroksella Alex Noren ei pysynyt Ilosen kyydissä.

”Se oli odotettavissakin. Tiesin etukäteen, että Alex ei ole mukavuusalueellaan Bro Hoffin sisääntulon tietyissä avauksissa. Hänen avauksensa vuosivat oikealle, ja tiukoissa paikoissa ne olivat rasite. Häneltä tuli epäonnistumisia. Oma ote pysyi vahvana ja ykköstila tuli melkoisen helpolla”, Ilonen muistaa kisan.

Prinssi Daniel ja Mikko Ilonen Bro Hoffissa  kauden 2013 Nordea Mastersin palkintojenjaossa

Prinssi Daniel ja Mikko Ilonen Bro Hoffissa kauden 2013 Nordea Mastersin palkintojenjaossa

GETTY IMAGES

Paikalla oli myös erittäin paljon suomalaisfaneja, joista osa kannusti (tyylikkäästi) suosikkiaan laulaen hänen nimeään.

Tulospalvelu

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf näyttävät kaikki neljä päivää suorina lähetyksinä. Selostuksesta vastaavat Antti Vaalas ja Timo  Karvinen. Torstaina lähetysaika on 20.00-02.30

Etsi luettavaa